ΑρχικήYoutubeΤο θησαυροφυλάκιο σπόρων της Αρκτικής «ανοίγει τις πόρτες του» στο κοινό

Το θησαυροφυλάκιο σπόρων της Αρκτικής «ανοίγει τις πόρτες του» στο κοινό

Η είσοδος του παγκόσμιου θησαυροφυλακίου σπόρων για την “ημέρα της κρίσης”, βρίσκεται ψηλά σε μια βουνοπλαγιά του Σβάλμπαρντ, σε συνθήκες μόνιμου παγετού και θα μπορούσε να είναι βγαλμένη από ταινία. Σε ένα παγωμένο φυλάκιο που περιβάλλεται από χιόνι, 1,2 εκατομμύρια δείγματα σπόρων από όλο τον κόσμο φυλάσσονται ως μια μορφή παγκόσμιας ασφάλισης έναντι καταστροφών. Το μνημείο αυτό αποτελεί φόρο τιμής στα 12.000 χρόνια ανθρώπινης καλλιέργειας και δημιουργήθηκε με σκοπό τη διατήρηση καλλιεργούμενων ειδών που διαφορετικά θα μπορούσαν να χαθούν για πάντα λόγω πολέμων, φυσικών καταστροφών ή πανδημιών.

θησαυροφυλάκιο σπόρων

Το Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων, που βρίσκεται στην Αρκτική της Νορβηγίας και άνοιξε το 2008, δεν είναι προσβάσιμο στο κοινό και καλύπτεται από μυστήριο. Αυτό έχει αναπόφευκτα οδηγήσει στο να γίνει αντικείμενο πολλών διαδικτυακών θεωριών συνομωσίας. Ωστόσο, για τον εορτασμό της 15ης επετείου του θησαυροφυλακίου, όλοι μπορούν να ζήσουν μια εικονική περιήγηση στην τεράστια συλλογή σπόρων που κρύβονται στα βάθη του βουνού, πίσω από πέντε σειρές ατσάλινων θυρών.

Η βαθιά κατάψυξη, που διαρκεί για πάντα, τελεί υπό την κοινή διαχείριση της κυβέρνησης της Νορβηγίας, της Crop Trust και της NordGen – μιας τράπεζας γονιδίων των σκανδιναβικών εθνών. Με τη δυνατότητα να δώσουν λύσεις σε ένα ευρύ φάσμα γεωργικών προβλημάτων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, τα χωροκατακτητικά είδη, τα παράσιτα, τις ακανόνιστες βροχοπτώσεις και την κλιμακούμενη απώλεια βιοποικιλότητας, οι σπόροι που φιλοξενούνται εδώ είναι αυστηρά ερευνημένοι. Για να επεκτείνουν ακόμη περισσότερο τις συλλογές τους και να αναπληρώνουν τακτικά τις προμήθειες- αυτή η τράπεζα σπόρων ανοίγει τρεις φορές το χρόνο επιτρέποντας καταθέσεις από άλλα παρόμοια ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Με τη βοήθεια αυτής της εικονικής περιήγησης, οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι οι άνθρωποι θα είναι σε θέση να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν περισσότερο το έργο τους.

Δείτε ακόμα: Ναυάγιο Endurance: Βρέθηκε το πλοίο του Shackleton στην Ανταρκτική

Η μαγευτική εικονική περιήγηση σας οδηγεί σε μια σήραγγα, βαθιά μέσα στο βουνό. Μετά από λίγο, ανακαλύπτετε τον “καθεδρικό”, μια κατοικία τριών θαλάμων που μπορούν να αποθηκεύσουν περίπου 3.000 κουτιά σπόρων. Κάθε δείγμα σφραγίζεται προσεκτικά σε αεροστεγή σακούλα αλουμινίου και αποθηκεύεται με ασφάλεια στον αντίστοιχο εθνικό περιέκτη. Καθώς περιηγείστε στους διαδρόμους αυτής της DIY αποθήκης, μπορείτε να κάνεται κλικ στα κουτιά των επιμέρους χωρών για να ανακαλύψετε περισσότερες ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Παρόλο που η είσοδος της εγκατάστασης πλημμύρισε από λιωμένο νερό λόγω του καύσωνα στο Σβάλμπαρντ το 2017, οι σπόροι που ήταν αποθηκευμένοι στο εσωτερικό της ήταν ασφαλείς. Και μπορεί αυτό το νησί της Αρκτικής να έχει αρχίσει να θερμαίνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο δεδομένου ότι οι σπόροι αυτοί είναι αποθηκευμένοι σε ένα φαινομενικά μόνιμο στρώμα πάγου, θα παραμείνουν ασφαλείς για αιώνες. Κάθε λίγες δεκαετίες αποθηκεύονται νέοι σπόροι στις κρύπτες και αν οι καταψύκτες παρουσιάσουν ποτέ βλάβη, θα χρειαστούν αιώνες για να ανέβει η θερμοκρασία πάνω από το μηδέν στο εσωτερικό τους.

Δείτε επίσης: ΟΗΕ: Επιβεβαίωσε την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην Αρκτική

Αυτή την εβδομάδα, το θησαυροφυλάκιο έλαβε τις πρώτες καταθέσεις από την Αλβανία, την Κροατία, τη Βόρεια Μακεδονία και το Μπενίν, καθώς και ποικιλίες άγριας φράουλας που δόθηκαν από γερμανικό ερευνητικό ινστιτούτο. Ο Schmitz υποστηρίζει ότι φυτά όπως αυτά θα μπορούσαν να συμβάλουν καθοριστικά στη σίτιση του αυξανόμενού πληθυσμού, ιδίως εν όψει της κλιματικής αλλαγής.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS