ΑρχικήyoutubeΉλιος: Κομμάτι του αποκολλήθηκε δημιουργώντας περίεργη δίνη

Ήλιος: Κομμάτι του αποκολλήθηκε δημιουργώντας περίεργη δίνη

Ένα πρωτοφανές γεγονός εντοπίστηκε στον Ήλιο, αφήνοντας τους επιστήμονες άναυδους και ενθουσιασμένους ταυτόχρονα.

Δείτε επίσης: Ο ήλιος απελευθέρωσε 8 ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις!

Ήλιος

Την περασμένη εβδομάδα, η διάσημη προγνώστρια διαστημικού καιρού Tamitha Skov ανέβασε στο Twitter ένα βίντεο που κόβει την ανάσα και δείχνει ένα τεράστιο νήμα ηλιακού πλάσματος να αποκολλάται από την επιφάνεια του Ήλιου.

Ήρθε η ώρα να συζητήσουμε για την πολική δίνη! Ένα κομμάτι ύλης που προέρχεται από μια βόρεια προεξοχή έχει πρόσφατα αποκολληθεί και αυτή τη στιγμή στροβιλίζεται σε μια τεράστια δίνη γύρω από τον βόρειο πόλο του άστρου” έγραψε για το βίντεο στο Twitter, που κατέγραψε το Solar Dynamics Observatory της NASA.

Η αποκάλυψη της ατμοσφαιρικής δυναμικής του ήλιου πάνω από τους 55° εδώ είναι εξαιρετικά σημαντική και θα μπορούσε να οδηγήσει σε βαθιές ανακαλύψεις!

Χάρη στις αξιοσημείωτες επιδόσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, είναι πλέον δυνατή η παρατήρηση μιας δίνης στο διάστημα για πρώτη φορά, σύμφωνα με το Space.com. Οι επιστήμονες έχουν γοητευτεί εδώ και καιρό από το θέαμα των νηματίων που εκρήγνυνται από τον Ήλιο, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που τα βλέπουν να συνενώνονται σε έναν πολικό ανεμοστρόβιλο.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικών Ερευνών στο Boulder του Κολοράντο, Scott McIntosh (ηλιακός φυσικός), εξομολογήθηκε στο Space.com ότι δεν είχε παρατηρήσει ποτέ στο παρελθόν μια παρόμοια δίνη – ωστόσο, κάτι περίεργο συμβαίνει συνήθως γύρω στις 55 μοίρες γεωγραφικού πλάτους μία φορά κάθε 11 χρόνια – που αναφέρεται ως ένας ηλιακός κύκλος.

Δείτε ακόμα: Sun down: Πότε θα εκραγεί τελικά ο ήλιος και τι θα μας συμβεί τότε

δίνη

Ο McIntosh περιγράφει αυτό το τελευταίο φαινόμενο ως έναν “φράκτη στο ηλιακό πλάσμα” που υλοποιείται ακριβώς εκεί όπου βρίσκεται το πολικό στέμμα του ήλιου, σε ένα διάστημα 11 ετών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, παρατηρούνται δραστικές διακυμάνσεις στις ηλιακές εκλάμψεις και την ακτινοβολία, καθώς και εκρήξεις υλικού και ηλιακές κηλίδες.

Σε κάθε ηλιακό κύκλο, ένας μοναδικός σχηματισμός εμφανίζεται στις 55 μοίρες γεωγραφικού πλάτους και σταδιακά μεταναστεύει προς τους δύο πόλους του Ήλιου μας“, περιέγραψε ο McIntosh στο Space.com. “Είναι πραγματικά συναρπαστικό! Ακόμα αναρωτιόμαστε γιατί συμβαίνει αυτό, προσπαθώντας να ανακαλύψουμε την απάντηση. Πώς μπορεί το πλάσμα να εξαφανίζεται φαινομενικά, μόνο και μόνο για να επανεμφανιστεί στην ίδια περιοχή χρόνια αργότερα; Ποια μυστηριώδης δύναμη κινεί την κυκλική μετανάστευσή του προς τον ένα πόλο και μετά πάλι πίσω;”

Αν και η πηγή του παραμένει ασαφής, ο McInstosh πρότεινε μια σύνδεση μεταξύ του φαινομένου και της αναστροφής του μαγνητικού πεδίου του ήλιου κατά τον ηλιακό κύκλο. Είναι δύσκολο να ρίξουμε μια ματιά σε αυτή την περιοχή του άστρου, καθώς μπορούμε να την παρατηρήσουμε μόνο από το εκλειπτικό επίπεδο – όπου οι πλανήτες περιφέρονται γύρω από αυτό.

Όπως αναφέρει η NASA, μια μαγευτική ηλιακή προεξοχή είναι μια τεράστια, λαμπερή εμφάνιση που αναδύεται από την επιφάνεια του Ήλιου.

Δείτε επίσης: Ο «τεχνητός ήλιος» της Κίνας καίει πέντε φορές πιο πολύ από τον πραγματικό

Παρά το γεγονός ότι οι ερευνητές προσπαθούν ακόμη να ανακαλύψουν πώς σχηματίζονται οι προεξοχές, έχουν διαπιστώσει ότι η κόκκινη, λαμπερή απόχρωση προκαλείται από πλάσμα – ένα καυτό αέριο που αποτελείται από υδρογόνο και ήλιο. Όταν τα θεμέλια που τα συγκρατούν αποδυναμώνονται, ξεσπούν προς τα έξω σε μια ισχυρή έκρηξη.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS