ΑρχικήUpdatesΟ Mozilla Firefox 109 αποκτά υποστήριξη Manifest V3

Ο Mozilla Firefox 109 αποκτά υποστήριξη Manifest V3

Ο Firefox ξεχωρίζει ως ένα από τα λίγα προγράμματα περιήγησης που δεν υποστηρίζεται από τη μηχανή απόδοσης Chromium της Google. Αν και όλα τα μεγάλα προγράμματα περιήγησης πρέπει να τηρούν ορισμένα πρότυπα που έχουν καθοριστεί από τη Google, τη Mozilla και την Apple, προκειμένου οι ιστοσελίδες να λειτουργούν σωστά σε πολλαπλές πλατφόρμες. Επιπλέον, ο Firefox και ο Chrome μοιράζονται ορισμένους χρήσιμους πόρους όσον αφορά τα πρόσθετα- αυτό κάνει τη δημιουργία επεκτάσεων πιο εύκολη για τους προγραμματιστές και στα δύο συστήματα.

Δείτε επίσης: Πώς να εισάγετε bookmarks από τον Chrome στον Firefox

Firefox 109 Manifest V3

Αυτή την εβδομάδα, η Mozilla κυκλοφόρησε τον Firefox 109 με πρόσθετη υποστήριξη για το Manifest V3 της Google ως το υποκείμενο πρωτόκολλο που τροφοδοτεί τις επεκτάσεις. Ευτυχώς, όμως, δεν υιοθετούν μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές του: οι αποκλειστές διαφημίσεων και περιεχομένου εξακολουθούν να λειτουργούν σωστά στον Firefox.

Το Manifest V3 σχεδιάστηκε για να κάνει τις επεκτάσεις πιο ασφαλείς και πιο εύκολες στη συγγραφή, παρέχοντας λιγότερα δικαιώματα και απλά APIs. Επιπλέον, η έμφαση του Manifest V3 δόθηκε στην προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών. Αυτές είναι αρχές που υποστηρίζει η Mozilla- ωστόσο, η εφαρμογή του Manifest V3 από τη Google δυσχεραίνει τη σωστή λειτουργία των ad blockers – ένα βολικό αποτέλεσμα υπέρ των συμφερόντων της. Όταν η Google παρουσίασε το Manifest V3 το 2020, επηρέασε τόσο τους προγραμματιστές όσο και τους χρήστες περιορίζοντας τον αριθμό των κανόνων που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας content blocker. Υπήρξε αναστάτωση για αυτές τις αλλαγές, αλλά ευτυχώς η Google μετρίασε ορισμένους κανονισμούς και καθυστέρησε το σχέδιό της να καταργήσει το Manifest V2 από το πρόγραμμα περιήγησής της.

Δείτε επίσης: Ο Firefox 106 κυκλοφόρησε με πολλές βελτιώσεις

Η Mozilla συμπεριέλαβε το νέο Manifest V3 στις επεκτάσεις της, διατηρώντας παράλληλα την υπάρχουσα ισχυρή μέθοδο σε λειτουργία. Χάρη σε αυτό το χαρακτηριστικό, οι χρήστες μπορούν να κατασκευάσουν πιο ολοκληρωμένες λίστες αποκλεισμού και να δημιουργήσουν μοναδικούς κανόνες για να σταματήσουν παρεμβατικά ή περιττά στοιχεία σελίδων που δεν θέλουν στον Firefox.

Η Mozilla είναι ανένδοτη στη χρήση των event pages αντί για service workers για δραστηριότητες στο παρασκήνιο, παρέχοντας στις επεκτάσεις μεγαλύτερη επιλογή API και εργαλείων ιστού. Μακροπρόθεσμα, ο Firefox θα παραμείνει συμβατός με άλλα προγράμματα περιήγησης, υποστηρίζοντας και τους service workers.

Η Mozilla βελτίωσε περαιτέρω τον Firefox 109 προσθέτοντας ένα νέο κουμπί επέκτασης δίπλα στη γραμμή διευθύνσεων. Αυτό το μενού σας παρέχει μια επισκόπηση όλων των εγκατεστημένων επεκτάσεων και των αντίστοιχων δικαιωμάτων τους στον ιστότοπο που επισκέπτεστε, όπως ακριβώς κάνει και ο Chrome. Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν εύκολα να καρφιτσώνουν τα αγαπημένα στην επάνω μπάρα για γρήγορη πρόσβαση ή να τα κρύβουν αν δεν χρειάζεται να τα βλέπουν συνεχώς. Με την υποστήριξη του Manifest V3 και αυτό το βολικό χαρακτηριστικό, η Mozilla είναι σε καλή θέση όσον αφορά την προσφορά ευκολίας στους χρήστες!

Δείτε επίσης: Νέο χαρακτηριστικό των Windows 11 προκαλεί πάγωμα του Mozilla Firefox, ποια η λύση

Ο Firefox για Android περιορίζεται σε λίγες μόνο επιλεγμένες επεκτάσεις από προεπιλογή, αλλά ευτυχώς τώρα έχετε την ελευθερία να προσαρμόσετε τη συλλογή πρόσθετων με όποια επέκταση ταιριάζει στις ανάγκες σας. Παρόλο που μπορεί να χρειαστεί κάποια προσπάθεια από την πλευρά σας στην αρχή, η πρόσβαση σε αυτές τις απεριόριστες επιλογές κάνει τη ρύθμιση του Firefox να αξίζει περισσότερο από αυτό!

Πηγή πληροφοριών: androidpolice.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://secnews.gr
Be the limited edition.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS