ΑρχικήyoutubeΠοντίκια με δύο πατέρες: Γεννήθηκαν ποντίκια από δύο αρσενικά κύτταρα

Ποντίκια με δύο πατέρες: Γεννήθηκαν ποντίκια από δύο αρσενικά κύτταρα

Πρόσφατα επιτεύχθηκε ένα πρωτοποριακό επιστημονικό κατόρθωμα – ποντίκια γεννήθηκαν από ωάρια κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από αρσενικά κύτταρα ποντικιών, το οποίο σημαίνει ότι τα ποντίκια έχουν δύο πατέρες και όχι μητέρα!

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature, ερευνητές από το Osaka University και το Kyushu University στην Ιαπωνία, μίλησαν για την επιτυχία τους να μετατρέψουν αρσενικά κύτταρα σε ωάρια.

ποντίκια με δύο πατέρες

Μέσω αυτής της έρευνας, οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί μια μέρα να εφαρμοστεί στον άνθρωπο.

Δείτε επίσης: Ουγγαρία: Χρήση AI για τον εντοπισμό καρκίνου του μαστού

Δεν είναι η πρώτη φορά που γεννιούνται ποντίκια από δύο πατέρες. Στο παρελθόν, οι επιστήμονες είχαν κάνει το ίδιο, αλλά είχαν χρησιμοποιήσει γενετική μηχανική και κάποια περίπλοκα βήματα με εμβρυϊκά κύτταρα. Επίσης, κάποιοι επιστήμονες είχαν μετατρέψει με επιτυχία θηλυκά κύτταρα του σώματος ποντικιών σε ωάρια. Είναι η πρώτη φορά, όμως, που δημιουργούνται βιώσιμα ωάρια από αρσενικά κύτταρα!

Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες περιέγραψαν πώς απομόνωσαν κύτταρα δέρματος από την ουρά ενός αρσενικού ποντικού και τα καλλιέργησαν για να γίνουν πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν για να γίνουν οποιοσδήποτε άλλος τύπος κυττάρου.

Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, έτσι και τα αρσενικά κύτταρα ποντικών περιέχουν ένα χρωμόσωμα Χ και ένα Υ, ενώ τα θηλυκά περιέχουν δύο χρωμοσώματα Χ. Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας για να γίνουν βλαστοκύτταρα, περίπου το 6% των κυττάρων ποντικών έχασαν το χρωμόσωμα Υ, αφήνοντάς τα ως XO. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα φάρμακο που ονομάζεται reversine και μια φθορίζουσα πρωτεΐνη για να διπλασιάσουν τα υπάρχοντα χρωμοσώματα Χ, κάνοντας τα κύτταρα XX.

Δείτε επίσης: HIV: Ακόμα ένα άτομο θεραπεύτηκε με θεραπεία βλαστοκυττάρων

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες χειρίστηκαν τα κύτταρα XX για να αναπτυχθούν σε κύτταρα ωαρίων, τα οποία στη συνέχεια γονιμοποιήθηκαν με το σπέρμα ενός άλλου αρσενικού και εμφυτεύτηκαν σε ένα θηλυκό παρένθετο ποντίκι.

Μετά από 630 προσπάθειες, γεννήθηκαν επτά μικρά ποντίκια, που σημαίνει ότι το ποσοστό επιτυχίας αυτής της μεθόδου ήταν μόλις 1%. Ευτυχώς, όλα τα ποντίκια φαίνονται υγιή και είναι γόνιμα. Θα απαιτηθεί, ωστόσο, προσεκτική ανάλυση για να εντοπιστούν τυχόν διαφορές μεταξύ αυτών των μικρών ποντικιών και εκείνων που γεννήθηκαν με παραδοσιακές μεθόδους ζευγαρώματος από ένα θηλυκό και ένα αρσενικό ποντίκι.

Αυτή η μελέτη παρέχει πληροφορίες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη στειρότητα που προκαλείται από φυλετικό χρωμόσωμα ή αυτοσωμικές διαταραχές και ανοίγει την πιθανότητα αναπαραγωγής από δύο πατέρες“, γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ωστόσο, αυτή η τεχνολογία θα αργήσει πολύ να εφαρμοστεί στον άνθρωπο.

Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ ενός ποντικιού και του ανθρώπου“, δήλωσε ο Katsuhiko Hayashi, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής αναπτυξιακής βιολογίας στο Osaka University στην Ιαπωνία σε μια παρουσίαση στην Τρίτη Διεθνή Σύνοδο Κορυφής για την Επεξεργασία του Ανθρώπινου Γονιδιώματος. “Δεν ξέρω αν αυτό το είδος τεχνολογίας μπορεί πραγματικά να προσαρμοστεί στην ανθρώπινη κοινωνία“.

ποντίκια αρσενικά κύτταρα

Τα ανθρώπινα κύτταρα απαιτούν πολύ μεγαλύτερες περιόδους καλλιέργειας για την παραγωγή ενός ώριμου ωαρίου, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τα κύτταρα να αποκτήσουν ανεπιθύμητες γενετικές αλλαγές.

Δείτε επίσης: Ερευνητές δημιούργησαν υπολογιστή από μανιτάρια!

Η ανθρώπινη κύηση διαρκεί 9 μήνες, ενώ των ποντικιών μόλις 3 εβδομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν πολλά περισσότερα εμπόδια κατά την ανάπτυξη του εμβρύου.

Επιπλέον, η τεχνολογία είναι πολύ αναποτελεσματική επί του παρόντος, με το 99% των προσπαθειών να αποτυγχάνουν.

Οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει τα πρόδρομα κύτταρα των ανθρώπινων ωαρίων, αλλά μέχρι τώρα τα κύτταρα σταματούσαν να αναπτύσσονται πριν από το σημείο της μείωσης (ή μίτοσης). Πρόκειται για ένα κρίσιμο βήμα της κυτταρικής διαίρεσης που απαιτείται για την ανάπτυξη ώριμων ωαρίων και σπέρματος.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο συμφόρησης. Τα επόμενα βήματα αποτελούν μια πρόκληση για τη μηχανική. Αλλά το να το ξεπεράσουμε αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει 10 ή 20 χρόνια“.

Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια επαναστατική ανακάλυψη!

Η γέννηση από δύο πατέρες μπορεί να ακούγεται περίεργη αλλά θα μπορούσε να βοηθήσει ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν βιολογικά παιδιά αλλά δεν μπορούν να το κάνουν με τις παραδοσιακές μεθόδους.

Πηγή: www.newsweek.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS