ΑρχικήYoutubeΜήπως οι μαύρες τρύπες είναι τελικά σκουληκότρυπες;

Μήπως οι μαύρες τρύπες είναι τελικά σκουληκότρυπες;

Συναρπαστικά πράγματα, όπως οι μαύρες τρύπες, οι σουπερ νόβα και οι αστέρες νετρονίων που συγχωνεύονται μπορούν να βρεθούν σε όλο το γνωστό σύμπαν. Όλα αυτά, ωστόσο, φαίνονται συνηθισμένα σε σύγκριση με τα στοιχεία που οι φυσικοί πιστεύουν ότι υπάρχουν, αλλά δεν έχουν βρεθεί ακόμη. Μεταξύ αυτών είναι και οι σκουληκότρυπες, οι οποίες ενώνουν διαφορετικά μέρη του χώρου και του χρόνου, επιτρέποντας σε όποιον εισέλθει σε αυτές να ταξιδέψουν σε μακρινές τοποθεσίες.

Δείτε επίσης: Gaia BH1: Ανακαλύφθηκε η πιο κοντινή μαύρη τρύπα στη Γη

σκουληκότρυπες

Η ιδέα των σκουληκότρυπων ήταν ένα δώρο Θεού για τους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας που περιορίζονταν από τους φυσικούς νόμους που απαγορεύουν τα ταξίδια ταχύτερα από το φως. Παρόλο που οι αστροφυσικοί αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την ύπαρξή τους, οι συγγραφείς εξακολουθούν να τις χρησιμοποιούν ως κινητήρια δύναμη για τα διαστημόπλοια και τα μυθιστορήματα. Ωστόσο αυτή η μικρή πιθανότητα ύπαρξης είναι που ωθεί τους ανθρώπους να εξερευνήσουν περαιτέρω την ιδέα.

Ωστόσο, καθώς τα τηλεσκόπια γίνονται όλο και πιο εξελιγμένα, ένα ερώτημα γίνεται όλο και πιο ενοχλητικό: αν πράγματι υπάρχουν σκουληκότρυπες, γιατί δεν έχουμε βρει καμία. Τέσσερις Βούλγαροι φυσικοί προτείνουν στο Physical Review D ότι ίσως έχουμε δει και απλά δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει.

Έχουμε εντοπίσει τις περισσότερες μαύρες τρύπες μέσω των βαρυτικών τους επιδράσεων σε κοντινά αστέρια ή από τα αποκαλυπτικά σημάδια των πιδάκων που εκτοξεύονται από κοντινούς δίσκους προσαύξησης. Είναι αμφίβολο αν θα καταλαβαίναμε αν κάποιες από αυτές ήταν σκουληκότρυπες. Ωστόσο, η παρατήρηση της πόλωσης γύρω από τον M87* και η παρακολούθησή της στον Τοξότη Α* από το Event Horizon Telescope Collaboration είναι μια διαφορετική ιστορία. Αν παρατηρούσαμε τη σκιά του αντικειμένου πάνω στον ορίζοντα γεγονότων του, θα μπορούσαμε να καταλάβουμε αν επρόκειτο για σκουληκότρυπα.

Η έννοια των σκουληκότρυπων είναι τόσο ενδιαφέρουσα για τους φυσικούς, που έχουν δημοσιευτεί 12 εργασίες στο ArXiv.org μόλις τον τελευταίο μήνα. Ωστόσο, όπως εξηγούν η Petya Nedkova του Πανεπιστημίου της Σόφιας και οι συν-συγγραφείς της, δεν γνωρίζουμε πώς θα έμοιαζαν. 

Δείτε ακόμα: Μαύρη τρύπα «ξερνάει» αστέρια χρόνια αφού τα κατάπιε

μαύρες τρύπες

Η παρούσα εργασία προσπαθεί να λύσει το ζήτημα του πώς θα φαίνονται οι σκουληκότρυπες όταν τις βλέπουμε από υψηλές γωνίες. Το συμπέρασμα είναι ότι δεν θα έμοιαζαν με τίποτα από όσα έχουμε δει στο παρελθόν. Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι για μικρές γωνίες κλίσης, μια σκουληκότρυπα θα παρουσίαζε “ένα πολύ παρόμοιο μοτίβο πόλωσης” με αυτό που παρατηρείται στις μαύρες τρύπες.

Αν υποθέσουμε ότι το υλικό ή το φως θα μπορούσε να περάσει μέσα από μια σκουληκότρυπα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη. Αν αυτό είναι σωστό, υποθέτουν ότι “οι πληροφορίες από το διάστημα έξω από το σύμπαν μας μπορούν να φτάσουν σε εμάς.” Αυτές οι αλλαγές θα προκαλέσουν την πόλωση της εικόνας του δίσκου γύρω από την τρύπα, με το φως από άλλες πηγές να έχει διαφορετικές ιδιότητες πόλωσης. Οι συγγραφείς λένε ότι αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την “ανίχνευση γεωμετρίας σκουληκότρυπας“.

Αν και προκάλεσε το ενδιαφέρον για την πιθανή ύπαρξη σκουληκότρυπων, καθώς και για τα διαστρικά ταξίδια, η ικανότητα να ξεχωρίζει κανείς τη διαφορά μεταξύ μιας σκουληκότρυπας και μιας μαύρης τρύπας είναι ζωτικής σημασίας πριν πλησιάσει πολύ κοντά. Όπως εξήγησε η Nedkova στο New Scientist, “αν ήσουν κοντά, δεν θα το μάθαινες μέχρι να είναι πολύ αργά“.

Δείτε επίσης: Οι αστρονόμοι μόλις ανακάλυψαν μια πολύ διαφορετική μαύρη τρύπα!

Οι συγγραφείς άντλησαν τα συμπεράσματά τους από ένα μοντέλο ενός μαγνητισμένου δακτυλίου ρευστού σε τροχιά γύρω από τη μαύρη τρύπα, το οποίο μπορεί να μην είναι ακριβές. Με πιο σύνθετα μοντέλα, ίσως μπορέσουμε να βρούμε χαρακτηριστικά που θα μας βοηθήσουν να ξεχωρίσουμε μια σκουληκότρυπα από μια μαύρη τρύπα.

Η εργασία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Physical Review D.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS