ΑρχικήinetTwitter: Νομικά προβλήματα λόγω αντισημιτικού περιεχόμενου

Twitter: Νομικά προβλήματα λόγω αντισημιτικού περιεχόμενου

Το Twitter αντιμετωπίζει μια νέα νομική πρόκληση, λόγω του ότι απέτυχε να αφαιρέσει μία σειρά από tweets γεμάτα μίσος (αντισημιτικό/ρατσιστικό περιεχόμενο) που αναφέρθηκαν από χρήστες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέα πρότυπα ελέγχου σχετικά με το διαδικτυακό αντισημιτισμό.

Twitter αντισημιτικό περιεχόμενο

Η εταιρεία είχε ενημερωθεί για έξι αντισημιτικά / ρατσιστικά tweets από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους από ερευνητές της HateAid, μιας γερμανικής οργάνωσης που κάνει εκστρατείες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον ψηφιακό χώρο, και της European Union of Jewish Students (EUJS). Ωστόσο, η εταιρεία που ανήκει στον Elon Musk, δεν αφαίρεσε τα tweets από την πλατφόρμα, παρόλο που σύμφωνα με τα νομικά έγγραφα, αντιβαίνουν ρητώς τις πολιτικές της ίδιας της πλατφόρμας.

Τέσσερα από τα tweets αρνούνταν το Ολοκαύτωμα, ενώ ένα άλλο ανέφερε ότι “οι μαύροι θα έπρεπε να εκτοξευθούν με αέριο και να σταλούν με τη spacex στον Άρη“. Ένα άλλο συνέκρινε τα προγράμματα εμβολιασμού κατά του Covid με τη μαζική εξόντωση στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου. Όλα αυτά τα tweets αναφέρθηκαν τον Ιανουάριο, αλλά το Twitter έκρινε ότι τρία από αυτά δεν παραβίαζαν τις πολιτικές του και δεν έκανε τίποτα για τα υπόλοιπα, σύμφωνα με την αγωγή.

Η HateAid και η EUJS ζήτησαν από ένα δικαστήριο στο Βερολίνο να απαιτήσει τη διαγραφή των tweets, λόγω παραβίασης της γερμανικής νομοθεσίας και λόγω του ότι το Twitter δεν εκπλήρωνε τις συμβατικές του υποχρεώσεις για να παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον για τους χρήστες του.

Δείτε επίσης: Το Twitter απειλεί τη Meta με μήνυση λόγω Threads

Το Twitter έλαβε ειδοποίηση για τη νομική ενέργεια και πλέον αποκλείει ορισμένα από τα προσβλητικά tweets.

Η Avital Grinberg της EUJS, που ανέφερε ορισμένα από τα tweets, είπε ότι η απόφαση να ληφθούν νομικά μέτρα ελήφθη από “απελπισία, απογοήτευση και θυμό“.

Όλες οι προσπάθειες και η συνηγορία μας δεν οδήγησαν πουθενά και το Twitter έχει γίνει ένας χώρος όπου ο αντισημιτισμός και η άρνηση του Ολοκαυτώματος απλώς αυξάνονται και μεγαλώνουν. Αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από εμάς, οπότε χρειαζόμασταν το μεγαλύτερο και ισχυρότερο εργαλείο που έχει να προσφέρει η δημοκρατία και αυτό είναι ο νόμος”, είπε η Grinberg.

Διάφορες μελέτες έδειξαν ότι υπήρξε μια σημαντική αύξηση του αντισημιτικού διαδικτυακού περιεχομένου κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Επιπλέον, το 2022 ο οργανισμός Anti-Defamation League στις ΗΠΑ κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό αντισημιτικών περιστατικών στις ΗΠΑ από το 1979.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Community Security Trust κατέγραψε έναν από τους υψηλότερους αριθμούς αντισημιτικών περιστατικών από το 1984. Επίσης, το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας έχει καταγράψει υψηλά επίπεδα ρεκόρ σε αντισημιτικά εγκλήματα τα τελευταία χρόνια.

Το Twitter αντιμετωπίζει επανειλημμένα κατηγορίες για αποτυχία αντιμετώπισης του διαδικτυακού μίσους. Αυτές έχουν ενταθεί από τότε που ο Musk αγόρασε την πλατφόρμα τον περασμένο Οκτώβριο. Ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως “προασπιστή του ελεύθερου λόγου“, επανέφερε τους λογαριασμούς χιλιάδων χρηστών, που είχαν αποκλειστεί από την πλατφόρμα, συμπεριλαμβανομένων των υπερασπιστών της νεοναζιστικής προπαγάνδας.

Twitter: Νομικά προβλήματα λόγω αντισημιτικού περιεχόμενου

Λίγο αργότερα, ο Musk διέλυσε το ανεξάρτητο συμβούλιο Trust and Safety Council του Twitter, που ήταν υπεύθυνο για την παροχή συμβουλών για την αντιμετώπιση επιβλαβών δραστηριοτήτων στην πλατφόρμα και μείωσε δραματικά το προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων υπαλλήλων που εργάζονταν για την εποπτεία περιεχομένου.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Institute for Strategic Dialogue (ISD) νωρίτερα φέτος, διαπίστωσε μια σημαντική αύξηση στα αντισημιτικά tweets από την εξαγορά της εταιρείας από τον Musk. Μάλιστα, τα αγγλόφωνα αντισημιτικά tweets είχαν υπερδιπλασιαστεί.

Δείτε επίσης: Twitter: Γιατί δεν ενημέρωσε τους χρήστες για τον περιορισμό των tweets

Η Josephine Ballon, επικεφαλής νομικών στην HateAid, είπε ότι στόχος της νομικής δράσης ήταν να αναγκαστεί το Twitter να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για το περιεχόμενο που αναρτάται στην πλατφόρμα.

Η ελευθερία της έκφρασης δεν σημαίνει απλώς την απουσία λογοκρισίας, αλλά τη διασφάλιση ότι το Twitter είναι ένας ασφαλής χώρος για χρήστες που μπορούν να μην φοβούνται ότι θα δεχθούν επίθεση ή θα δεχτούν απειλές θανάτου ή άρνηση του ολοκαυτώματος. Αν είσαι Εβραίος στο Twitter, τότε η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι δεν είναι ασφαλές για σένα“, είπε η Ballon.

Δεν απαιτούμε τίποτα παράλογο… Απλώς η εποπτεία τους να είναι αρκετά καλή για να καταργήσει αυτό το πολύ επικίνδυνο περιεχόμενο. Αυτό θα έδειχνε στους χρήστες ότι το Twitter ενδιαφέρεται να τους κρατήσει ασφαλείς“.

Το Twitter έχει δηλώσει ότι “δεσμεύεται να καταπολεμήσει την κακοποίηση που υποκινείται από μίσος, προκατάληψη ή μισαλλοδοξία, ιδιαίτερα την κακοποίηση που επιδιώκει να φιμώσει τις φωνές όσων έχουν περιθωριοποιηθεί ιστορικά“.

Το Twitter ενημερώθηκε από το γερμανικό δικαστήριο για τη νομική αγωγή τον Ιούνιο.

Στις 15 Ιουνίου, η HateAid και η EUJS ενημερώθηκαν από το Twitter ότι η εταιρεία είχε κινηθεί για να μπλοκάρει τα προσβλητικά αντισημιτικά tweets, αν και ορισμένα έχουν κρυφτεί μόνο από τους χρήστες στη Γερμανία όπου υπάρχουν αυστηροί νόμοι για την άρνηση του Ολοκαυτώματος. Τουλάχιστον ένας λογαριασμός έχει πλέον τεθεί σε αναστολή.

Μια σειρά από μελέτες έχει αποκαλύψει τις αδυναμίες του Twitter στην προσπάθειά του να φιλτράρει το περιεχόμενο. Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου για την Καταπολέμηση του Ψηφιακού Μίσους στο Ηνωμένο Βασίλειο που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Twitter δεν αντέδρασε στο 99% των tweets μίσους που δημοσιεύτηκαν από συνδρομητές της υπηρεσίας Twitter Blue.

Η έκθεση κατηγόρησε την πλατφόρμα ότι επέτρεπε στους συνδρομητές του Twitter Blue να παραβιάζουν τις πολιτικές εποπτείας.

Τέσσερις ημέρες μετά την αναφορά των tweets, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το Twitter δεν είχε ενεργήσει στο 99% των αναρτήσεων και το 100% των λογαριασμών παρέμεινε ενεργό. Στη μία περίπτωση που το Twitter αφαίρεσε ένα tweet, ο λογαριασμός από τον οποίο είχε δημοσιευτεί, παρέμεινε ενεργός.

Το Twitter απέτυχε επίσης να ενεργήσει σε tweets που περιείχαν ρατσιστικό, ομοφοβικό, νεοναζιστικό, αντισημιτικό ή συνωμοτικό περιεχόμενο, ανέφερε η έκθεση.

Twitter: Νομικά προβλήματα λόγω αντισημιτικού περιεχόμενου

Η Grinberg δήλωσε: “Το Twitter και άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης γεννούν έδαφος για αντισημιτισμό, ρατσισμό και ξενοφοβία και αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ασφάλεια όλων των περιθωριοποιημένων μειονοτικών κοινοτήτων. Αυτό στην πραγματικότητα δεν αφορά μόνο την εβραϊκή κοινότητα“.

Δείτε επίσης: Η Meta κυκλοφορεί το Threads για να ανταγωνιστεί το Twitter

Άλλες αναφορές από το CCDH και το Anti-Defamation League ισχυρίστηκαν ότι ο όγκος του ρατσιστικού περιεχομένου στο Twitter είχε αυξηθεί κατακόρυφα τους μήνες μετά την εξαγορά της πλατφόρμας από τον Musk τον Οκτώβριο.

Ο Musk, από τη μεριά του, είπε ότι οι ισχυρισμοί για αυξημένη ρητορική μίσους ήταν “εντελώς ψευδείς“.

Η έρευνα της ISD διαπίστωσε ότι το ποσοστό του αντισημιτικού περιεχομένου που αφαιρέθηκε από το Twitter φαίνεται να έχει αυξηθεί την περίοδο από την εξαγορά, με το 12% των αντισημιτικών tweets στη συνέχεια να μην είναι διαθέσιμα, σε σύγκριση με 6% πριν από την εξαγορά. Ωστόσο, αυτή η πιθανή αύξηση του ποσοστού αφαίρεσης δεν συμβάδισε με την αύξηση του συνολικού αντισημιτικού περιεχομένου, με αποτέλεσμα η ρητορική μίσους να παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα στην πλατφόρμα.

H καταπολέμηση του αντισημιτικού περιεχομένου είναι ευθύνη όλων. Εκπαιδεύοντας τον εαυτό μας, αναφέροντας ρητορική μίσους, μιλώντας και δίνοντας το παράδειγμα, μπορούμε να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου χωρίς μίσος. Το διαδίκτυο πρέπει να γίνει ένας πιο φιλόξενος και ασφαλής χώρος για όλους.

Πηγή: www.theguardian.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS