ΑρχικήinetRuWiki: Η Ρωσία θα λανσάρει τον δικό της κλώνο του Wikipedia

RuWiki: Η Ρωσία θα λανσάρει τον δικό της κλώνο του Wikipedia

Η Ρωσία ετοιμάζεται να λανσάρει τον δικό της κλώνο του Wikipedia!

Η Ρωσία έχει λανσάρει έναν κλώνο της Wikipedia, που ονομάζεται RuWiki ή Russian Wiki. Το κανονικό Wikipedia είναι συχνά επικριτικό προς τον πρόεδρο Vladimir Putin, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Δείτε επίσης: Το νέο CosmicEnergy malware που συνδέεται με τη Ρωσία στοχεύει βιομηχανικά συστήματα

wikipedia
Η Ρωσία ετοιμάζεται να λανσάρει τον δικό της κλώνο του Wikipedia!

Στα τέλη Ιουνίου, ένοπλοι μισθοφόροι πήραν τον έλεγχο μιας ρωσικής περιφερειακής πρωτεύουσας και άρχισαν να κινούνται προς τη Μόσχα. Ήταν δύσκολο να βρεθούν αξιόπιστες πληροφορίες για την κατάσταση. Αρχικά, η μηχανή προπαγάνδας του Vladimir Putin αγνόησε την ανταρσία του Wagner Group.

Δείτε επίσης: LockBit ransomware: Συνελήφθη ύποπτος συνεργάτης από τη Ρωσία

Η κυβέρνηση μπλόκαρε και την πρόσβαση στο Google News μέσω μεγάλων παρόχων διαδικτύου και απέκρυψε αποτελέσματα αναζήτησης -όπως του ηγέτη των ανταρτών, Yevgeny Prigozhin- στη ρωσική μηχανή αναζήτησης Yandex.

Ωστόσο, η συνεργατική διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia αποτέλεσε εξαίρεση. Δημοσίευσε ένα λεπτομερές άρθρο στα ρωσικά με τίτλο “Η ανταρσία της ομάδας Βάγκνερ”. Το άρθρο αυτό παρείχε επικαιροποιημένες πληροφορίες για την εξέγερση και περιλάμβανε πηγές που κυμαίνονταν από ειδησεογραφικά πρακτορεία που επικρίθηκαν από το Κρεμλίνο μέχρι αμερικανικές εφημερίδες και ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Το άρθρο ήταν αρκετά εκτενές, αποτελούμενο από χιλιάδες λέξεις, και έλαβε πάνω από 270.000 προβολές σελίδων την πρώτη μέρα.

Παρά τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να ελέγξει τις πληροφορίες, η Wikipedia παραμένει ένας από τους πιο δημοφιλείς ιστότοπους στη Ρωσία, προσελκύοντας περίπου 95 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε μήνα και έχοντας περίπου 10.000 ενεργούς συντάκτες που διατηρούν σχεδόν 2 εκατομμύρια άρθρα στα ρωσικά.

Δείτε επίσης: «Wagner» ransomware στοχεύει υπολογιστές στη Ρωσία

Αυτή η διαρκής παρουσία του Wikipedia προκαλεί έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς τις αυξανόμενες προσπάθειες της κυβέρνησης να ελέγξει τις πληροφορίες στο διαδίκτυο, ιδίως μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η λογοκρισία εν καιρώ πολέμου οδήγησε σε νέους νόμους κατά της λεγόμενης “παραπληροφόρησης” και στην απαγόρευση ειδησεογραφικών ιστότοπων, οργανώσεων πολιτών, ακόμη και περιβαλλοντικών ομάδων.

Τον Απρίλιο, μια προσωπικότητα που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο πρότεινε την αντικατάσταση του Wikipedia με μια πιο συμβατή τοπική εναλλακτική λύση. Μια παρόμοια έκδοση με την ονομασία Ruwiki εμφανίστηκε τον Ιούνιο- ωστόσο, δεν διέθετε κρίσιμα άρθρα και περιεχόμενο που είχε απαγορευτεί από τη ρωσική κυβέρνηση. Ο δημιουργός της, ο Vladimir Medeyko, ο οποίος ήταν ηγέτης μεταξύ των Ρώσων συντακτών της Wikipedia, εγκατέλειψε το έργο για να αναπτύξει το Ruwiki με σκοπό να το ευθυγραμμίσει περισσότερο με τις προσδοκίες της κυβέρνησης της Ρωσίας.

Πηγή πληροφοριών: firstpost.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://secnews.gr
Be the limited edition.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS