ΑρχικήinetΌσοι έχτισαν το Tesla Gigafactory Texas καταγγέλουν επισφαλείς συνθήκες εργασίας

Όσοι έχτισαν το Tesla Gigafactory Texas καταγγέλουν επισφαλείς συνθήκες εργασίας

Οι εργάτες που δούλεψαν στο Gigafactory της Tesla στο Texas μηνύουν την εταιρεία για επισφαλείς συνθήκες εργασίας.

Τα εγκαίνια του Gigafactory της Tesla στο Τέξας γιορτάστηκαν με ένα τεράστιο πάρτι με επικεφαλή τον Elon Musk με καουμπόικο καπέλο και γυαλιά ηλίου — αλλά αυτοί που το έχτισαν ανέφεραν επικίνδυνες και εκμεταλλευτικές συνθήκες εργασίας.

Δείτε επίσης: Twitter: Ο Elon Musk φέρνει μαζί του υπαλλήλους από την Tesla

Tesla Gigafactory Texas

Δείτε επίσης: Ο Elon Musk πουλά μετοχές της Tesla αξίας 4 δισ. δολαρίων

Το Gigafactory της Tesla στο Texas σύμφωνα με πληροφορίες θα αποτελείται από πολλά μεγάλα κτίρια αφιερωμένα στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Tesla απασχολούσε στο εργοτάξιο χιλιάδες εργάτες μέσω εργολάβων και υπεργολάβων.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian, ορισμένοι από αυτούς υποβάλλουν τώρα καταγγελία και παραπομπή της υπόθεσης στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εργασίας.

Εργάτες οικοδόμων που απασχολήθηκαν σε ένα από τα λεγόμενα Gigafactories της Tesla θα καταθέσουν αύριο καταγγελία στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εργασίας, περιγράφοντας λεπτομερώς τις εκμεταλλευτικές συνθήκες εργασίας που λένε ότι βίωσαν κατά την κατασκευή του εργοστασίου.

Η καταγγελία κάνει λόγο για επισφαλείς συνθήκες εργασίας, καταναγκαστική εργασία, πλαστογράφηση πιστοποιητικών και κλοπή μισθών.

Ένας από τους εργαζόμενους, γνωστός μόνο ως Victor, ισχυρίστηκε ότι του δόθηκαν πλαστά, ψηφιακά πιστοποιητικά OSHA 10 και 30 από τον διευθυντή του χωρίς να λάβει ποτέ την απαιτούμενη εκπαίδευση. Στην καταγγελία που κατέθεσε η Workers Defense Project, η οποία βοηθά τους εργάτες του Gigafactory, τα ονόματα των εμπλεκόμενων εργολάβων έχουν διαγραφεί.

Ο Victor περιέγραψε τις συνθήκες εργασίας στο εργοτάξιο ως επικίνδυνες:

Είπε στο Guardian ότι ο ίδιος και η ομάδα του αναγκάστηκαν να εργαστούν σε μια μεταλλική οροφή εργοστασίου τη νύχτα χωρίς φώτα, να εργαστούν πάνω σε τουρμπίνες που έβγαζαν καπνό χωρίς προστατευτικές μάσκες, θέτοντας τους εαυτούς τους σε κίνδυνο επειδή δεν είχαν βασικές πληροφορίες για την ασφάλεια.

Ο Victor θυμάται ένα περιστατικό κατά το οποίο ο ίδιος και οι συνάδελφοί του έπρεπε να συνεχίσουν να εργάζονται σε έναν πλημμυρισμένο πρώτο όροφο, παρόλο που έβλεπαν παντού ηλεκτροφόρα καλώδια και καλώδια στο νερό. Θυμάται να λέει στη γυναίκα του: “Θα πεθάνω σε αυτό το εργοστάσιο”.

Δείτε επίσης: Το Zoom έρχεται στα αυτοκίνητα Tesla για να κάνετε τα meeting σας

Όσοι έχτισαν το Tesla Gigafactory Texas καταγγέλουν επισφαλείς συνθήκες εργασίας

Εκτός από τον ισχυρισμό περί μισθολογικής κλοπής, άλλοι εργαζόμενοι στην καταγγελία υποστήριξαν ότι δεν τους δόθηκαν ποτέ τα υποσχεθέντα διπλά μπόνους, παρόλο που τους ζητήθηκε να εργαστούν σε κάποια αργία (πχ. την Ημέρα των Ευχαριστιών πέρυσι).

Παρόλο που κανένας από αυτούς τους εργαζόμενους δεν ήταν στην άμεση μισθοδοσία της Tesla, η Hannah Alexander, δικηγόρος του Workers Defense Project, υποστήριξε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα μπορούσε να έχει “ελέγξει” τις συνθήκες στις οποίες εργάζονταν οι εργάτες στον κατασκευαστικό τομέα. Ωστόσο, συνέχισε λέγοντας ότι “δεν φάνηκε να ενδιαφέρεται”.

“Η Tesla δεν ενδιαφέρθηκε να διασφαλίσει ότι οι υπάλληλοί της θα πήγαιναν σπίτι τους σώοι και αβλαβείς”.

Τώρα την υπόθεση ανέλαβε το Υπουργείο Εργασίας. Η Tesla δεν έχει προβεί σε δήλωση σχετικά με την υπόθεση.

Πηγή πληροφοριών: electrek.co

Teo Ehc
Teo Ehchttps://secnews.gr
Be the limited edition.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS