ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΧάπι για τον καρκίνο του πνεύμονα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά το...

Χάπι για τον καρκίνο του πνεύμονα μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά το ήμισυ

Πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα ανέφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα για ένα χάπι που χρησιμοποιείται στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα. Το χάπι με την ονομασία osimertinib μειώνει τον κίνδυνο θανάτου στο μισό μέσα σε πέντε έτη, για ασθενείς που λαμβάνουν χειρουργική επέμβαση. Η θεραπεία απευθύνεται σε ασθενείς με όγκους που έχουν μια συγκεκριμένη τύπου μετάλλαξη που είναι σχετικά συνηθισμένη.

Δείτε επίσης: Ουγγαρία: Χρήση AI για τον εντοπισμό καρκίνου του μαστού

Χάπι

Το Tagrisso είναι ένα φάρμακο που πωλείται από την εταιρεία AstraZeneca και πρόκειται για το ίδιο φάρμακο με το Osimertinib. Αυτό το φάρμακο ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που αναστέλλουν μια πρωτεΐνη με το όνομα υποδοχέας επιδερμικού αυξητικού παράγοντα ή EGFR. Τα φυσιολογικά κύτταρα χρησιμοποιούν το EGFR, ωστόσο κάποιοι καρκίνοι παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα αυτού, το οποίο τους βοηθάει στην ανάπτυξή τους. Το 2015, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε το osimertinib για τη θεραπεία προηγμένων μη μικροκυτταρικών καρκίνων του πνεύμονα (NSCLCs), υπό την προϋπόθεση ότι ο ασθενής φέρει μια συγκεκριμένη μετάλλαξη που σχετίζεται με το EGFR. Από τότε, η AstraZeneca προσπαθεί να αποδείξει ότι το φάρμακό της μπορεί να θεραπεύσει ευρέως καρκίνους που σχετίζονται με το EGFR.

Η πρόσφατη έρευνα δημοσιεύτηκε το Σαββατοκύριακο στο περιοδικό New England Journal of Medicine. Αναλύει τα δεδομένα της έρευνας ADAURA Phase III της εταιρείας σε μακροπρόθεσμη βάση. Στη δοκιμή συμμετείχαν 682 ασθενείς, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με ΜΜΚΠ σε πρώιμο στάδιο και είχαν τη μετάλλαξη EGFR. Αφαιρέθηκαν πλήρως οι όγκοι τους με χειρουργική επέμβαση. Οι ασθενείς επιλέχθηκαν τυχαία για να λάβουν είτε osimertinib είτε ένα εικονικό φάρμακο.

Δείτε ακόμα: Καρκίνος θεραπεία: Ιός που σκοτώνει καρκινικά κύτταρα χορηγήθηκε σε ασθενή

καρκίνο

Οι ασθενείς ανακάλυψαν τους όγκους τους σε αρκετά πρώιμο στάδια, οπότε υπήρχε η πιθανότητα να θεραπευτούν μόνο με χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, οι καρκίνοι συχνά επανέρχονται και μπορεί να είναι θανατηφόροι. Στη δοκιμή αυτή, όσοι λάμβαναν το χάπι osimertinib είχαν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. Το φάρμακο βρέθηκε να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 51% πέντε χρόνια μετά τη θεραπεία, τόσο σε μια ομάδα ασθενών όσο και σε όλους τους ασθενείς που συμμετείχαν στη δοκιμή. Στην ομάδα που χρησιμοποίησε το osimertinib φάρμακο, το 88% των ασθενών παρέμενε ζωντανό για πέντε χρόνια ακόμη, ενώ στην ομάδα που χρησιμοποιήθηκε ένα εικονικό φάρμακο το ποσοστό αυτό ήταν 78%.

Τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των ατόμων που καπνίζουν. Παρόλα αυτά, ο καρκίνος του πνεύμονα εξακολουθεί να είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο και οι πιθανότητες επιβίωσης με τις τρέχουσες θεραπείες παραμένουν χαμηλές περίπου 25% στο σύνολο. Η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου του πνεύμονα είναι το NSCLC και το 25% των περιστατικών παγκοσμίως αφορούν καρκίνους που έχουν μεταλλαχθεί στο γονίδιο EGFR. Φαίνεται ότι αυτά τα αποτελέσματα αποτελούν σημαντική πρόοδο προς τη θεραπεία των συγκεκριμένων καρκίνων.

Δείτε επίσης: Νέα εξέταση αίματος ανιχνεύει έγκαιρα τον καρκίνο σε σκύλους

Η AstraZeneca θα δημοσιεύσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της χρήσης του osimertinib σε συνδυασμό με την τυπική χημειοθεραπεία για τη θεραπεία προχωρημένων καρκίνων του πνεύμονα που έχουν μεταλλαχθεί από EGFR, σε μετέπειτα φάση, μέσα στο τρέχον έτος. Ωστόσο, εξωτερικοί ερευνητές και υποστηρικτές είναι ήδη ενθουσιασμένοι με τη δυνατότητα του φαρμάκου να χρησιμοποιηθεί στην πρώτη γραμμή θεραπείας για τους ασθενείς αυτούς.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS