ΑρχικήSecurityΗ κατάργηση της EncroChat οδήγησε σε 6.600 συλλήψεις εγκληματιών

Η κατάργηση της EncroChat οδήγησε σε 6.600 συλλήψεις εγκληματιών

Η Europol ανακοίνωσε ότι η κατάργηση της πλατφόρμας κρυπτογραφημένων επικοινωνιών, EncroChat, το 2020, έχει οδηγήσει σε συλλήψεις περισσότερων από 6.500 ατόμων και στην κατάσχεση 979 εκατομμυρίων δολαρίων.

EncroChat συλλήψεις

Τα τηλέφωνα EncroChat διέθεταν μια ειδική έκδοση του Android, η οποία υποσχόταν άθραυστη κρυπτογράφηση και πλήρη ανωνυμία. Η υπηρεσία παρείχε, επίσης, λειτουργίες αυτοκαταστροφής μηνυμάτων, panic device wipe, tamper-proofing booting και άλλα.

Εγκληματίες που επιθυμούσαν να επικοινωνούν με ασφάλεια εκτίμησαν αυτά τα χαρακτηριστικά. Για να αποκτήσουν παγκόσμια κάλυψη και υποστήριξη 24/7, δεκάδες χιλιάδες εγκληματίες πλήρωσαν 1.500 € (1.635 $) για μια εξάμηνη συνδρομή.

Δείτε επίσης: Επιθέσεις MOVEit: Η Siemens Energy επιβεβαίωσε παραβίαση δεδομένων

Τα τηλέφωνα EncroChat πουλήθηκαν με μια εφάπαξ πληρωμή 1.000 € (1.090 $).

Οι αρχές παρακολουθούσαν τις κρυφές επικοινωνίες των εγκληματιών

Το 2020, ευρωπαϊκές αρχές επιβολής του νόμου διείσδυσαν κρυφά στην πλατφόρμα EncroChat. Οι αρχές έσπασαν τον αλγόριθμο κρυπτογράφησης και ήταν σε θέση να παρακολουθήσουν και να αναλύσουν εκατομμύρια μηνύματα που αντάλλασσαν οι εγκληματίες μεταξύ τους.

Από τη στιγμή που οι αρχές διείσδυσαν και κατήργησαν την πλατφόρμα, οι αστυνομικές δυνάμεις στη Γαλλία και την Ολλανδία, σε συνεργασία με συναδέλφους τους σε άλλες χώρες, έχουν συλλάβει 6.558 χρήστες της EncroChat. Μάλιστα, 197 από αυτούς, θεωρούνται στόχοι υψηλής αξίας.

Οι συλλήψεις ήταν δυνατές χάρη στην ανάλυση 115 εκατομμυρίων συνομιλιών μεταξύ περίπου 60.000 χρηστών.

Αξιοποιώντας αυτά τα στοιχεία, η αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει και να κατασχέσει 270 τόνους ναρκωτικών, 923 όπλα, 68 εκρηκτικά, 971 οχήματα, 271 ακίνητα, 40 αεροπλάνα και 83 βάρκες.

Δείτε επίσης: Η νέα τεχνική process injection Mockingjay αποφεύγει την ανίχνευση EDR

Επιπλέον, οι πράκτορες επιβολής του νόμου κατέσχεσαν 740 εκατομμύρια ευρώ (807 εκατομμύρια δολάρια) σε μετρητά και πάγωσαν άλλα 154 εκατομμύρια ευρώ (168 εκατομμύρια δολάρια).

Σύμφωνα με τη Europol, οι περισσότεροι χρήστες της πλατφόρμας EncroChat ήταν μέλη οργανωμένου εγκλήματος (34,8%) είτε διακινούσαν ναρκωτικά (33,3%). Οι υπόλοιποι ασχολούνταν με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος (14%), δολοφονίες (11,5%) και διακίνηση πυροβόλων όπλων (6,4%).

Οι συλληφθέντες έχουν καταδικαστεί σε πολλά χρόνια φυλάκισης, αν και δεν έχουν καταδικαστεί ακόμη όλοι.

Δείτε επίσης: Αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων στα δικηγορικά γραφεία

Η κατάργηση της EncroChat οδήγησε τους εγκληματίες σε άλλες υπηρεσίες επικοινωνιών, όπως “Sky ECC“, η οποία λειτουργούσε ως νομική οντότητα. Η Europol και οι ερευνητές από διάφορες ευρωπαϊκές μονάδες της αστυνομίας παραβίασαν την κρυπτογράφηση και της Sky ECC και παρακολούθησαν τις επικοινωνίες περίπου 70.000 χρηστών. Στις 9 Μαρτίου 2021, η αστυνομία στο Βέλγιο και την Ολλανδία πραγματοποίησε ταυτόχρονες επιδρομές σε σπίτια στόχων υψηλής αξίας, με αποτέλεσμα πολλές συλλήψεις και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS