ΑρχικήHow To7 tips για να αποφύγετε τις Deepfake απάτες

7 tips για να αποφύγετε τις Deepfake απάτες

deepfake scam
scam alert

Όσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότερο το διαδίκτυο μεγαλώνει και αυτό σημαίνει πως καθημερινά οι απάτες είναι ολοένα και περισσότερες. Μια από αυτές είναι οι deepfake. Η τεχνολογία τους κυκλοφορεί κάποια χρόνια τώρα και κάνει θραύση στην βιομηχανία της διασκέδασης. Βέβαια όσο βελτιώνεται η τεχνολογία τόσο αυξάνετε και ο κίνδυνος της κακόβουλης χρήσης.

Αυτού τους είδους οι απάτες είναι επικίνδυνες όχι μόνο για την κοινωνία αλλά και για εμάς τους ίδιους και γι’ αυτό όσο πιο εξοικειωμένοι τόσο πιο προστατευμένοι θα είμαστε. Υπάρχουν διάφορων ειδών deepfake απάτες και θα τις συζητήσουμε παρακάτω καθώς και τους τρόπους που μπορούμε να εντοπίσουμε και να τις αποφύγουμε.

Τι είναι οι απάτες Deepfake;   

Η Deepfake είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποιεί AI και έχει φτιαχτεί για να δημιουργεί ρεαλιστικές εικόνες, βίντεο και ηχητικά κλιπ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με οποιαδήποτε τρόπο ακόμα και σε απάτη. Αυτό το κόλπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον ατόμων ώστε να δώσουν προσωπικές πληροφορίες ή και λεφτά. Μπορεί να λάβουν τις εξης μορφές: Μηνύματα, βίντεο και ηχητικά αρχεία από πηγές που εμπιστεύεσθε.

Μορφές των Deepfake απατών

Υπάρχουν διάφορων ειδών αλλά οι πιο συνηθισμένες είναι οι οικονομικές απάτες, οι πολιτικές και η κλοπή προσωπικής ταυτότητας.

  • Οικονομικές απάτες : Συνήθως πραγματοποιούνται μέσω ψεύτικων μηνυμάτων που έχουν λάβει τη μορφή τράπεζας ή τραπεζικά ιδρύματα. Μπορεί να ζητήσουν προσωπικά στοιχεία όπως αριθμό λογαριασμού κωδικούς ή ακόμα και να αποσταλούν λεφτά σε διαφορετικό λογαριασμό.
  • Πολιτικές απάτες: Αυτού του είδους οι απάτες χρησιμοποιούνται για να παραστήσουν βίντεο από πολιτικά πρόσωπα ή ηχητικά κλιπ τους. Χρησιμοποιούνται κυρίως για να εξαπλώσουν ψεύτικες πληροφορίες ή για να χειριστούν την κοινή άποψη.
  • Κλοπή προσωπικής ταυτότητας: Περιέχουν την δημιουργία φωτογραφιών ή βίντεο που φαίνεται το άτομο. Αυτές χρησιμοποιούνται για την κλοπή της προσωπικής ταυτότητας ή για να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες του ατόμου αυτού που έχει πέσει θύμα.

7 Tips για να αναγνωρίσετε τις Deepfake απάτες  

Οι Deepfake απάτες είναι φτιαγμένες από το πρόσωπο του ατόμου επάνω σε ένα ήδη υπάρχον βίντεο που δίνει την εντύπωση ότι είναι όντως αυτό. Δυστυχώς το ποσοστό την αναζήτησης του πως να φτιάξεις ένα deepfake έχει ανέβει δραματικά και φαίνεται ότι η τροπή που έχει λάβει αυτό το είδος είναι προς τις απάτες.

  1. Παρακολουθείστε τις ατέλειες του προσώπου

    Βλεφάρισμα: Μπορεί να φαίνεται αφύσικο ή υπερβολικό. Αν νομίζετε ότι φαίνεται μηχανικό τότε πολύ πιθανό να είναι ψεύτικο.

    Συγχρονισμός των χειλιών: Σε ένα τέτοιο βίντεο μπορεί τα χείλια να μην συγχρονίζονται με τον ήχο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να μην είναι ικανή να αντιγράψει την κίνηση των χειλιών με ακρίβεια.

    Υφή δέρματος: Είναι επίσης πιθανό να μην μπορεί να αντιγράψει την υφή και όψη του ανθρώπινου δέρματος με ακρίβεια. Αν παρατηρήσετε κάποιες ανωμαλίες στο χρώμα ή την υφή είναι μια ένδειξη ότι το βίντεο δεν είναι αληθινό.

    Αντανάκλαση του φωτός: Στη πραγματικότητα το φως αντανακλάτε με συγκεκριμένο τρόπο πάνω μας και αυτό μπορεί να δυσκολέψει στην αντιγραφή την τεχνολογία αυτή. Κάποια ανωμαλία στον φωτισμό και την αντανάκλαση ή στις σκιές είναι μια καλή ένδειξη του ψεύτικου βίντεο.

     
  2. Προσοχή στην γρήγορη κίνηση των ματιών

    Μια ακόμα ένδειξη είναι η έλλειψη κίνησης στα μάτια του ατόμου καθώς και πολλές φορές μπορεί να εμφανιστεί χωρίς να βλεφαρίζει. Ένας μέσος άνθρωπος ανοιγοκλείνει τα μάτια του 15-20 φορές το λεπτό άρα αν δείτε ότι δεν ανοιγοκλείνουν τα μάτια κάτι συμβαίνει. Αντίστοιχα όταν το ζήτημα χρειάζεται προσοχή ή προκαλεί άγχος το βλεφάρισμα αυξάνεται δραματικά γι’ αυτό να έχετε το νου σας όταν σας ζητήσει το βίντεο να δώσετε προσωπικά στοιχεία.

    Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κάποιο ειδικά φτιαγμένο λογισμικό που παρατηρεί και αναλύει αν υπάρχει κάποιο μοτίβο στη κίνηση των ματιών ή κάποια ανωμαλία που δείχνει ότι το βίντεο έχει επεξεργαστεί.

    Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι σε κάποια deepfake βίντεο μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο να βρεθεί η ανωμαλία αυτή γιατί αναβαθμίζεται η τεχνολογία με τον καιρό.
  3. Δείτε την γλώσσα του σώματος

    Πολλά άτομα χρησιμοποιούν έντονα τα χέρια τους και το σώμα τους όταν μιλάνε και ανάλογα την έκφραση τους. Αν δείτε ότι δεν ταιριάζουν τότε είναι μια ένδειξη ότι κάτι πάει στραβά.
  4. Αναλύστε το προφίλ του προσώπου

    Η τεχνολογία της Deepfake είναι περιορισμένη με την ανάλυση 2D χαρακτηριστικών του προσώπου και γι’ αυτό πολλές φορές στα προφίλ μπορεί να εμφανίζεται πως το πρόσωπο είναι «σπασμένο». Επιπλέον ένας τρόπος που μπορεί να βοηθήσει στην ανάλυση του προφίλ είναι να δείτε τις διαφορές στον φωτισμό που μπορεί να εμφανίζονται και να φαίνεται αφύσικα.
  • Ακούστε για ανακρίβειες στην ποιότητα του ήχου

    Σε πολλές περιπτώσεις ο ήχος μπορεί να μην ταιριάζει με το βίντεο και να φαίνεται μια ανακρίβεια στη κίνηση του στόματος και του ήχου.  Αν λοιπόν ακούγεται πολύ ρομποτικό ή πειραγμένο μπορεί να είναι ένα σημάδι. Επιπλέον δώστε βάση στην προφορά αν υπάρχει διαφορά στην προφορά και κάποιες προτάσεις δεν ταιριάζουν με όλο το υπόλοιπο τότε σημαίνει πως το βίντεο είναι ψεύτικο.
  • Δείτε για ανακρίβειες στο background

    Προσέξτε για εναλλαγές στο background μπορεί να φαίνεται πως μετακινείται ή ότι κάτι έχει αλλάξει θέση. Ο φωτισμός από την πραγματική φωτογραφία μπορεί να μην ταιριάζει όταν τοποθετείτε πάνω από το καινούργιο πρόσωπο έτσι μπορεί να μην εμφανίζονται έξτρα σκιές και θα υπάρχει διαφορά.
  • Εμπιστευθείτε το προαίσθημα σας

    Στο τέλος το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να εμπιστευθείτε τον εαυτό σας. Αν πιστεύετε ότι αυτό που βλέπετε είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό τότε πολύ πιθανό να είναι απάτη. Αν σας φαίνεται κάτι ύποπτο τότε ερευνήστε το παραπάνω.

Δείτε επίσης: Η Cloudflare ανέλαβε την προστασία κρισιμών υποδομών μέσω υπηρεσιών DNS για τις ΗΠΑ

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS