ΑρχικήSecurityΤα sites που προωθούν cryptocurrency giveaway scams φέτος τριπλασιάστηκαν

Τα sites που προωθούν cryptocurrency giveaway scams φέτος τριπλασιάστηκαν

Ο αριθμός των sites που προωθούν cryptocurrency giveaway scams για να δελεάσουν ευκολόπιστα θύματα αυξήθηκε κατά περισσότερο από 300% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, στοχεύοντας κυρίως Αγγλόφωνους και Ισπανόφωνους που χρησιμοποιούν deepfakes διασημοτήτων.

Τα sites που προωθούν cryptocurrency giveaway scams φέτος τριπλασιάστηκαν

Ερευνητές ασφάλειας στην εταιρεία κυβερνοασφάλειας Group-IB έχουν εντοπίσει περισσότερα από 2.000 domains που έχουν καταχωριστεί το 2022 ειδικά για αυτόν τον σκοπό.

Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα σημειώνει ότι ο αριθμός των ψεύτικων giveaway που αφορούν cryptocurrency έχει αυξηθεί πέντε φορές σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Δείτε επίσης: YouTube: Κακόβουλα λογισμικά διαδίδονται μέσω gaming βίντεο

Νεκρός ο Mike Lynch στο ναυάγιο της Σικελίας

SecNewsTV 3 hours ago

Κάθε ένας από αυτούς τους ιστότοπους έχει μέση προσέγγιση 15.000 θεατών. Εάν αυτά τα δεδομένα είναι ακριβή, οι απατεώνες έχουν στοχεύσει περίπου 30 εκατομμύρια άτομα. Η χρήση των top-level domains (TLDs) που θεωρούνται πιο αξιόπιστα (.”COM”, “.NET”) και “.ORG”) συνέβαλαν επίσης σε αυτήν την επιτυχία.

 cryptocurrency giveaway

Η Group-IB λέει ότι οι απατεώνες κάνουν κατάχρηση πολλών πλατφορμών βίντεο για να προωθήσουν τα ψεύτικα giveaways σε live streams με deepfakes των Elon Musk, Garlinghouse, Michael J. Saylor και Cathie Wood. Το YouTube είναι πρώτο στη λίστα και ακολουθεί το Twitch.

Οι διαφημιστικές ροές προέρχονται από λογαριασμούς που έχουν γίνει hijack από underground hackers που λαμβάνουν μεταξύ 10% και 50% των κερδών, ανάλογα με το μέγεθος του καναλιού.

Όσο περισσότερους συνδρομητές έχει το κανάλι, τόσο πιο δύσκολο είναι να αποκλείσετε το stream, καθώς θα χρειαζόταν μεγαλύτερος αριθμός αναφορών για να ενεργοποιηθεί το σύστημα εποπτείας του YouTube.

Δείτε επίσης: Microsoft Teams: Ανακαλύφθηκε σοβαρή ευπάθεια

Επιπλέον, οι scammers έχουν δημιουργήσει καμπάνιες χρησιμοποιώντας την εικόνα του προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ, Nayib Bukele, ο οποίος κήρυξε το Bitcoin νόμιμο χρήμα στη χώρα, ή του ποδοσφαιριστή Cristiano Rolando ο οποίος αυτό το καλοκαίρι υπέγραψε αποκλειστική συνεργασία με την Binance.

Αυτό δείχνει ότι οι απατεώνες προσαρμόζονται γρήγορα στις νέες εξελίξεις στον τομέα και εκμεταλλεύονται το τρέχον πλαίσιο για να προωθήσουν ρεαλιστικές απάτες.

Οι απάτες είναι πιο εύκολο να ρυθμιστούν

Η Group-IB εξηγεί ότι ο πρωταρχικός λόγος πίσω από την ξαφνική αύξηση των cryptocurrency scams φέτος είναι η σημαντική αύξηση της ευρύτερης διαθεσιμότητας εργαλείων που βοηθούν στη δημιουργία τους.

«Η εκπληκτική ανάπτυξη των ψεύτικων cryptocurrency giveaways μπορεί να εξηγηθεί από το σημαντικά ενισχυμένο οπλοστάσιο και τη διαθεσιμότητα εργαλείων για crypto scammers, ακόμη και με χαμηλές τεχνικές δεξιότητες», εξηγεί η εταιρεία πληροφοριών στον κυβερνοχώρο.

«Η Group-IB αποκάλυψε ότι τα φόρουμ που χρησιμοποιούνται από απατεώνες συνθέτουν μια ολοκληρωμένη αγορά που μπορεί να βοηθήσει ακόμη και απατεώνες που δεν γνωρίζουν την τεχνολογία να πραγματοποιήσουν ένα σχέδιο crypto fraud», λένε οι ερευνητές.

Τα ρωσόφωνα φόρουμ προσφέρουν σήμερα μια αποκλειστική αγορά για χακαρισμένους λογαριασμούς YouTube, υπηρεσίες viewer boosting, λεπτομερείς οδηγίες για τη δημιουργία μιας απάτης, υπηρεσίες bulletproof hosting και εργαλεία deepfake creation.

Δείτε επίσης: Hackers χρησιμοποιούν Trojanized έκδοση του PuTTY SSH

Επιπλέον, αυτά τα φόρουμ αποτελούν τόπους για απατεώνες, ειδικούς προώθησης ψεύτικων giveaway και διάφορους εργολάβους υπηρεσιών, επομένως οι απατεώνες δεν χρειάζονται καμία γνώση για να εκτελέσουν αυτές τις καμπάνιες.

 cryptocurrency giveaway

Η Group-IB λέει ότι ένας πλήρης σχεδιασμός ροής κρυπτογράφησης κοστίζει περίπου 200 $, ενώ η παραγωγή ενός deepfake βίντεο διασημοτήτων θα επέστρεφε στους απατεώνες περίπου 30 $.

Οι ψεύτικες σελίδες giveaway κοστίζουν μεταξύ $200 και $600, τα εγχειρίδια πωλούνται για περίπου $100 και οι πλήρως αυτοματοποιημένες εργαλειοθήκες κυμαίνονται μεταξύ $500 και $1.500 το μήνα.

Οι υποψήφιοι επενδυτές και οι λάτρεις των digital asset θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με τα cryptocoin giveaways και να ελέγχουν πάντα προσεκτικά τις λεπτομέρειες πίσω από αυτές τις προσφορές προτού παρέχουν οποιαδήποτε ευαίσθητη πληροφορία.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS