ΑρχικήHow ToLinux: Πώς να βρείτε και να καταγράψετε το Bluetooth traffic;

Linux: Πώς να βρείτε και να καταγράψετε το Bluetooth traffic;

Θέλετε να καταγράψετε το Bluetooth traffic σε συσκευή με Linux; Σας έχουμε την λύση! Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς μπορείτε να βρείτε το Bluetooth traffic σας!

Συσκευές που λειτουργούν με Bluetooth μας περιβάλλουν παντού: από έξυπνες οικιακές συσκευές μέχρι ηχεία σε ένα εμπορικό κέντρο, το Bluetooth χρησιμοποιείται παντού.

Παρόλο που οι συσκευές Bluetooth είναι πλέον πανταχού παρούσες, δεν είναι όλες της ίδιας ποιότητας και μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσκολίες στη σύνδεση με συσκευές, ειδικά αν πρόκειται για μηχανή Linux.

Αντί να προσπαθείτε επανειλημμένα να συνδεθείτε στη συσκευή με την ελπίδα ενός θαύματος, ένας έξυπνος και γρήγορος τρόπος για την αντιμετώπιση σφαλμάτων Bluetooth είναι να επιθεωρήσετε την κυκλοφορία Bluetooth (Bluetooth traffic) που παράγεται και λαμβάνεται από τη συσκευή σας. Ας δούμε πώς να καταγράφετε το Bluetooth traffic στο Linux.

Γιατί να ελέγξετε το Bluetooth Traffic;

Ο έλεγχος του Bluetooth traffic σε Linux έχει μερικά πλεονεκτήματα. Εξετάζοντας την κυκλοφορία του Bluetooth, μπορείτε να εντοπίσετε τη ρίζα του προβλήματος σύνδεσης και μερικές φορές, διαβάζοντας τα αρχεία καταγραφής, μπορείτε να βρείτε γρήγορα μια λύση στο διαδίκτυο.

Linux: Πώς να βρείτε και να καταγράψετε το Bluetooth traffic;
Linux: Πώς να βρείτε και να καταγράψετε το Bluetooth traffic;

Δείτε επίσης: Πώς να συνδέσετε το PS5 σας με ασύρματα ακουστικά bluetooth;

Ένα άλλο πλεονέκτημα του να ελέγχετε το Bluetooth traffic σε Linux είναι ότι μπορείτε να ελέγξετε την ασφάλεια των δεδομένων που μεταδίδονται από και προς τις συσκευές σας.

Συχνά, οι φτηνές συσκευές Bluetooth (BT) δεν εφαρμόζουν κανένα είδος επιπέδου κρυπτογράφησης πάνω από το πρωτόκολλο Bluetooth, καθιστώντας εύκολο για έναν εισβολέα να αποκτήσει τα δεδομένα μέσα στα πακέτα. Η καταγραφή των δεδομένων Bluetooth από τις συσκευές σας σάς επιτρέπει να ελέγξετε αν η συσκευή που χρησιμοποιείτε είναι ασφαλής ή όχι.

Έλεγχος του Bluetooth traffic χρησιμοποιώντας το Wireshark

Το Wireshark είναι ένα δημοφιλές εργαλείο εντοπισμού και ανάλυσης δικτύων που χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς για την αντιμετώπιση προβλημάτων και την παρακολούθηση της κυκλοφορίας δικτύου (traffic). Είναι δωρεάν για προσωπική χρήση, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για κανένα κόστος.

Δείτε πώς μπορείτε να καταγράψετε και να αναλύσετε το Bluetooth traffic χρησιμοποιώντας το Wireshark:

  • Κατεβάστε και εγκαταστήστε το Wireshark στο σύστημα Linux σας χρησιμοποιώντας το package manager της διανομής Linux σας ή εναλλακτικά, κατεβάστε το από το wireshark.org.
  • Εκκινήστε το Wireshark και επιλέξτε τo interface από το οποίο θέλετε να κάνετε λήψη. Για το Bluetooth, επιλέξτε τo Bluetooth interface που χρησιμοποιείται από το σύστημά σας.
  • Στο filter bar, πληκτρολογήστε “Bluetooth” ή, για να ελέγξετε τα πακέτα Bluetooth Low Energy (BLE), πληκτρολογήστε “btle” και κάντε κλικ στο fin-shaped κουμπί επάνω αριστερά για να ξεκινήσει η καταγραφή πακέτων.
  • Θα πρέπει να δείτε το παράθυρο λίστας πακέτων να συμπληρώνεται με πακέτα Bluetooth. Κάνοντας κλικ σε κάθε πακέτο, θα λάβετε τις λεπτοµέρειές του, και στην περίπτωση ενός µη κρυπτογραφηµένου πακέτου, θα µπορείτε να δείτε τα δεδοµένα που µεταφέρονται σε απλό κείµενο από και προς το Linux σας.
  • Σε περίπτωση που έχετε ήδη τα πακέτα αποθηκευμένα σε ένα αρχείο PCAP ή αρχείο καταγραφής, μπορείτε να το φορτώσετε στο Wireshark κάνοντας κλικ στο “File”, στη συνέχεια “Open” και στη συνέχεια “Location”
Linux: Πώς να βρείτε και να καταγράψετε το Bluetooth traffic;
Linux: Πώς να βρείτε και να καταγράψετε το Bluetooth traffic;

Έλεγχος του Bluetooth traffic στο Linux χρησιμοποιώντας το btmon

Το btmon είναι ένα εργαλείο γραμμής εντολών που παρακολουθεί την κυκλοφορία Bluetooth που αποστέλλεται και λαμβάνεται από το σύστημα Linux σας. Σε ορισμένα συστήματα, μπορεί να είναι εγκατεστημένο από προεπιλογή.

Για να ελέγξετε αν είναι εγκατεστημένο στο δικό σας Linux, ανοίξτε ένα νέο terminal και πληκτρολογήστε btmon. Αν επιστρέψει κάποιο σφάλμα όπως “command not found”, είναι πιθανό να λείπει το btmon.

Μπορείτε εύκολα να εγκαταστήσετε το btmon από το terminal για να βρείτε το Bluetooth traffic σας μέσω του package manager της διανομής Linux σας.

Σε διανομές Debian/Ubuntu, πληκτρολογήστε αυτήν την εντολή:

sudo apt install bluez

Σε διανομές Arch Linux, πληκτρολογήστε:

sudo pacman -S bluez

Αν δεν λειτουργεί η προηγούμενη εντολή πατήστε:

sudo pacman -S bluez-utils

Για διανομές Fedora, CentOS, και RHEL, χρησιμοποιήστε:

sudo dnf install bluez

Προσπαθήστε να ξαναεισάγετε την εντολή btmon ξανά, και θα πρέπει να σας επιστρέψει ένα σωστό output.

Linux: Πώς να βρείτε και να καταγράψετε το Bluetooth traffic;
Linux: Πώς να βρείτε και να καταγράψετε το Bluetooth traffic;

Δείτε επίσης: Η έκδοση Linux του RTM Locker ransomware στοχεύει VMware ESXi servers

Για να ξεκινήσετε τη λήψη πακέτων Bluetooth με το btmon, ανοίξτε ένα νέο terminal, βεβαιωθείτε ότι τα Bluetooth adapters είναι ενεργοποιημένα και λειτουργούν και, στη συνέχεια, πληκτρολογήστε απλά “sudo btmon” για να αποκτήσετε αυξημένα προνόμια.

Αυτά είναι όλα τα βήματα που απαιτούνται για να ξεκινήσετε την καταγραφή του Bluetooth traffic στο Linux.

Ο έλεγχος του Bluetooth traffic θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο σύνδεσης των συσκευών Bluetooth και θα σας επιτρέψει επίσης να αντιμετωπίσετε προβλήματα συνδεσιμότητας στο Linux σας.

Παρόλο που είναι αρκετά εύκολο να καταγράψετε το Bluetooth traffic στο Linux, η ανάλυση και η αντιμετώπιση προβλημάτων μπορεί να σας δυσκολέψει αρκετά αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τον τρόπο εσωτερικής λειτουργίας των συσκευών Bluetooth. Επομένως, είναι καλύτερο να βασιστείτε στην καταγραφή του Bluetooth traffic ως μια τελευταία προσπάθεια και να δοκιμάσετε πρώτα τις κοινές διορθώσεις.

Η καταγραφή του Bluetooth traffic στο Linux είναι μια βασική δεξιότητα για όσους ασχολούνται με την ανάπτυξη εφαρμογών κινητών, IoT ή έξυπνων συσκευών. Με αυτές τις δύο εύκολες μεθόδους, ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει γρήγορα να αναλύει το Bluetooth traffic.

Πηγή: makeuseof.com

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS