ΑρχικήHow ToΤι να μην κάνετε μόλις εγκαταστήσετε το Linux;

Τι να μην κάνετε μόλις εγκαταστήσετε το Linux;

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι δεν πρέπει να κάνετε μόλις εγκαταστήσετε το λειτουργικό Linux, ειδικά αν είστε αρχάριος. Παρακάτω αναφέρουμε τα συχνότερα λάθη που γίνονται μετά την πρώτη εγκατάσταση Linux!

Σε όλους μας συμβαίνει κάποια στιγμή – να ψάχνουμε στο διαδίκτυο για το τι πρέπει να κάνουμε μετά την εγκατάσταση του Linux. Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό να καταλάβετε ποια βήματα δεν πρέπει να κάνετε για να προστατέψετε το σύστημα που μόλις εγκαταστήσατε από οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά. Ενημερωθείτε λοιπόν για το πώς ακριβώς μπορεί να διατηρηθεί η νέα σας εγκατάσταση Linux!

Για να βοηθήσουμε όλους τους χρήστες του Linux, από αρχάριους μέχρι ειδικούς, παραθέτουμε μερικά κρίσιμα σημεία προσοχής που πρέπει να έχετε κατά νου όταν εργάζεστε με τη νέα σας εγκατάσταση. Αποφεύγοντας αυτά τα κοινά λάθη και τις παγίδες, μπορείτε να εξασφαλίσετε καλύτερα μια πιο απροβλημάτιστη εμπειρία καθώς εξερευνάτε τον κόσμο του Linux!

1. Αντιγραφή/επικόλληση τυχαίων εντολών από το Διαδίκτυο

Είναι ένα συνηθισμένο λάθος των νέων χρηστών να αντιγράφουν και να επικολλούν εντολές από το διαδίκτυο χωρίς να τις κατανοούν. Παρόλο που μπορεί να μη φαίνεται κάτι σπουδαίο, αυτό σας εκθέτει σε πολλούς πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια, γι’ αυτό και καλό είναι να αποφεύγεται αν είναι δυνατόν. Αν πρόκειται να επιχειρήσετε μια τέτοια προσπάθεια, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει πρώτα την έρευνά σας – βεβαιωθείτε ότι η εντολή δεν περιέχει κακόβουλο κώδικα ή άλλους κρυμμένους κινδύνους!

Τι να μην κάνετε μόλις εγκαταστήσετε το Linux;
Τι να μην κάνετε μόλις εγκαταστήσετε το Linux;

Δείτε επίσης: Royal Ransomware: Linux έκδοση στοχεύει VMware ESXi servers

Επομένως, είναι σημαντικό να καταβάλλετε προσπάθεια να κατανοήσετε μια εντολή πριν την εκτελέσετε. Οι εντολές του Linux μπορεί να είναι περίπλοκες και είναι δύσκολο για τους αρχάριους να εντοπίσουν αμέσως μια εντολή με κακόβουλη πρόθεση. Αν όμως μάθετε να αξιολογείτε κάθε εντολή κομμάτι-κομμάτι και χρησιμοποιείτε τις σωστές λέξεις-κλειδιά κατά την αναζήτηση στο διαδίκτυο, τότε η κατανόηση του τι κάνουν δεν θα σας πάρει πάνω από πέντε λεπτά. Μπορεί να φαίνεται κουραστικό με την πρώτη ματιά, αλλά αυτό το μικρό βήμα κάνει τη διαφορά στην εξασφάλιση της ασφάλειας!

Την επόμενη φορά που κάποιος θα σας ζητήσει να εισαγάγετε την εντολή “sudo rm -rf –no-preserve-root /” στο terminal σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να το ψάξετε στο διαδίκτυο πριν υπακούσετε στην εντολή.

2.Να εκτελείτε όλες τις εντολές Linux ως Root

Καθώς το Linux υποθέτει ότι οι χρήστες γνωρίζουν τι κάνουν, σπάνια παρέχει προειδοποιήσεις πριν από την εκτέλεση μιας εντολής. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν εκτελείτε εντολές ως root. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να είναι κανείς ιδιαίτερα προσεκτικός όταν επιλέγει να εκτελεί όλες τις λειτουργίες ως root σε αυτή την πλατφόρμα λειτουργικού συστήματος.

Τα sudo, su και doas είναι ισχυρές εντολές του Linux που σας επιτρέπουν να εκτελείτε εργασίες ως άλλος χρήστης, συνήθως ως root. Παρόλο που μπορεί να είναι απαραίτητο να εκτελείτε προγράμματα ως χρήστης root σε ορισμένα σενάρια, η προσθήκη του ‘sudo’ πριν από την εντολή σας μπορεί συχνά να οδηγήσει σε περισσότερη ζημιά από όση είναι επιθυμητή στον υπολογιστή σας.

Τι να μην κάνετε μόλις εγκαταστήσετε το Linux;
Τι να μην κάνετε μόλις εγκαταστήσετε το Linux;

Συμπεριλαμβάνοντας τους όρους “sudo” ή “doas” πριν από οποιαδήποτε εντολή, επιβάλλετε στο πρόγραμμα να έχει πλήρη πρόσβαση στο σύστημά σας. Αυτό στη συνέχεια του δίνει την άδεια να κάνει ό,τι επιθυμεί, όπως για παράδειγμα να εξαφανίσει ένα ολόκληρο λειτουργικό σύστημα. Τα κακόβουλα προγράμματα συχνά χρησιμοποιούν αυτή την ευπάθεια και έτσι αποδυναμώνουν την ασφάλεια ενός υπολογιστή.

Συνεπώς, χρησιμοποιήστε το sudo μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο – όπως όταν εμπιστεύεστε το πρόγραμμα και τους δημιουργούς του.

3. Να διαγράφετε τυχαία αρχεία στο Root Directory

Για να διασφαλίσετε την αξιοπιστία του λειτουργικού σας συστήματος Linux, είναι σημαντικό να μην διαγράφετε ποτέ αρχεία που βρίσκονται σε οποιονδήποτε κατάλογο εκτός του αρχικού σας φακέλου (home). Η κατά λάθος αφαίρεση κρίσιμων αρχείων ρυθμίσεων και αρχείων συστήματος μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτη συμπεριφορά των προγραμμάτων και να καταστήσει τη συσκευή σας εντελώς άχρηστη – όπως αποδεικνύεται από μια μαύρη οθόνη χωρίς διέξοδο! Αντ’ αυτού, αποθηκεύστε όλα τα προσωπικά έγγραφα εντός του καθορισμένου αρχικού καταλόγου για βέλτιστη σταθερότητα του μηχανήματος.

4. Να προσθέτετε άγνωστα PPAs και Package Sources

Η φύση του ανοιχτού κώδικα των περισσότερων προγραμμάτων Linux σημαίνει ότι ο πηγαίος κώδικάς τους ελέγχεται αυστηρά από πολλά μάτια, διασφαλίζοντας ότι τυχόν κακόβουλες γραμμές ή ευπάθειες εντοπίζονται γρήγορα. Ωστόσο, δεδομένου ότι υπάρχουν τόσα πολλά δημοσιευμένα κομμάτια κώδικα στο διαδίκτυο και η παρακολούθηση κάθε γραμμής κώδικα για πιθανές απειλές μπορεί να είναι αδύνατη – ειδικά με άγνωστα PPA και τρίτες πηγές πακέτων – θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν κάνετε λήψη από άγνωστα μέρη.

Τι να μην κάνετε μόλις εγκαταστήσετε το Linux;

Το λογισμικό που βρίσκεται στους επίσημους καταλόγους διανομής επιβλέπεται από εκατοντάδες εθελοντές που φροντίζουν ώστε ο κώδικάς τους να παραμένει αξιόπιστος. Γενικά, μπορείτε να εμπιστευτείτε τέτοια προγράμματα και να τα εγκαταστήσετε χωρίς κανένα δισταγμό. Ωστόσο, τι συμβαίνει όταν ένα άτομο χωρίς διαπιστευτήρια δημοσιεύει τον κώδικά του;

Είναι σημαντικό να ελέγξετε τον κώδικα πριν τον κατεβάσετε στον υπολογιστή σας. Αν δεν είστε σίγουροι για το πώς να διαβάζετε κώδικα, προς το παρόν, βάλτε μια παύση στην οποιαδήποτε εγκατάσταση μέχρι το έργο να αποκτήσει περισσότερη προσοχή και συνεργάτες που μπορούν να εγγυηθούν ότι όλα είναι ασφαλή και χωρίς σφάλματα πριν από την εγκατάσταση.

5. Να πάτε πίσω στα Windows (ή Distro-Hop)

Η μετάβαση στο Linux σας παρέχει ένα ασύλληπτο επίπεδο ελέγχου, αλλά μπορεί να είναι εκφοβιστικό για όποιον δεν είναι εξοικειωμένος. Αν και η αρχική σας αντίδραση μπορεί να είναι να επιστρέψετε στα Windows, μην τα παρατήσετε ακόμα – αφιερώστε λίγο χρόνο για να εξερευνήσετε και να παίξετε με το Linux. Δεν θα το μετανιώσετε!

Αν βρίσκεστε σε παρόμοια θέση, έχουμε καλά νέα για εσάς! Το Linux μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να μοιάζει με τα Windows ή ακόμα και με το macOS με λίγη υπομονή και ακολουθώντας τα tutorials που υπάρχουν στο YouTube. Είναι εφικτό!

Δείτε επίσης: Νέο Linux malware εγκαθιστά cryptominers, DDoS bots

Δεν συνιστάται να κάνετε συχνές αλλαγές στις διανομές (distro-hop), καθώς μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στη διαδικασία εγκλιματισμού με το Linux. Κάθε οικογένεια διανομών Linux παρέχει ένα αποκλειστικό σύνολο εργαλείων και προσφέρει διαφορετικές εμπειρίες στην επιφάνεια εργασίας, γεγονός που καθιστά τη μετάβαση αυτή δύσκολη.

Με πέντε package managers και δώδεκα desktop environments, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί τόσοι πολλοί ταλαιπωρούνται όταν ξεκινούν για πρώτη φορά. Για να διευκολύνετε τη διαδικασία, η καλύτερη πορεία δράσης είναι να επιλέξετε μια διανομή φιλική προς τους αρχάριους και να δεσμευτείτε να τη χρησιμοποιήσετε για τουλάχιστον αρκετούς μήνες. Με λίγη υπομονή και εξάσκηση, θα γίνετε ειδικός σε χρόνο μηδέν!

Τι να μην κάνετε μόλις εγκαταστήσετε το Linux;
Τι να μην κάνετε μόλις εγκαταστήσετε το Linux;

6. Να φοβηθείτε το Command Line (γραμμή εντολών)

Αγκαλιάστε τη γραμμή εντολών– είναι ο πραγματικός σας σύντροφος. Αν έχετε εγκαταστήσει το Linux, πιστεύοντας ότι το terminal δεν είναι απαραίτητο, ξανασκεφτείτε το! Σίγουρα μπορεί να υπάρχουν κάποιες καταστάσεις όπου η πληκτρολόγηση εντολών δεν είναι απαραίτητη, ωστόσο τις περισσότερες φορές, αν προκύψει ένα σοβαρό ζήτημα -η προσφυγή στο terminal για βοήθεια θα είναι υψίστης σημασίας.

Εδώ και δεκαετίες, η γραμμή εντολών αποτελεί βασικό συστατικό των διανομών Linux, είναι πλέον σχεδόν αδιανόητο να τις διαχωρίσετε. Παρά κάποιες προσπάθειες μείωσης της χρήσης του, το terminal παραμένει ένα ισχυρό μέρος αυτού του λειτουργικού συστήματος.

7. Να πείτε στους φίλους σας να αλλάξουν λειτουργικό σύστημα

Αφού εγκαταστήσετε με επιτυχία μια διανομή Linux στο μηχάνημά σας, ανακαλύψατε τη σταθερότητα, την προσαρμοστικότητα και όλα τα άλλα σπουδαία χαρακτηριστικά του – και όλα αυτά δωρεάν! Τώρα ήρθε η ώρα να διαδώσετε αυτό το υπέροχο λειτουργικό σύστημα και να μυήσετε τους φίλους και την οικογένειά σας στην πραγματική ελευθερία.

Ενώ είναι απολύτως αποδεκτό να αναφέρετε το Linux όταν προκύπτει η συζήτηση, είναι σημαντικό να μην συνηθίζετε να ευαγγελίζεστε την υπεροχή του έναντι των Windows σε μέρη όπου οι άνθρωποι είναι απίθανο να ενδιαφέρονται. Εξάλλου, δεν θέλετε να μετατραπείτε σε “εκείνον τον τύπο” που κάνει όλους τους άλλους να νιώθουν άβολα στις κοινωνικές συναθροίσεις με την ατελείωτη ρητορική του για το Linux!

Τι να μην κάνετε μόλις εγκαταστήσετε το Linux;
Τι να μην κάνετε μόλις εγκαταστήσετε το Linux;

8. Να υποτιμήσετε τη δύναμη των αντιγράφων ασφαλείας

Μην αφήσετε το σύστημά σας να καταρρεύσει και να ξεκινήσετε από το μηδέν – διασφαλίστε ότι τα αρχεία σας είναι προστατευμένα σε κάθε περίπτωση, έχοντας ένα σχέδιο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Τα προγράμματα μπορεί να είναι πολύ καταστροφικά για τις εγκαταστάσεις, αφήνοντάς σας ενδεχομένως με μια άδεια οθόνη, αλλά το να έχετε κάτι στο οποίο μπορείτε να βασιστείτε σε αυτές τις περιπτώσεις θα σας δώσει τη σιγουριά ότι τα σημαντικά πράγματα θα παραμείνουν ασφαλή.

Ακόμη καλύτερα, μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα βοηθητικό πρόγραμμα “στιγμιότυπων” για να αποτυπώσετε μια εικόνα του συστήματός σας σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές. Όταν κάτι πάει στραβά κάποια στιγμή αργότερα, η εφαρμογή θα σας επιτρέπει να εισαγάγετε την προηγούμενη αποθηκευμένη “εικόνα” και θα επαναφέρει τη συσκευή σας στην τελευταία αποθηκευμένη κατάστασή της!

Η εγκατάσταση ενός βοηθητικού προγράμματος δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας ή στιγμιότυπων στο Linux είναι μια αβίαστη διαδικασία και η ηρεμία που μπορεί να σας προσφέρει είναι ανεκτίμητη.

Η εγκατάσταση του Linux μπορεί να είναι μια συναρπαστική περιπέτεια, αλλά και μια περιπέτεια γεμάτη με πιθανές παγίδες στην πορεία, αν κάποιος δεν είναι αρκετά προσεκτικός ενώ το κάνει! Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, οι χρήστες δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να αποφύγουν τα κοινά λάθη όταν ξεκινούν το ταξίδι τους στο Linux computing! Με αυτές τις συμβουλές στο χέρι, οι χρήστες θα πρέπει να αισθάνονται πιο άνετα κάνοντας τα πρώτα τους βήματα προς την εξερεύνηση όλων όσων έχει να τους προσφέρει το Linux!

Πηγή: makeuseof.com

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS