ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαSpaceX: Δείτε την δοκιμή του πρωτότυπου πυραύλου Starship!

SpaceX: Δείτε την δοκιμή του πρωτότυπου πυραύλου Starship!

Την Πέμπτη (15 Δεκεμβρίου), η SpaceX άναψε μια από τις 6 μηχανές του Ship 24, μια έκδοση του πυραύλου Starship Mars ύψους 50 μέτρων, για περίπου επτά δευτερόλεπτα στην τελευταία δοκιμή “static fire” στις εγκαταστάσεις της στο Νότιο Τέξας. Αυτό ήταν ένα ακόμη βήμα προς μια δοκιμαστική πτήση σε τροχιά, η οποία θα σηματοδοτούσε μια μνημειώδη πρόοδο από αυτόν τον οργανισμό εξερεύνησης του διαστήματος.

Συγκλονίζοντας τους θεατές και τους συναδέλφους μηχανικούς, οι έξι κινητήρες Raptor του Ship 24 αναφλέχθηκαν στις 2:01 μ.μ. EST (1901 GMT, 1:01 μ.μ. τοπική ώρα Τέξας), καθώς έλαμψαν για επτά δευτερόλεπτα, ενώ το όχημα ήταν ακόμα σταθερά πατημένο στο έδαφος! Το αξιοσημείωτο γεγονός καταγράφηκε από τη NASASpaceFlight και το Rocket Ranch Boca Chica σε βίντεο για να εξασφαλιστεί η αποτύπωση αυτής της σημαντικής περίστασης.

SpaceX: Δείτε την δοκιμή του πρωτότυπου πυραύλου Starship!
SpaceX: Δείτε την δοκιμή του πρωτότυπου πυραύλου Starship!

Δείτε επίσης: Επιστήμονες αναπτύσσουν ένα σχέδιο για τη μελέτη διαστρικών αντικειμένων

Το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα Starship της SpaceX βρίσκεται κοντά στην πρώτη του τροχιακή πτήση με την εκτόξευση του Ship 24. Σύμφωνα με τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο Elon Musk, αυτό θα μπορούσε να συμβεί τους επόμενους μήνες. Το πρωτότυπο αυτό έχει ήδη περάσει από μια σειρά δοκιμών, για παράδειγμα όταν και τα έξι Raptor άναψαν ταυτόχρονα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Καθώς ετοιμάζεται για εκτόξευση, το Ship 24 έχει συνδεθεί αναπόφευκτα με το Booster 7 – το πρωτότυπο της πρώτης βαθμίδας Super Heavy του Starship. Η SpaceX εξετάζει επίσης τον Booster 7 τον τελευταίο καιρό- μόνο στις 29 Νοεμβρίου, 11 από τα 33 Raptor αναφλέχθηκαν σε ένα αξιοσημείωτο θέαμα! Μόλις δύο εβδομάδες πριν από αυτή την εντυπωσιακή επίδειξη έγινε μια ακόμη πιο εντυπωσιακή δοκιμή στατικής πυροδότησης 14 κινητήρων.

Όταν το Super Heavy εκτοξευθεί τους επόμενους μήνες, θα αποτελέσει ένα μνημειώδες ορόσημο για την εξερεύνηση του διαστήματος. Προσφέροντας μια εντυπωσιακή ώθηση 17 εκατομμυρίων κιλών, ο πύραυλος αυτός είναι υπερδιπλάσιος από εκείνον του Saturn V που εκτόξευσε αστροναύτες στο φεγγάρι πριν από 50 χρόνια και αστρονομικά μεγαλύτερος από τον πύραυλο Space Launch System (SLS) της NASA με 8,8 εκατομμύρια κιλά ώθησης κατά την πρώτη του πτήση στο πλαίσιο του Artemis I τον περασμένο Νοέμβριο.

Η SpaceX δημιουργεί το πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμο διαστημόπλοιο Starship για τη μεταφορά ανθρώπων και φορτίων στο φεγγάρι, τον Άρη και άλλες τοπικές αποστολές. Στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπτυξης του επόμενου σταδίου της, η SpaceX στοχεύει να εκτοξεύσει τους περισσότερους από τους δορυφόρους διαδικτύου Starlink χρησιμοποιώντας το Starship – σύμφωνα με τον ίδιο τον Elon Musk!

SpaceX: Δείτε την δοκιμή του πρωτότυπου πυραύλου Starship!
SpaceX: Δείτε την δοκιμή του πρωτότυπου πυραύλου Starship!

Δείτε επίσης: Ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά ένας “διάβολος σκόνης” στον Άρη!

Εν αναμονή των επερχόμενων σεληνιακών πτήσεων του Starship, η SpaceX έχει ήδη αποκτήσει ορισμένους πελάτες. Συγκεκριμένα, η NASA επέλεξε το όχημα για να γίνει το πρώτο επανδρωμένο σκάφος προσεδάφισης για το πρόγραμμα Artemis στη Σελήνη, ενώ ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος Yusaku Maezawa επιφύλαξε ένα ταξίδι γύρω από τη Σελήνη μας με μια ομάδα επιρροών και καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων και ο “καθημερινός αστροναύτης”, Tim Dodd.

Η πιο πρόσφατη δοκιμή ήταν ένα ακόμη βήμα προς την αποστολή της SpaceX να στείλει ανθρώπους πιο μακριά στο διάστημα από ποτέ. Αν και υπάρχουν ακόμη πολλές δοκιμές μπροστά μας και πιθανές καθυστερήσεις λόγω τεχνικών προβλημάτων, αυτή η επιτυχημένη στατική πυρκαγιά αποδεικνύει ότι η SpaceX έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο προς τον στόχο της να εκτοξεύσει σύντομα το Starship σε τροχιά. 

Πηγή: space.com

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS