ΑρχικήYoutubeNuclear fusion: Επιστήμονες επιτυγχάνουν σημαντικό ορόσημο

Nuclear fusion: Επιστήμονες επιτυγχάνουν σημαντικό ορόσημο

Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν μια σημαντική ανακάλυψη στον αγώνα για την αναδημιουργία nuclear fusion (πυρηνικής σύντηξης).

Δείτε επίσης: Επιστήμονες αναπτύσσουν ένα σχέδιο για τη μελέτη διαστρικών αντικειμένων

Nuclear fusion

Εδώ και δεκαετίες, οι φυσικοί προσπαθούν να αξιοποιήσουν τη δύναμη της πυρηνικής σύντηξης, καθώς αυτή θα μπορούσε να προσφέρει στην ανθρωπότητα μια σχεδόν απεριόριστη παροχή καθαρής ενέργειας. Την Τρίτη οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι πέτυχαν έναν πολυπόθητο στόχο – την παραγωγή περισσότερης ενέργειας σύντηξης απ’ όση εισήχθη. Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά μας μέχρι να μπορέσει η nuclear fusion να τροφοδοτήσει τα σπίτια με ενέργεια.

Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Εγκατάσταση Ανάφλεξης που βρίσκεται στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore της Καλιφόρνια. Σύμφωνα με τον διευθυντή του LLNL Dr. Kim Budil, “Πρόκειται για ένα ιστορικό επίτευγμα… τα τελευταία 60 χρόνια χιλιάδες άνθρωποι έχουν συνεισφέρει σε αυτό το εγχείρημα και χρειάστηκε πραγματικό όραμα για να φτάσουμε εδώ.

Δείτε ακόμα: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν υλικό ικανό να «σκέφτεται»

Η πυρηνική σύντηξη περιγράφεται συχνά ως το “ιερό δισκοπότηρο” της παραγωγής ενέργειας. Ο Ήλιος και άλλα αστέρια τροφοδοτούνται από αυτή τη διαδικασία. Παίρνοντας ζεύγη ελαφρών ατόμων και σπρώχνοντάς τα με δύναμη μεταξύ τους, δημιουργείται “σύντηξη”, η οποία στη συνέχεια απελευθερώνει ένα σημαντικά μεγάλο ποσό ενέργειας.

επιστήμονες

Η nuclear fusion είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τις τρέχουσες μεθόδους, παράγει πολύ λίγα απόβλητα και αυτά τα απόβλητα δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Η διαδικασία είναι εντελώς απαλλαγμένη από εκπομπές και δεν επιταχύνει την κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο, η σύντηξη στοιχείων μεταξύ τους απαιτεί ακραία επίπεδα θερμοκρασίας και πίεσης. Κανένα πείραμα δεν έχει καταφέρει να παράγει περισσότερη ενέργεια από την ποσότητα που έχει εισαχθεί για να λειτουργήσει – μέχρι τώρα. Βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο μέλλον της ενέργειας που τροφοδοτείται από τη nuclear fusion. Αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι αυτό να γίνει πραγματικότητα.

Δείτε επίσης: Fusion Power: Ένα βήμα πιο κοντά να γίνει πραγματικότητα

Αν και το πείραμα απέδωσε αρκετή ενέργεια για να βράσουν 15-20 βραστήρες, δεν ήταν πρακτικό λόγω των δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνταν για την επένδυση. Παρόλο που τα λέιζερ παρήγαγαν περισσότερη ενέργεια από όση εισήχθη, αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν αποδοτικό. Η ποσότητα ενέργειας που χρειαζόταν για να λειτουργήσουν τα λέιζερ υπερέβαινε κατά πολύ την ποσότητα ενέργειας που παρείχαν οι κυψέλες καυσίμου υδρογόνου.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS