ΑρχικήinetΗ ΕΕ απήγγειλε αντιμονοπωλιακές κατηγορίες κατά της Meta

Η ΕΕ απήγγειλε αντιμονοπωλιακές κατηγορίες κατά της Meta

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) απήγγειλε αντιμονοπωλιακές κατηγορίες κατά της Meta, αφού ανακάλυψε ότι η υπηρεσία Marketplace της ακολουθούσε αντιανταγωνιστικές πρακτικές.

Δείτε επίσης: Meta: Κατηγορείται ότι συνέβαλε στην αιματοχυσία στον πόλεμο του Tigray

ΕΕ Meta

Οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν ανησυχίες ότι η απόφαση της Meta Platforms Inc. να συνδέσει το Facebook Marketplace με το δικό της κοινωνικό δίκτυο ενδέχεται να περιορίσει τον ανταγωνισμό για τις υπηρεσίες classified ad.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) έστειλε μια λεγόμενη δήλωση αντιρρήσεων στη Meta στην πρώτη εις βάθος έρευνα του μπλοκ κατά του τεχνολογικού γίγαντα, ανοίγοντας το δρόμο για πιθανά πρόστιμα ή αλλαγές στο επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας.

Η Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Margrethe Vestager δήλωσε ότι, με το κοινωνικό δίκτυο Facebook, η Meta έχει πρόσβαση σε δισεκατομμύρια μηνιαίους χρήστες και εκατομμύρια ενεργούς διαφημιστές παγκοσμίως. Εξέφρασε προκαταρκτική ανησυχία για το γεγονός ότι η Meta συνδέει το ισχυρό κοινωνικό της δίκτυο με το Facebook Marketplace – στην ουσία σημαίνει ότι οι πελάτες υποχρεούνται να χρησιμοποιούν ταυτόχρονα και τις δύο υπηρεσίες.

Σε δήλωσή της, η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ εξέφρασε την ανησυχία της ότι η Meta έχει εφαρμόσει άδικους όρους συναλλαγών που της επιτρέπουν να χρησιμοποιεί δεδομένα από ανταγωνιστικές υπηρεσίες online classified ad.

Δείτε επίσης: Η Meta απειλεί να κατεβάσει τις ειδήσεις από το Facebook

Το 2021, η Επιτροπή ξεκίνησε εκτεταμένη έρευνα στη Meta για να εξακριβώσει αν η εταιρεία έκανε κατάχρηση ενός τεράστιου συνόλου δεδομένων που συλλέχθηκαν από τους διαφημιζόμενους προκειμένου να τους ανταγωνιστεί στα classified ads και να δει αν συνέδεσε αθέμιτα την υπηρεσία small ad Marketplace με το κοινωνικό δίκτυο. Η υπόθεση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών για τον έλεγχο πιθανών καταχρήσεων από τις Big Tech. Επιπλέον, έρευνες που αφορούν τη Meta διεξάγονται σε Βρετανία και Γερμανία.

Απώτερος στόχος της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ είναι η δημιουργία μιας δίκαιης και ανταγωνιστικής αγοράς τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές. Αποτρέποντας τις εταιρείες από την άσκηση αντιανταγωνιστικών πρακτικών, ο νόμος δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις με τις μεγαλύτερες εταιρείες. Αυτό ενισχύει την καινοτομία και ενθαρρύνει την οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη την περιοχή.

Η έρευνα είναι μόνο η πιο πρόσφατη σε μια σειρά ερευνών υπό την ηγεσία της ΕΕ σε γιγαντιαίες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Google, η Apple Inc. και η Amazon.com Inc., οι οποίες έχουν οδηγήσει σε πρόστιμα, έρευνες και αυστηρότερους κανονισμούς. Στο παρελθόν, η ΕΕ είχε επιβάλει πρόστιμο στο Facebook επειδή δεν παρείχε σωστές πληροφορίες κατά την αναθεώρηση της συγχώνευσης της εξαγοράς του WhatsApp.

Δείτε επίσης: Meta: Πρόστιμο για παλιά διαρροή δεδομένων χρηστών Facebook

Σε ανακοίνωσή του, ο Tim Lamb, επικεφαλής του τμήματος ανταγωνισμού EMEA της Meta, δήλωσε με αποφασιστικότητα ότι “οι ισχυρισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ψευδείς και αβάσιμοι”.

Ο ίδιος διακήρυξε ότι ο οργανισμός “θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ρυθμιστικές αρχές, αποδεικνύοντας ότι τα καινοτόμα προϊόντα μας είναι ωφέλιμα για τους καταναλωτές και προωθούν τον υγιή ανταγωνισμό”.

Πηγή πληροφοριών: bloomberg.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://secnews.gr
Be the limited edition.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS