Αρχικήyoutube8 μυστήριες υπόγειες πόλεις: Απόκοσμες πολιτείες από το παρελθόν!

8 μυστήριες υπόγειες πόλεις: Απόκοσμες πολιτείες από το παρελθόν!

Έχετε σκεφτεί ποτέ τι υπάρχει λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνειά του εδάφους; Έχετε σκεφτεί, για παράδειγμα, ότι μπορεί να περπατάτε πάνω από μια υπόγεια πόλη; Derinkuyu, Αλατωρυχείο Wieliczka, Naours, Lalibela, Petra είναι μερικές από τις υπόγειες πόλεις που έχουν μια ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω της.

Κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, κρυμμένα κάτω από στρώματα χώματος και πέτρας, βρίσκονται απομεινάρια αρχαίων πολιτισμών. Ολόκληρες πόλεις, κάποιες από τις οποίες δημιουργήθηκαν στην αρχαιότητα και άλλες κατά τη νεότερη ιστορία.

Οι περισσότερες από αυτές τις υπόγειες πόλεις χτίστηκαν με γνώμονα την ασφάλεια και πολλές από αυτές έχουν διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό, περιμένοντας να μοιραστούν τις ιστορίες του παρελθόντος μας.

Σε αυτό το βίντεο, θα δούμε 8 μυστήριες υπόγειες πόλεις:

1. Derinkuyu

Η περιοχή της Καππαδοκίας στην Τουρκία με τα ηφαιστειογενή πετρώματα, κρύβει από κάτω της πολλές διαφορετικές υπόγειες πόλεις. Καμία, όμως, δεν είναι τόσο μεγάλη και εντυπωσιακή όσο η Derinkuyu. Πρόκειται για ένα τεράστιο συγκρότημα που χρονολογείται γύρω στον 8ο αιώνα π.Χ. Πιθανότατα, χτίστηκε ως καταφύγιο σε περιόδους πολέμου. Η πόλη χωρίζεται σε 18 επίπεδα.

Κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης, κάθε επίπεδο της πόλης μπορούσε να σφραγιστεί πίσω από πέτρινες πόρτες. Ήταν μια αυτόνομη μητρόπολη που περιελάμβανε φρεάτια εξαερισμού, πηγάδια, κουζίνες, σχολικές αίθουσες, ελαιοτριβεία, λουτρό, οινοποιείο και χώρο διαβίωσης για περίπου 20.000 άτομα. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι οι Χετταίοι ή οι Φρύγες ήταν από τους πρώτους κατασκευαστές της Derinkuyu.

Ωστόσο, αργότερα η πόλη καταλήφθηκε και επεκτάθηκε και από άλλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανών της βυζαντινής εποχής, που άφησαν πίσω τους διάφορες τοιχογραφίες και παρεκκλήσια. Παρά τη μακρά ιστορία της, η πόλη ανακαλύφθηκε ξανά τη δεκαετία του 1960, όταν ένας ντόπιος έπεσε πάνω σε μερικές σήραγγές της ενώ ανακαίνιζε το σπίτι του. Η υπόγεια πόλη Derinkuyu βρίσκεται τουλάχιστον 85 μέτρα κάτω από το έδαφος. Είναι η μεγαλύτερη υπόγεια πόλη που έχει ανασκαφεί στον κόσμο και συνδέεται με περισσότερες από 200 μικρότερες, ξεχωριστές υπόγειες πόλεις που ανακαλύφθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες.

Δείτε επίσης: Καταρράκτες αίματος της Ανταρκτικής, ένα μυστήριο της φύσης αποκαλύπτεται

2. Αλατωρυχείο Wieliczka

Το αλατωρυχείο Wieliczka στην Πολωνία είναι ένα τεράστιο υπόγειο συγκρότημα δωματίων, διαδρόμων και αγαλμάτων που βρίσκεται στα περίχωρα της Κρακοβίας και είναι επίσης γνωστό ως “Υπόγειος Καθεδρικός Ναός αλατιού”. 

Η ιστορία του ξεκινά γύρω στα 1200, όταν οι ανθρακωρύχοι κατέβηκαν για πρώτη φορά κάτω από την επιφάνεια της γης για να βρουν αλάτι. Το Αλατωρυχείο της Wieliczka είναι ένα μεγάλο σύστημα υπόγειων σπηλαίων με εννέα επίπεδα, που φτάνει σε βάθος τα 327 μέτρα. Περιλαμβάνει πάνω από 2.040 αίθουσες και στοές 300 χλμ., οι οποίες είναι χαραγμένες σε συμπαγείς όγκους αλατιού. Περιλαμβάνει, επίσης, και υπόγειες λίμνες. 

Όταν δεν έσκαβαν για “λευκό χρυσό”, οι εργάτες χρησιμοποιούσαν τα κοιτάσματα κρυστάλλων αλατιού για να φτιάξουν μια εκπληκτική συλλογή από παρεκκλήσια, πολυελαίους, αγάλματα και ανάγλυφα, συμπεριλαμβανομένου ενός λεπτομερούς αντιγράφου του “Μυστικού Δείπνου” του Ντα Βίντσι.

Το 1950, το Αλατωρυχείο της Wieliczka μετατράπηκε σε μουσείο. Το ορυχείο σταμάτησε να παράγει αλάτι το 2007 μετά από περίπου 700 χρόνια λειτουργίας. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο. Το σπουδαιότερο αξιοθέατο μέσα στο ορυχείο είναι το Μουσείο, που βρίσκεται στον τρίτο όροφο του αλατωρυχείου και σε βάθος 130 μέτρων.

3. Naours

υπόγεια πόλη

Η υπόγεια πόλη Naours βρίσκεται στη βόρεια Γαλλία. Περιλαμβάνει τούνελ μήκους δύο μιλίων και περισσότερα από 300 τεχνητά δωμάτια, κρυμμένα περίπου 100 πόδια κάτω από ένα δασωμένο οροπέδιο. Η ζωή εκεί ξεκίνησε γύρω στον τρίτο αιώνα μ.Χ. ως μέρος ενός ρωμαϊκού λατομείου.

Αργότερα επεκτάθηκε σε ένα υπόγειο χωριό αφού οι ντόπιοι άρχισαν να το χρησιμοποιούν ως κρυψώνα κατά τη διάρκεια των πολέμων το Μεσαίωνα. Στην ακμή της, η υπόγεια περιοχή Naours είχε αρκετό χώρο για 3.000 κατοίκους και περιλάμβανε παρεκκλήσια, στάβλους, πηγάδια και αρτοποιεία.

Τα σπήλαια Naours σφραγίστηκαν αργότερα για δεκαετίες, πριν ανοίξουν ξανά τον 19ο αιώνα ως τουριστικό αξιοθέατο. Αποτελούσαν σημαντικό σημείο περιήγησης κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και οι σύγχρονοι επισκέπτες μπορούν ακόμα να δουν περισσότερα από 2.000 κομμάτια γκράφιτι που άφησαν πίσω τους στρατιώτες, πολλοί από τους οποίους πολέμησαν στη Μάχη του Σομ.

4. Lalibela

Κατά τον 12ο αιώνα μ.Χ., ένας ευσεβής βασιλιάς εξέδωσε διαταγή για την κατασκευή 11 εντυπωσιακών χριστιανικών εκκλησιών στο χωριό Lalibela στην Αιθιοπία. Όλες οι εκκλησίες ήταν λαξευμένες από ηφαιστειογενή βράχο κάτω από την επιφάνεια της γης. Η πιο εντυπωσιακή κατασκευή ήταν η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η οποία είχε σχήμα σταυρού. Με την πάροδο του χρόνου, το κτίριο συνδέθηκε με το υπόλοιπο συγκρότημα μέσα από ένα δίκτυο υπόγειων διαδρόμων, κρυφών σπηλαίων και κατακομβών. 

Ο μύθος λέει ότι η κατασκευή της υπόγειας πόλης Lalibela διήρκεσε μόλις 24 χρόνια. Ωστόσο, πολλοί ιστορικοί πιστεύουν ότι η πόλη ολοκληρώθηκε σε διαφορετικές φάσεις κατά τη διάρκεια αρκετών αιώνων. Το χωριό έχει καταστεί ιερός τόπος για την Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία και οι υπόγειοι χώροι λατρείας του προσελκύουν έως και 100.000 προσκυνητές κάθε χρόνο.

5. Petra

υπόγεια πόλη

Η Petra έγινε ευρέως γνωστή μέσα από τη δημοφιλή ταινία “Indiana Jones and the Last Crusade“. Πρόκειται για μία αρχαία πόλη που βρίσκεται στα βουνά της νότιας Ιορδανίας και κατοικήθηκε ήδη από την προϊστορία.

Ωστόσο, έφτασε στο αποκορύφωμά της περίπου πριν από 2.000 χρόνια, όταν οι αρχαίοι Ναβαταίοι κατασκεύαζαν από ψαμμίτη τάφους, αίθουσες δεξιώσεων και ναούς στις γύρω πλαγιές, δίνοντας έτσι μια εκθαμβωτική εικόνα στο τοπίο. Το Al Khazneh, ή “το Θησαυροφυλάκιο”, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά οικοδομήματα της υπόγειας πόλης.

Στην ακμή της, η Petra μπορούσε να φιλοξενήσει 20.000 ανθρώπους. Εγκαταλείφθηκε γύρω στον έβδομο αιώνα μ.Χ. και δεν ήταν γνωστή στους Ευρωπαίους μέχρι το 1800. Οι ανασκαφές στην τοποθεσία συνεχίζονται ακόμη και σήμερα και πιστεύεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των ερειπίων της μπορεί να κρύβεται ακόμα πιο βαθιά στη γη.

Δείτε επίσης: Γιγαντιαία μαύρη τρύπα στον Γαλαξία μας εξαφανίζει μυστηριώδες νέφος σκόνης

6. Υπόγεια Πόλη του Πεκίνου

Κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, η κινεζική κυβέρνηση κατασκεύασε ένα μεγάλο καταφύγιο, γνωστό ως Dixia Cheng, κάτω από την επιφάνεια του Πεκίνου, λόγω ανησυχιών για πυρηνικό πόλεμο.

Το καταφύγιο σχεδιάστηκε να προστατεύει περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους για έως και τέσσερις μήνες και αποτελείτο από αδιάβροχα δωμάτια και σήραγγες σε μια περιοχή πολλών δεκάδων τετραγωνικών μιλίων. Η υπόγεια πόλη ήταν σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να αντέχει σε πυρηνικές, βιοχημικές και συμβατικές επιθέσεις

Το υπόγειο καταφύγιο ήταν εξοπλισμένο με εγκαταστάσεις, όπως εστιατόρια, κλινικές, σχολεία, θέατρα, εργοστάσια, παγοδρόμιο, αποθήκες σιτηρών και λαδιού και φάρμα καλλιέργειας μανιταριών. Επιπλέον, είχαν εγκατασταθεί συστήματα εξαερισμού, με 2.300 άξονες που μπορούσαν να στεγανοποιηθούν για την προστασία των κατοίκων από δηλητηριώδη αέρια.

Καταπακτές, καθώς και χοντρές τσιμεντένιες πύλες κατασκευάστηκαν για να προστατεύουν τις σήραγγες από βιοχημικές επιθέσεις και εκρήξεις.

Παρόλο που η υπόγεια πόλη του Πεκίνου δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ σαν καταφύγιο, οι σήραγγές του εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα, κρυμμένες κάτω από τα σπίτια και τις επιχειρήσεις της πόλης. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, είχαν ανοίξει κάποια περάσματα ως τουριστικό αξιοθέατο, αλλά όχι για πολύ.

7. Orvieto

υπόγεια πόλη

Η πόλη Orvieto στην Ιταλία είναι γνωστή για τα λευκά κρασιά και τη γραφική αρχιτεκτονική της. Ωστόσο, οι περισσότερες μυστηριώδεις ατραξιόν της βρίσκονται κάτω από το έδαφος. Οι αρχαίοι Ετρούσκοι σκάλισαν έναν υπόγειο λαβύρινθο στον ηφαιστειακό βράχο πάνω στον οποίο χτίστηκε η πόλη, για να δημιουργήσουν πηγάδια και στέρνες.

Ο λαβύρινθος μεγάλωσε σταδιακά με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πάνω από 1.200 σήραγγες, σπηλιές και στοές. Μερικοί από τους θαλάμους περιλαμβάνουν αρχαία ιερά της ετρουσκικής περιόδου και μεσαιωνικά ελαιοτριβεία, ενώ άλλοι χρησιμοποιήθηκαν για αποθήκευση κρασιού.

Επίσης, η υπόγεια πόλη του Ορβιέτο χρησιμοποιήθηκε συχνά ως κρυψώνα κατά τη διάρκεια διαμαχών. Μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μερικά τμήματα χρησιμοποιήθηκαν ως καταφύγια από τους ανθρώπους για να γλιτώσουν από βόμβες. 

Δείτε επίσης: Μυστηριώδης βράχος από την Αφρική παράγει ηλεκτρισμό;

8. Burlington

υπόγεια πόλη

Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, δημιουργήθηκε ένα υπόγειο συγκρότημα 100 πόδια κάτω από το χωριό Corsham στην Αγγλία. Σε περίπτωση πυρηνικού χτυπήματος, τα πιο σημαντικά μέλη της βρετανικής κυβέρνησης θα μπορούσαν να μετακινηθούν σε αυτό το υπόγειο συγκρότημα 35 στρεμμάτων που είναι, επίσης, γνωστό ως “Burlington Bunker“.

Κατασκευάστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1950, από μια σειρά υπαρχόντων σηράγγων και λατομείων πέτρας. Περιείχε χώρους γραφείων, καφετέριες, τηλεφωνικό κέντρο, ιατρικές εγκαταστάσεις και υπνοδωμάτια.

Οι υποδομές είχαν στόχο να κρατήσουν ζωντανό τον Βρετανό πρωθυπουργό και περίπου 4.000 άλλα βασικά κυβερνητικά στελέχη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Μπορούσε να τους προστατέψει για τουλάχιστον τρεις μήνες, όπου τα στελέχη θα βρίσκονταν σε πλήρη απομόνωση από τον έξω κόσμο.

Υπήρχε ακόμη και ένα εσωτερικό στούντιο του BBC που ο πρωθυπουργός μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να μιλήσει στο κοινό. Η υπόγεια αυτή πόλη δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ενεργά σαν καταφύγιο, αλλά η εγκατάσταση παρέμεινε εν μέρει λειτουργική μέχρι το 2004.

Η εξερεύνηση των υπόγειων πόλεων του κόσμου είναι πολύ σημαντική. Είναι πολύ ενδιαφέρον να βλέπουμε την ευρηματικότητα και την επιμονή εκείνων που έχτισαν αυτές τις πολύπλοκες κατασκευές και τις συνθήκες που υπέμειναν οι άνθρωποι ζώντας σε αυτές.

Από το πολυεπίπεδο Derinkuyu στην Τουρκία μέχρι τα γλυπτά από αλάτι στη Wieliczka, αυτές οι πόλεις μας δίνουν μια ματιά στην ιστορία και τον πολιτισμό του κόσμου μας.

Πηγή: www.history.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS