ΑρχικήReviewsΜπορεί η εικονική πραγματικότητα (VR) να αλλάξει τον μηχανοκίνητο αθλητισμό;

Μπορεί η εικονική πραγματικότητα (VR) να αλλάξει τον μηχανοκίνητο αθλητισμό;

Vr, εικονική πραγματικότητα, επαυξημένη πραγματικότητα. Σίγουρα θα έχετε ακούσει αυτούς τους όρους, ωστόσο πολλοί μπορεί να φαντάζεστε ότι οι πρακτικές στους εφαρμογές απέχουν 10, 20 ή ακόμα και 50 χρόνια μακριά. Οι εφαρμογές όμως της εικονικής πραγματικότητας χρησιμοποιούνται εδώ και μερικά χρόνια σε εντατικό βαθμό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί ο κλάδος του μηχανοκίνητου αθλητισμού όπου πραγματικά έχει ήδη αλλάξει το παιχνίδι, και το ‘πώς’ θα δούμε μαζί στη συνέχεια.

Μπορεί η εικονική πραγματικότητα (VR) να αλλάξει τον μηχανοκίνητο αθλητισμό;

Πώς επηρεάζει η χρήση VR τους επαγγελματίες οδηγούς;

Πριν μερικές δεκαετίες, όλοι οι οδηγοί αγώνων (motogp, Formula 1, NASCAR, κ.α.) έκαναν εξάσκηση στην πίστα και δοκίμαζαν διάφορες στρατηγικές και σενάρια αγώνα με στην  πίστα. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει.

Πολλές φορές, είτε για λόγους ασφαλείας, είτε λόγω κόστους ή παράξενων κανονισμών, δεν είναι δυνατή η εξάσκηση στην πίστα και για αυτό οι ομάδες έχουν επενδύσει πολλά λεφτά για την απόκτηση εξοπλισμού VR. Έτσι, οι οδηγοί θα μπορούν να προσομοιώνουν πραγματικές συνθήκες αγώνα, οι τεχνικοί θα μπορούν να δοκιμάζουν διάφορες ρυθμίσεις και όλα αυτά θα γίνονται σε ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον, χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία του οδηγού ή να ξοδεύονται υπέρογκα ποσά και χρόνος για δοκιμές στην πίστα.

Επανάσταση στην εμπειρία του θεατή!

Το VR έχει φέρει την επανάσταση σε πολλούς τομείς, με πρώτο και καλύτερο το gaming. Παιχνίδια όπως το Beat Saber, VR ρουλέτα, Skyrim, και το Gran Turismo (παιχνίδι με αυτοκίνητα), έχουν πάει την εμπειρία παιχνιδιού σε άλλο επίπεδο.

Το ίδιο επιχειρεί να φέρει το VR και στην εμπειρία θέασης για τα διάφορα grand prix. Προφανώς και τα εισιτήρια για έναν αγώνα Formula 1 ή Moto GP είναι απλησίαστα για το 95% των φίλων του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει με τη δυνατότητα να βλέπετε, για παράδειγμα, έναν αγώνα στο SPA ή το grand prix του Μονακό από την άνεση του σπιτιού σας, φορώντας απλά τον εξοπλισμό VR. Σίγουρα και ένας κορυφαίος εξοπλισμός VR δεν είναι και το πιο φτηνό πράγμα στον κόσμο, ωστόσο όπως και με κάθε τεχνολογία, έτσι και εδώ αναμένεται πτώση τιμής με την καθιέρωση του VR ως μέσο ψυχαγωγίας.

Ε-Sports και μια νέα αγορά για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Τα e-Sports επεκτάθηκαν και στα παιχνίδια μηχανοκίνητου αθλητισμού τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε χιλιάδες viewers. Παιχνίδια όπως το Gran Turismo έχουν κλέψει την καρδιά πολλών φίλων των αγώνων ταχύτητας και έχουν μεγάλο μερίδιο της αγοράς. Τα βραβεία είναι πλούσια (πολλές φορές ξεπερνάνε τον πενταψήφιο αριθμό) και τα διάφορα τουρνουά δείχνουν το πόσο οργανωμένο είναι το όλο σύστημα.

Αυτό που περιμένουμε να ενσωματωθεί είναι η προσθήκη VR, τόσο για τους οδηγούς, οι οποίοι σε συνδυασμό με τον υπόλοιπο εξοπλισμό θα φτάσουν ακόμα πιο κοντά σε μια αληθοφανή προσομοίωση αγώνα, αλλά και στους θεατές, οι οποίοι θα μπορούν κατά κάποιο τρόπο να παρακολουθούν events, ή και τους ίδιους τους αγώνες μέσα από τα μάτια του οδηγού.

Η πραγματικότητα και το μέλλον του VR στον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Με εξαίρεση την χρήση του VR από επαγγελματίες οδηγούς, που ήδη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των διαφόρων ομάδων, το VR θέλει ακόμα μερικές βελτιώσεις που θα το κάνουν αναπόσπαστο κομμάτι του τρόπου με τον οποίο βιώνουμε τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Ήδη χρόνο με τον χρόνο βλέπουμε ραγδαία ανάπτυξη τόσο στον εξοπλισμό όσο και στο λογισμικό και τις εφαρμογές του VR. Αναμένουμε εξελίξεις στο άμεσο μέλλον για την τεχνολογία αυτή που από ότι φαίνεται θα φέρει την επανάσταση στους αγώνες ταχύτητας.

spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS