ΑρχικήSecurityΗ Ουκρανία εξαρθρώνει ομάδα που έκλεψε 30 εκατ. accounts και τα πούλησε...

Η Ουκρανία εξαρθρώνει ομάδα που έκλεψε 30 εκατ. accounts και τα πούλησε στο dark web

Το τμήμα κυβερνοχώρου της Υπηρεσίας Ασφάλειας της Ουκρανίας (SSU) εξάρθρωσε μια ομάδα hacking που έκλεψε λογαριασμούς περίπου 30 εκατομμυρίων ατόμων και τους πούλησε στο dark web.

Δείτε επίσης: Στο dark web πωλούνται έγγραφα του NATO – κλάπηκαν από την Πορτογαλία

dark web

Οι χάκερ χρησιμοποίησαν malware για να αποκτήσουν credentials και άλλα ευαίσθητα δεδομένα διαθέσιμα σε συστήματα θυμάτων στην Ουκρανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το SSU λέει ότι ο απειλητικός παράγοντας πρόσφερε πακέτα δεδομένων, τα οποία αγοράστηκαν μαζικά από προπαγανδιστές υπέρ του Κρεμλίνου, οι οποίοι στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τους λογαριασμούς για να διαδώσουν ψεύτικες ειδήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να σπείρουν τον πανικό και να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες.

Δείτε επίσης: Φυλακίζεται Ουκρανός για την πώληση χιλιάδων credentials στο dark web

«Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, οι χάκερ πούλησαν περίπου 30 εκατομμύρια λογαριασμούς και έλαβαν «κέρδος» σχεδόν 14 εκατομμυρίων UAH (380.000 δολάρια)», αναφέρει το SSU.

Χρησιμοποίησαν ανώνυμες αγορές dark web για να πουλήσουν αυτές τις πληροφορίες και έλαβαν πληρωμές μέσω των YooMoney, Qiwi και WebMoney, οι οποίες απαγορεύονται στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια των επιδρομών στα σπίτια των δραστών στο Lviv της Ουκρανίας, η αστυνομία βρήκε και κατέσχεσε πολλούς σκληρούς δίσκους με κλεμμένα προσωπικά δεδομένα μαζί με υπολογιστές, κάρτες SIM, κινητά τηλέφωνα και flash drives.

dark web

Ο αριθμός των ατόμων που συνελήφθησαν παραμένει άγνωστος, αλλά όλοι αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις για μη εξουσιοδοτημένη πώληση ή διανομή πληροφοριών με περιορισμένη πρόσβαση που είναι αποθηκευμένες σε υπολογιστές και δίκτυα. Αυτές οι κατηγορίες συνοδεύονται από πολυετείς ποινές φυλάκισης.

Η διανομή fake news για τον πόλεμο έχει μετατραπεί σε επιδημία στην Ουκρανία, ξεκινώντας αμέσως μετά τα αρχικά στάδια της ρωσικής εισβολής. Ο κατακλυσμός τόσο του disinformation όσο και του misinformation συνεχίζεται ακόμα.

Τον Μάρτιο, το SSU διέλυσε πέντε bot farms παραπληροφόρησης σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίες χρησιμοποιούσαν 100.000 ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τον Αύγουστο, μια τεράστια bot farm που μετρούσε ένα εκατομμύριο bots, ανακαλύφθηκε και καταστράφηκε από την αστυνομία της Ουκρανίας.

Δείτε επίσης: Στο Dark Web πωλούνται όπλα που στάλθηκαν από την Δύση ως βοήθεια στην Ουκρανία

Τον Σεπτέμβριο, το SSU βρήκε δύο ακόμη bot farms που διέδιδαν ψεύτικες ειδήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω 7.000 λογαριασμών.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα bot farms είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν, αλλά με τη χρήση λογαριασμών πραγματικών ατόμων οι πιθανότητες να αποκαλυφθεί η επιχείρηση είναι πολύ μικρότερες λόγω του ιστορικού των αναρτήσεων και της οργανικής δραστηριότητας.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://secnews.gr
Be the limited edition.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS