ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΕννέα κυκλώνες στροβιλίζονται στον βόρειο πόλο του πλανήτη Δία

Εννέα κυκλώνες στροβιλίζονται στον βόρειο πόλο του πλανήτη Δία

Ένα περίεργο φαινόμενο στο πλανήτη Δία, που ανακαλύφθηκαν το 2017 από ένα διαστημόπλοιο της NASA, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες. Νέα έρευνα προσπάθησε να καταλάβει πώς οι εννέα κυκλώνες που περιστρέφονται στον βόρειο πόλο του Δία, παραμένουν τόσο οργανωμένοι.

Δείτε επίσης: Θα μπορούσε το φεγγάρι του πλανήτη Δία να είναι κατοικήσιμο;

κυκλώνες

Η εμβληματική Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία είναι στην πραγματικότητα μια μάζα από στροβιλιζόμενα σύννεφα καταιγίδας που ονομάζεται αντικυκλώνας και είναι μόνο μία από τις πολλές καταιγίδες στον γιγάντιο πλανήτη. Στον βόρειο πόλο του Δία, υπάρχει μια οικογένεια εννέα κυκλώνων – ένας μεγάλος που περιβάλλεται από οκτώ μικρότερους – που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 2017 από το διαστημόπλοιο Juno της NASA, το οποίο περιφέρεται γύρω από τον πλανήτη. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Astronomy εξέτασε γιατί αυτή η διαμόρφωση παρέμεινε σταθερή τα τελευταία χρόνια, αν όχι πολύ πριν την ανακάλυψή της.

«Από το 2017 το διαστημόπλοιο Juno έχει παρατηρήσει έναν κυκλώνα στο βόρειο πόλο του Δία που περιβάλλεται από οκτώ μικρότερους διατεταγμένους σε πολυγωνικό σχηματισμό», γράφουν οι ειδικοί της μελέτης. “Δεν είναι σαφές γιατί αυτή η διαμόρφωση είναι τόσο σταθερή ή πώς διατηρείται.

Δείτε ακόμα: Οι επιστήμονες είδαν έναν μετεωρίτη να χτυπά τον πλανήτη Δία

Δία

Ο νότιος πόλος του Δία έχει παρόμοια διαμόρφωση, εκτός από τις πέντε καταιγίδες που σχηματίζουν ένα πεντάγωνο, σε αντίθεση με τις οκτώ στον βόρειο πόλο που σχηματίζουν ένα οκτάγωνο. Οι ερευνητές αναφέρονται στα γεωμετρικά συστήματα καταιγίδας του βόρειου και του νότιου πόλου ως «πολύγωνα» και γράφουν: «Τα πολύγωνα και οι μεμονωμένες δίνες που τα αποτελούν ήταν σταθερά για 4 χρόνια από τότε που τα ανακάλυψε το Juno. Τα πολυγωνικά μοτίβα περιστρέφονται αργά ή καθόλου».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια σειρά εικόνων από το Jovian Infrared Auroral Mapper ή JIRAM του Juno, για να μελετήσουν τη συμπεριφορά αυτών των καταιγίδων. Βρήκαν ότι ένας «αντικυκλωνικός δακτύλιος» περιβάλλει την κεντρική καταιγίδα, περιστρέφοντας προς την αντίθετη κατεύθυνση όπως ο κύριος κυκλώνας. Αυτός ο δακτύλιος, υποστηρίζουν οι ερευνητές, θα μπορούσε να χρησιμεύει στη σταθεροποίηση του συστήματος.

Δείτε επίσης: James Webb: Εντόπισε σημάδια νερού σε μακρινό εξωπλανήτη

Οι καταιγίδες στον Δία είναι ένα εντυπωσιακό παράδειγμα της έντονης μετεωρολογίας που μπορεί να συμβεί σε άλλους πλανήτες. Στον Κρόνο, έναν άλλο γίγαντα πλανήτη, ένα τεράστιο εξαγωνικό ρεύμα πίδακα καλύπτει τον βόρειο πόλο. Είναι επίσης γνωστό ότι αλλάζει χρώμα.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS