ΑρχικήinetNVIDIA: Οι επενδύσεις στο AI αποφέρουν κέρδη

NVIDIA: Οι επενδύσεις στο AI αποφέρουν κέρδη

NVIDIA
NVIDIA: Οι επενδύσεις στο AI αποφέρουν κέρδη

Η Nvidia συγκαταλέγεται στις 10 πιο πολύτιμες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, με κεφαλαιοποίηση αγοράς κοντά στα $600 δισ. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Huang και οι συνεργάτες μηχανικοί Chris Malachowsky και Curtis Priem κυκλοφόρησαν την Nvidia.

Η Nvidia είναι εταιρία που βρίσκεται στην αγορά γνωστή για τις κάρτες γραφικών (GPUs), στην οποία εισήλθε το 1999 με την GeForce 256. Η gaming πλευρά πέρυσι απέφερε έσοδα άνω των 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εταιρία, παρά τις δυσκολίες. Οι κάρτες γραφικών είναι η κύρια πηγή της Nvidia καθώς πωλούνται ξεχωριστά και κουμπώνουν στις μητρικές κάρτες δίνοντας έτσι επιπλέον ισχύ στους επεξεργαστές που έχουν φτιαχτεί από την AMD και Intel.

Δείτε επίσης: NVIDIA: Διορθώνει bug που προκαλεί αύξηση στη χρήση CPU

Η Nvidia βασίζεται στην Κίνα για περίπου το ένα τέταρτο των εσόδων της, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων του δημοφιλούς AI chip, του A100. Η τεχνολογία AI βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο της ανάδειξης της.

Το AI θα είναι το επίκεντρο στο συνέδριο GTC developer που θα πραγματοποιηθεί στις 20-23 Μαρτίου ανέφερε ο CEO Huang ερωτώμενος για το ρόλο της εταιρίας στην έκρηξη ανάπτυξης του AI.

“Είχαμε την καλή σκέψη να βάλουμε όλη την εταιρεία πίσω από αυτό. Είδαμε πως αυτός ο τρόπος θα αλλάξει τα πάντα και αλλάξαμε από την αρχή μέχρι το τέλος την εταιρία. Όλα τα chip που φτιάχναμε ήταν επικεντρωμένα στο AI.”, είπε ο CEO Jensen Huang στο CNBC σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα. 

Μιας και είναι η μηχανή πίσω από τα LLMs (language models) όπως το ChatGPT, η Nvidia πλέον έχει έσοδα από τις επενδύσεις στο AI. Αυτό βοήθησε να μειωθεί το χτύπημα που προκλήθηκε από τα ζητήματα μεταξύ βιομηχανιών ΗΠΑ και Κίνας και της παγκοσμίου έλλειψης chip.

Πρόταση: Nvidia AI: Παίζει Minecraft και κερδίζει βραβείο machine learning

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν επηρεάστηκε από τις γεωπολιτικές αλλαγές. Τον Οκτώβριο, οι Η.Π.Α σύστησαν σαρωτικούς νέους κανόνες που απαγόρευσαν τις εξαγωγές AI chip στην Κίνα. Μετά από αυτό η Nvidia αποφάσισε να μετατρέψει όλα της τα προϊόντα ώστε να ταιριάζουν με τους κανόνες για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν την Κίνα. 

Λόγω της ανόδου του ChatGPT οι εταιρίες τεχνολογίας ψάχνουν να βρουν πόσα A100 chip έχουν. Ο υπερυπολογιστής που δημιουργήθηκε για την OpenAI περιείχε γύρω στα 10,000 chip σύμφωνα με την Microsoft.  

Ο Huang, στη συνέχεια, έσπευσε να δείξει τη νέα γενιά συστημάτων H100 -που το H σημαίνει hopper. Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί είναι η ίδια με αυτή του GPT. Δηλαδή transformer engine, εξού και το T στο GPT.  Άρα, τα μεγαλύτερα language models θα είναι πολύ γρηγορότερα και πιο εφικτά οικονομικά.

NVIDIA AI CHIP NVIDIA: Οι επενδύσεις στο AI αποφέρουν κέρδη

Η Nvidia έχει κάνει αρκετό δρόμο με το AI, από την πρώτη της επένδυση στην τεχνητή νοημοσύνη αφού κανείς δεν πίστευε σε αυτή. Μέχρι το 2016 που ξεκίνησαν να αντιλαμβάνονται για το πόσο διαφορετικές ταχύτητες θα είχαν στην γραφή των υπολογιστικών προγραμμάτων, η τιμή της μετοχής ήταν στο $0. Αν και έχει αρχίσει να αναπτύσσετε δραματικά το AI, το κύριο θέμα της Nvidia παραμένει το gaming. Με τις γνώσεις της λοιπόν στο κομμάτι του AI το 2018 κυκλοφόρησε την γενιά GeForce RTX.

Από την αρχή, ο Huang δεσμεύτηκε να κάνει τη Nvidia μια εταιρεία με φανταστικά chip, ή μια εταιρεία που σχεδιάζει το προϊόν αλλά αναθέτει την παραγωγή σε άλλες που έχουν εργοστάσια κατασκευής chip ή fabs και έτσι η Nvidia κρατά χαμηλά τις κεφαλαιουχικές δαπάνες αναθέτοντας τα έξοδα κατασκευής των chip στην Taiwan Semiconductor Manufacturing Company. Αυτό είναι κάτι που ανησυχεί πολύ κόσμο και τους βάζει σε σκέψεις για την ζήτηση των νέων καρτών γραφικών λόγω των αλλαγών που γίνονται στους κανόνες για τις μεταφορές μεταξύ χωρών.

Διαβάστε επίσης : Nvidia Broadcast 1.4 beta: Αποκτά το AI εφέ Eye Contact:

Λόγω αυτών των ανησυχιών οι εταιρίες όπως η Tesla, η Apple, η Amazon και Google δημιουργούν δικά τους chips. Αυτό δεν ανησυχεί όμως τον Huang λέγοντας πως ο ανταγωνισμός είναι καλός, προτείνοντας κιόλας στα κέντρα δεδομένων να επιταχύνουν τις εργασίες τους λόγω των αναγκών του κόσμου.

πηγή πληροφοριών: www.cnbc.com

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS