ΑρχικήinetΜπορείτε να τρέξετε Linux σε ένα Commodore 64 αν το θέλετε πραγματικά

Μπορείτε να τρέξετε Linux σε ένα Commodore 64 αν το θέλετε πραγματικά

Commodore 64

Οι χομπίστες του προγραμματισμού αγαπούν τις προκλήσεις. Το να κάνεις το Linux να τρέχει, λοιπόν, σε οτιδήποτε είναι μια πρόκληση που πολλοί βρίσκουν ακαταμάχητη. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αφορά το να τρέξει στο θρυλικό Commodore 64. Το να το κάνεις να τρέξει σε έναν Mac είναι ένα πράγμα, αλλά το να κάνεις το ίδιο σε έναν υπολογιστή 40 ετών με 64KB μνήμης είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

Δείτε επίσης: Commodore PET το smartphone της θρυλικής Commodore

Ο προγραμματιστής Onno Kortmann (μέσω του Slashdot) χρησιμοποίησε το Semu, έναν ελαφρύ εξομοιωτή RISCV32, και το διασταύρωσε με το llvm-mos, επιτρέποντας στον κώδικα να τρέξει στον επεξεργαστή 6502 της MOS Technologies του C64. Πρέπει να επισημανθεί ότι αυτό έγινε μέσω εξομοιωτή και όχι σε πραγματικό υλικό, αν και είναι θέμα χρόνου να συμβεί κάτι τέτοιο.

Χρησιμοποιώντας τον εξομοιωτή VICE Commodore, ο Kortmann ενεργοποίησε τη λειτουργία “warp mode”, η οποία έδειξε τα πρώτα μηνύματα εκκίνησης μέσα σε λίγα λεπτά, αν και αυτό θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο σε ένα πραγματικό μηχάνημα. Το παρακάτω στιγμιότυπο οθόνης χρειάστηκε μερικές ώρες με το Warp mode, πράγμα που σημαίνει ότι ένας πραγματικός C64 θα χρειαστεί μια εβδομάδα ή και περισσότερο για την πλήρη εκκίνηση του Linux.

Ο αρχικός Commodore 64 διέθετε μόλις 64KB μνήμης και η εκτέλεση ενός ελαφρού λειτουργικού συστήματος είναι απλά αδύνατη χωρίς τη χρήση μιας μονάδας επέκτασης RAM. Ο Kortmann δεν διευκρινίζει ποια REU χρησιμοποίησε, αλλά οι REUs του C64 ήταν διαθέσιμες με μνήμη έως 512KB, ήτοι το επιβλητικό μέγεθος των 0,5MB. Ο επεξεργαστής MOS Technology του C64 που λειτουργεί με ταχύτητα περίπου 1MHz δεν είναι ούτε αυτό που θα λέγατε δαίμονας ταχύτητας.

Πρόταση: Windows 11: Αποκτούν επανασχεδιασμένο Settings homepage και νέο backup app

Ο Kortmann πιστεύει ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, λέγοντας ότι μια 10πλάσια επιτάχυνση θα μπορούσε να είναι εφικτή. Παρόλα αυτά, δεδομένων των περιορισμών του υλικού του C64, ακόμα και με μια 10πλάσια επιτάχυνση, μην περιμένετε να τρέξετε πολύ λογισμικό μόλις ολοκληρώσετε την ακολουθία εκκίνησης. Αυτό είναι το είδος του πράγματος που εξυπηρετεί ελάχιστο σκοπό πέρα από την απόδειξη ότι μπορεί να γίνει. Αυτό όμως δεν το κάνει λιγότερο ωραίο.

Εάν το επιθυμείτε, ο κώδικας και οι οδηγίες βρίσκονται στη σελίδα του Kortmann στο Github. Δεν είμαι σίγουρος ότι κάποιος εκτός από τους πιο μαζοχιστές ή βαριεστημένους προγραμματιστές θα δεχόταν την πρόκληση, αλλά σε όσους το κάνουν: Respect!

Είναι το Linux σε έναν C64 πρακτικό; Καθόλου. Αλλά σίγουρα είναι ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα και οι φίλοι ενός από τους σπουδαιότερους υπολογιστές όλων των εποχών θα το εκτιμήσουν.

Διαβάστε επίσης: Commodore Amiga emulator για Chrome

πηγή πληροφοριών:pcgamer.com

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS