ΑρχικήinetΈρευνα: Η αστυνομία δεν χρησιμοποιεί το facial recognition ηθικά και νομικά

Έρευνα: Η αστυνομία δεν χρησιμοποιεί το facial recognition ηθικά και νομικά

Μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ αποκάλυψε ότι η χρήση του live facial recognition (LFR) από τις αστυνομικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου δεν πληροί τα ελάχιστα ηθικά και νομικά πρότυπα. Κατά την ανάλυση του LFR που χρησιμοποιείται από τη Μητροπολιτική Αστυνομία (Met) και την αστυνομία της Νότιας Ουαλίας, οι ερευνητές πρότειναν την απαγόρευση της χρήσης της τεχνολογίας σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Δείτε επίσης: Τεχνολογία Facial Recognition: Aκτιβιστές απαιτούν οι έμποροι λιανικής να μην τη χρησιμοποιούν

facial recognition

Το live facial recognition (LFR) αντιστοιχίζει τα πρόσωπα που έχουν καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας με τις φωτογραφίες της βάσης δεδομένων για να βρει αντιστοιχίες. Η Κίνα και άλλα μη δημοκρατικά καθεστώτα έχουν χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αυτή ως μέρος των κρατικών εργαλείων επιτήρησης, τα οποία παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων.

Η αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου δοκιμάζει τη χρήση του live facial recognition (LFR) με διάφορους τρόπους για την πρόληψη του εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Για παράδειγμα, τόσο η MET όσο και η αστυνομία της Νότιας Ουαλίας το έχουν χρησιμοποιήσει για να σαρώνουν πλήθη σε δημόσιες εκδηλώσεις και να συγκρίνουν τα πρόσωπα με μια “λίστα παρακολούθησης” εγκληματιών. Σε μια άλλη περίπτωση, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν εφαρμογές FRT smartphone για τον εντοπισμό “καταζητούμενων ατόμων” κατά τη σάρωση μεγάλων ομάδων ανθρώπων.

Δείτε επίσης: Facial Recognition: Όσα πρέπει να ξέρετε για την αναγνώριση προσώπου!

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι σε τέτοια περιστατικά, οι αρχές επιβολής του νόμου “κρατούν κρυφές” τις πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που χρησιμοποιούν τα δεδομένα και τα δημογραφικά στοιχεία. Ως αποτέλεσμα, καθίσταται πιο περίπλοκο να καταλάβουμε αν τα εργαλεία προκαλούν φυλετικό προφίλ, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με τη λογοδοσία.

Η Met δήλωσε ότι οι πιο πρόσφατοι αλγόριθμοι έχουν οδηγήσει σε πιο ακριβείς προειδοποιήσεις LRF, με ψευδώς θετικές ενδείξεις να εμφανίζονται σε λιγότερο από 0,08 τοις εκατό του χρόνου. Προηγουμένως είχαν ισχυριστεί ότι το ποσοστό επιτυχίας ήταν 70 τοις εκατό, αλλά ένας εμπειρογνώμονας από το Πανεπιστήμιο του Essex που προσέλαβε η αστυνομία διαπίστωσε ότι στην πραγματικότητα ήταν μόλις 19 τοις εκατό. «Το ότι το εφετείο δήλωσε ρητά το 2020 ότι η χρήση αυτής της τεχνολογίας από την αστυνομία της Νότιας Ουαλίας ήταν «παράνομη» καθιστά δύσκολο το επιχείρημα ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνολογία», είπε.

Δείτε επίσης: IBM προς ΗΠΑ: Περιορίστε τα data των συστήματων facial recognition

Από την άλλη πλευρά, η Met υποστηρίζει ότι οι ενέργειες αυτές στηρίζονται στο βρετανικό δίκαιο. Ενώ το κοινοβούλιο έχει ψηφίσει νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο, φαίνεται ότι δεν έχει εφαρμοστεί αυστηρά.

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς. Παρόλο που υπάρχουν ακόμη ορισμένες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, η ακρίβεια αυτής της τεχνολογίας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Καθώς το κόστος του hardware και του software που απαιτούνται για τη λειτουργία αυτού του τύπου συστήματος συνεχίζει να μειώνεται, είναι πιθανό να δούμε ακόμη πιο διαδεδομένη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου στο μέλλον.

Πηγή πληροφοριών: engadget.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://secnews.gr
Be the limited edition.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS