ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαJames Webb: Στρέφει το "βλέμμα" του στον Άρη για πρώτη φορά

James Webb: Στρέφει το “βλέμμα” του στον Άρη για πρώτη φορά

James Webb Άρης

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Webb βρίσκεται σε λειτουργία μόλις λίγους μήνες και ήδη μας έχει καταπλήξει με τις εντυπωσιακές εικόνες μακρινών γαλαξιών και αστραφτερών νεφελωμάτων. Τώρα, όμως, το James Webb έστρεψε το φακό του στον Άρη. Τα πρόσφατα δημοσιευμένα δεδομένα προέρχονται από τα όργανα υπερύθρων του τηλεσκοπίου και παρέχουν στους επιστήμονες πληροφορίες σχετικά με την επιφάνεια και την ατμοσφαιρική σύνθεση του κόκκινου πλανήτη.

Δείτε επίσης: Το Perseverance Rover της NASA βρήκε οργανική ύλη σε βράχο

Οι πρώτες εικόνες και τα φάσματα του Άρη από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα (19 Σεπτεμβρίου) στο Europlanet Science Congress (EPSC) 2022. Οι εικόνες και οι μετρήσεις έγιναν στις 5 Σεπτεμβρίου 2022 με τον εξελιγμένο εξοπλισμό του τηλεσκοπίου (Near-Infrared Camera και Near-Infrared Spectrograph). Αυτή η πρώτη εικόνα του Άρη από το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο στον κόσμο, αποτελείται στην πραγματικότητα από δύο εικόνες που λαμβάνονται σε δύο υπέρυθρα μήκη κύματος. Δείχνει το εμποτισμένο από τον ήλιο ανατολικό ημισφαίριο του πλανήτη, το οποίο το Webb παρατήρησε από το σημείο Sun-Earth Lagrange Point 2, σχεδόν 932.000 μίλια (1,5 χιλιόμετρα) μακριά από τον πλανήτη.

Δείτε επίσης: James Webb: Εντυπωσιακή εικόνα από το νεφέλωμα του Ωρίωνα

Το James Webb συνέλεξε επίσης ορισμένα φασματοσκοπικά δεδομένα για την ατμόσφαιρα του Άρη χρησιμοποιώντας το Near-Infrared Spectrograph. Αυτό το εργαλείο μπόρεσε να αποκαλύψει μερικά από τα μόρια που συνθέτουν την απίστευτα λεπτή ατμόσφαιρα του Άρη, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του άνθρακα, του νερού και του μονοξειδίου του άνθρακα. Μπορεί να μην πρόκειται για μια σπουδαία ανακάλυψη, αλλά δείχνει την ικανότητα του James Webb να χαρακτηρίζει με ακρίβεια την ατμοσφαιρική σύνθεση διαφορετικών πλανητών.

Αυτές οι πρώτες παρατηρήσεις του James Webb στον Άρη δείχνουν πώς μπορούμε να μελετήσουμε τις διάφορες περιοχές στην επιφάνειά του, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης της ατμόσφαιράς του με το όργανο NIRSpec“, δήλωσε στο Gizmodo ο Chris Evans, επιστήμονας του προγράμματος Webb για την ESA. “… το Webb θα μας δώσει νέες γνώσεις σε σημαντικά θέματα όπως η ιστορία του νερού στον Άρη“, πρόσθεσε ο επιστήμονας.

Δείτε επίσης: NASA: Ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα της έκρηξης του SNR 0519;

Ο Άρης είναι ένας πλανήτης που έχει μελετηθεί αρκετά από τους αστρονόμους. Επομένως, αν το Webb επιβεβαιώσει όσα έχουν ανακαλυφθεί, θα δείξει ότι είναι ένα αξιόπιστο τηλεσκόπιο υψηλής τεχνολογίας που μπορεί να μελετά αποτελεσματικά απομακρυσμένα ουράνια σώματα.

Περιμένουμε με ανυπομονησία τις επόμενες εικόνες του James Webb, μετά και την πρόσφατη εντυπωσιακή εικόνα του Δία και των σέλας του.

Πηγή: gizmodo.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS