ΑρχικήYoutubeArtemis mission: Το Orion της NASA επιστρέφει στη Γη την Κυριακή

Artemis mission: Το Orion της NASA επιστρέφει στη Γη την Κυριακή

Το διαστημικό σκάφος Orion της NASA έχει ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής του στη Γη και θα καταλήξει στον Ειρηνικό ωκεανό την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου. Η κάψουλα Orion στάλθηκε στο Φεγγάρι μέσω του πυραύλου Space Launch System στα μέσα Νοεμβρίου, στα πλαίσια της αποστολής Artemis I.

Το διαστημικό σκάφος Orion θα είναι σε λίγες ημέρες πίσω στη Γη, και αν όλα κυλήσουν ομαλά και στην επιστροφή, η επόμενη αποστολή στο φεγγάρι θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2024 και θα περιλαμβάνει αστροναύτες.

Δείτε επίσης: NASA: Αστροναύτες θα καλλιεργήσουν ντομάτες στο διάστημα

Artemis φεγγάρι NASA

Το σκάφος έκανε τη δεύτερη και τελική κοντινή προσέγγισή του στη Σελήνη τη Δευτέρα (05/12), περνώντας σε απόσταση περίπου 130 χλμ. πάνω από την επιφάνειά της.

Η NASA σχεδιάζει μια σειρά ολοένα και πιο πολύπλοκων δοκιμών για την κάψουλα Orion και τον πύραυλο εκτόξευσης, στα πλαίσια της αποστολής Artemis.

Η πρώτη πτήση προοριζόταν μόνο για τη δοκιμή των συστημάτων– δεν υπήρχαν αστροναύτες στο σκάφος. Στην επόμενη αποστολή, όμως, Artemis 2, μια ομάδα ανθρώπων θα ταξιδέψει προς το φεγγάρι, θα βρεθεί σε τροχιά και θα επιστρέψει στη Γη.

Αυτό που περιμένουν όλοι με ανυπομονησία είναι η αποστολή Artemis 3, η οποία αποσκοπεί στην προσεδάφιση ανθρώπων στο φεγγάρι για πρώτη φορά μετά από πέντε δεκαετίες. Η τρίτη αποστολή είναι προγραμματισμένη για τα τέλη του 2025 ή τις αρχές του 2026.

Όμως, η επιτυχία του σχεδίου εξαρτάται από το αν το τρέχον εγχείρημα θα ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα.

Δείτε επίσης: Μετεωρίτης στη Σομαλία έχει δύο ορυκτά που δεν υπάρχουν στη Γη

Το Orion έφυγε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα στις 16 Νοεμβρίου και ξεκίνησε ένα μακρύ ταξίδι γύρω από τη Σελήνη. Απομακρύνθηκε μέχρι και 430.000 χιλιόμετρα (270.000 μίλια) από τη Γη, δηλαδή πιο μακριά από οποιοδήποτε άλλο διαστημόπλοιο που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει ανθρώπους.

Το ταξίδι της επιστροφής είναι η κορυφαία προτεραιότητα της NASA για την αποστολή. Οι μηχανικοί πρέπει να βεβαιωθούν ότι το όχημα μπορεί να αντέξει την έντονη θερμότητα κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα της Γης.

Orion NASA

Επιπλέον, η NASA και ο κατασκευαστής διαστημικών σκαφών Lockheed Martin πρέπει να γνωρίζουν ότι η ασπίδα στο κάτω μέρος της κάψουλας είναι απολύτως κατάλληλη πριν επιβιβαστούν αστροναύτες.

Υποθέτοντας ότι η ασπίδα λειτουργεί και τα 11 αλεξίπτωτα που αναπτύχθηκαν για να επιβραδύνουν περαιτέρω το διαστημόπλοιο λειτουργούν επίσης, μια ελεγχόμενη πτώση στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια θα συμβεί την Κυριακή, λίγο μετά τις 09:30 τοπική ώρα (17:30 GMT).

Δείτε επίσης: Άρης: Μήπως η ζωή τελικά ξεκίνησε από τον κόκκινο πλανήτη;

Η αποστολή Artemis της NASA είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα που αποσκοπεί στην επιστροφή ανθρώπων στη Σελήνη και στη δημιουργία μιας βιώσιμης ανθρώπινης παρουσίας εκεί έως το 2030. Η αποστολή αυτή έχει εκτεταμένες επιπτώσεις τόσο εδώ στη Γη όσο και στην εξερεύνηση του διαστήματος, καθώς θα μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα για το σύμπαν, να αποκτήσουμε γνώσεις σχετικά με την προέλευσή μας και να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες. Εν ολίγοις, σηματοδοτεί ένα συναρπαστικό νέο κεφάλαιο στο ταξίδι της ανθρωπότητας στην εξερεύνηση, όχι μόνο του φεγγαριού αλλά και του διαστήματος εν γένει!

Πηγή: www.bbc.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS