ΑρχικήYoutubeΓενετική αλληλουχία δείχνει ότι οι Νεάντερταλ δεν διέφεραν πολύ από εμάς

Γενετική αλληλουχία δείχνει ότι οι Νεάντερταλ δεν διέφεραν πολύ από εμάς

Μια νέα μελέτη ρίχνει φως στο πώς οι Νεάντερταλ έχτιζαν τις φυλές τους.

Δείτε επίσης: Επιστήμονες δημιούργησαν μοντέλα πρώιμου ανθρώπινου εμβρύου από βλαστοκύτταρα

Νεάντερταλ

Οι Νεάντερταλ είναι μακρινά ξαδέρφια των ανθρώπων που έζησαν μεταξύ 430.000 και 40.000 χρόνια πριν. Συνήθως τους έχουμε στο μυαλό μας ως απολίτιστα όντα που ζούσαν σε σπηλιές και κουβαλούσαν ρόπαλα. Ωστόσο, ο Laurits Skov, παλαιογενετιστής στο Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Max Planck στη Λειψία της Γερμανίας, λέει ότι πρέπει να βγάλουμε αυτή την εικόνα από το μυαλό μας.

Η σύνδεσή τους με τους ανθρώπους, ενισχύεται περαιτέρω από τα τελευταία ευρήματα του Skov και των συναδέλφων του, τα οποία δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Nature. Η ομάδα εξέτασε γενετικό υλικό που ελήφθη από οστά και δόντια Νεάντερταλ, από δύο σπηλιές στην κεντρική Ρωσία. Οι κάτοικοι των σπηλαίων πιστεύεται ότι έζησαν περίπου 55.000 χρόνια πριν. Εξήγαγαν το DNA ανοίγοντας μικροσκοπικές τρύπες στα αρχαία ευρήματα. Ήταν μια λεπτή επέμβαση.

Είναι η πρώτη φορά που συγγενείς Νεάντερταλ έχουν ανακαλυφθεί δίπλα-δίπλα. Ο Skov λέει ότι το DNA των ατόμων που ζούσαν στο σπήλαιο παρέχει επίσης κάποιες ενδείξεις για το πώς μπορεί να είχε οργανωθεί η κοινωνία τους. Εξετάζοντας το μιτοχονδριακό DNA, το οποίο περνά μόνο από τα θηλυκά, και τα χρωμοσώματα Υ, τα οποία προέρχονται από άνδρες, ο Skov και οι συνεργάτες του μπόρεσαν να προσδιορίσουν ότι οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να προέρχονταν από διαφορετικές ομάδες. Με άλλα λόγια, η κοινωνία των Νεάντερταλ μπορεί να ήταν οργανωμένη με έναν τρόπο όπου οι γυναίκες μετακόμιζαν για να είναι με την οικογένεια των ανδρών.

Δείτε ακόμα: Ισραήλ: Ανακαλύφθηκε ένα «νέο είδος πρώιμου ανθρώπου»

φυλή

Η Lara Cassidy από το Trinity College στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας λέει ότι το νέο εύρημα είναι σημαντικό επειδή είναι η πρώτη φορά που Νεάντερταλ που ζουν την ίδια στιγμή αλληλεπιδρούσαν. “Αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό γιατί αυτό που έχουμε είναι μια κοινότητα και μπορούμε να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε λίγο, το πώς λειτουργούσαν αυτές οι κοινότητες“, λέει.

Η Cassidy, που δεν συμμετείχε σε αυτή τη μελέτη, προειδοποιεί ότι τα ευρήματα περιορίζονται καθώς ο αριθμός Νεάντερταλ που συμμετείχαν στο δείγμα ήταν μικρός. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε, για παράδειγμα, αν οι γυναίκες μετακινούνταν μεταξύ όλων των ομάδων Νεάντερταλ ή αν αυτό ήταν κάτι μοναδικό σε αυτή τη φυλή. Επίσης δε γνωρίζουμε αν τα άτομα μέσα στη σπηλιά βρέθηκαν τυχαία εκεί, ή αν συνήθιζαν να ζουν έτσι.

Τα γενετικά δεδομένα δεν είναι αρκετά για να επιβεβαιωθεί αν όλοι στο σπήλαιο έχουν μακρινή συγγένεια ή είναι απλώς φίλοι. Ο Skov λέει ότι εξακολουθεί να εργάζεται για να αποκτήσει μια σαφέστερη εικόνα.

Υπάρχει ένα ακόμη μυστήριο: Πώς πέθαναν ο πατέρας, η κόρη και οι συγγενής του;

Ο Skov λέει ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις, αλλά υποπτεύεται ότι η πείνα μπορεί να έπαιξε κάποιο ρόλο.

Δείτε επίσης: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν γυναίκα «βαμπίρ» του 17ου αιώνα στην Πολωνία

Αυτοί οι Νεάντερταλ ήταν πιθανώς μερικοί από τους τελευταίους του είδους τους.

Ωστόσο, οι Νεάντερταλ δεν εξαφανίστηκαν εντελώς. Μη Αφρικανοί άνθρωποι περιέχουν κατά μέσο όρο περίπου 2% DNA Νεάντερταλ. Με άλλα λόγια, τουλάχιστον σε μερικές περιπτώσεις, οι άνθρωποι και οι Νεάντερταλ συναντήθηκαν και έχτισαν κοινότητες μαζί.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS