ΑρχικήYoutubeΦοβερές φωτογραφίες γαλαξιών από το super μπαλόνι της NASA

Φοβερές φωτογραφίες γαλαξιών από το super μπαλόνι της NASA

Το super μπαλόνι της NASA με το ισχυρό τηλεσκόπιο SuperBIT έστειλε στη Γη φωτογραφίες από τους Γαλαξίες Κεραίες και το Νεφέλωμα Ταραντούλα.

Ένα τεράστιο μπαλόνι/αερόστατο της NASA στο μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, αιωρείται στη στρατόσφαιρα φέροντας πάνω του ένα υψηλής τεχνολογίας τηλεσκόπιο, που λαμβάνει εκπληκτικές εικόνες από μακρινούς γαλαξίες. Το επαναστατικό τηλεσκόπιο έχει τραβήξει τις πρώτες εντυπωσιακές φωτογραφίες και τις έχει στείλει στη Γη.

NASA μπαλόνι

Το τηλεσκόπιο απεικόνισης Super Pressure Balloon Imaging Telescope (SuperBIT) είναι ένα τηλεσκόπιο προσαρμοσμένο σε ένα τεράστιο μπαλόνι παρόμοιο με αυτά που χρησιμοποιούνται σε μετεωρολογικές παρατηρήσεις. Εκτοξεύτηκε από τη Νέα Ζηλανδία στις 16 Απριλίου και, τις πρώτες δέκα ημέρες της αποστολής του, έκανε έναν τεράστιο κύκλο γύρω από τον Νότιο Πόλο του κόσμου.

Οι πρόσφατες φωτογραφίες του απεικονίζουν τους γαλαξίες Κεραίες και το Νεφέλωμα Ταραντούλα, που έχουν απασχολήσει αρκετά τους αστρονόμους.

Δείτε επίσης: Το Hubble της NASA εντοπίζει μαύρη τρύπα που δημιουργεί «ίχνη αστεριών»

Οι Γαλαξίες-Κεραίες είναι ζεύγος αλληλεπιδρώντων γαλαξιών στον αστερισμό Κόρακα. Απέχουν περίπου 65 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Το όνομά τους οφείλεται στις δύο μακριές ουρές άστρων, αερίων και σκόνης, που μοιάζουν αρκετά με κεραίες εντόμων. Αρχικά οι δύο γαλαξίες ήταν ξεχωριστοί. Η NASA αναφέρει ότι οι γαλαξίες βρίσκονται τώρα σε διαδικασία σύγκρουσης που θα οδηγήσει στη συγχώνευσή τους σε έναν ελλειπτικό γαλαξία.

γαλαξίες Κεραίες
Φοβερές φωτογραφίες γαλαξιών από το super μπαλόνι της NASA

Όσον αφορά στο Νεφέλωμα Ταραντούλα βρίσκεται πολύ πιο κοντά στη Γη, από τους Γαλαξίες Κεραίες, μόλις 161.000 έτη φωτός μακριά. Το Νεφέλωμα Ταραντούλα πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη και πιο ενεργή περιοχή παραγωγής αστέρων στο σμήνος γαλαξιών στο οποίο ανήκει ο γαλαξίας μας.

Η θέση του μπαλονιού-τηλεσκοπίου, περίπου 108.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια της Γης, επιτρέπει τη λήψη καθαρών εικόνων του διαστήματος χωρίς παρεμβολές από σύννεφα ή άλλες δυσμενείς επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα.

Δείτε επίσης: SpaceX Starship: Εξερράγη κατά την πρώτη τροχιακή δοκιμαστική πτήση

Είναι, επίσης, σημαντικό ότι για την εκτόξευσή του δεν χρειάστηκε εκτόξευση πυραύλου, κάτι που βοηθά στην εξοικονόμηση εκατομμυρίων δολαρίων.

Το μπαλόνι και το τηλεσκόπιο αναμένεται να συνεχίσουν να κάνουν τον γύρο της υδρογείου για περίπου 100 ημέρες και, εάν προκύψει κάποιο πρόβλημα, οι χειριστές έχουν τη δυνατότητα να το κατεβάσουν.

Ο στόχος της αποστολής είναι να αναλύσει και να μελετήσει τη μυστηριώδη ουσία που είναι γνωστή ως σκοτεινή ύλη στο διάστημα.

Νεφέλωμα Ταραντούλα
Φοβερές φωτογραφίες γαλαξιών από το super μπαλόνι της NASA

Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές θεωρούν ότι η ποιότητα των εικόνων είναι συγκρίσιμη με εκείνες που λαμβάνονται από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, αλλά με λιγότερο κόστος!

Το Super Pressure Balloon Imaging Telescope προσφέρει συναρπαστικές προοπτικές για την εξερεύνηση του διαστήματος. Ο μοναδικός σχεδιασμός και οι δυνατότητές του παρέχουν μια οικονομικά αποδοτική εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά τηλεσκόπια. Το SPB-IT αναμένεται να εμβαθύνει την κατανόησή μας για το σύμπαν και να απαντήσει σε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις σχετικά με την ύπαρξή μας.

Δείτε επίσης: Η Κίνα θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία 3D εκτύπωσης στο φεγγάρι

Λόγω της πανδημίας του Covid-19, η αποστολή με το μπαλόνι-τηλεσκόπιο καθυστέρησε περίπου δύο χρόνια, αλλά η NASA σχεδιάζει ήδη μια άλλη εκτόξευση ενός αντίστοιχου μπαλονιού/ αερόστατου μέσα στο 2023. Αυτή η δεύτερη αποστολή αποσκοπεί στην ανίχνευση και την παρατήρηση σωματιδίων κοσμικής ακτίνας εξαιρετικά υψηλής ενέργειας.

Αυτή η μέθοδος για τη λήψη εικόνων από το διάστημα είναι πολύ βοηθητική, καθώς τα επίγεια τηλεσκόπια δυσκολεύονται μερικές φορές στις παρατηρήσεις τους λόγω της γήινης ατμόσφαιρας, ενώ τα διαστημικά τηλεσκόπια έχουν πολύ μεγάλο κόστος κατασκευής και λειτουργίας. Η χρήση τηλεσκοπίων πάνω σε ένα τέτοιο τεράστιο μπαλόνι θα επιτρέψει την παρατήρηση του σύμπαντος χωρίς το ατμοσφαιρικό “φράγμα” της Γης, ενώ παράλληλα το κόστος είναι πολύ πιο μικρό.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS