ΑρχικήsecurityΟι αγοραστές Mooncake έπεσαν θύματα online scam

Οι αγοραστές Mooncake έπεσαν θύματα online scam

Τουλάχιστον 27 θύματα έπεσαν θύματα απάτης με την αγορά του παραδοσιακού κινέζικου “mooncake” που διαπράττεται σε πλατφόρμες social media και αφορούν κακόβουλη εφαρμογή για κινητά Android.

Δείτε επίσης: ASUS routers ευάλωτα σε κρίσιμες ευπάθειες

Οι απώλειες κατά τον Αύγουστο ανήλθαν σε τουλάχιστον 325.000 δολάρια Σιγκαπούρης (238.740 δολάρια), ανακοίνωσε η αστυνομία την Τρίτη (5 Σεπτεμβρίου).

Τα θύματα θα συναντούσαν διαφημίσεις για την πώληση mooncakes στο Facebook και στο Instagram σε αυτή τη νέα παραλλαγή απάτης.

Στη συνέχεια, θα επικοινωνούσαν με απατεώνες μέσω του WhatsApp και θα κατευθύνονταν σε κακόβουλους συνδέσμους για να πραγματοποιήσουν πληρωμές.

«Αυτοί οι κακόβουλοι σύνδεσμοι θα οδηγήσουν τα θύματα να κατεβάσουν ένα αρχείο Android Package Kit (APK)», δήλωσε η αστυνομία.

Δείτε επίσης: Βόρεια Κορέα: Hackers έχουν κλέψει crypto για χρηματοδότηση προγραμμάτων πυρηνικών όπλων

Αυτά τα αρχεία, που δημιουργήθηκαν για το λειτουργικό σύστημα Android, περιέχουν malware.

Η αστυνομία πρόσθεσε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, από τα θύματα αρχικά ζητήθηκε να κάνουν μεταφορές μέσω PayNow ή τραπεζικών μεταφορών για την πληρωμή των Mooncake. Έπειτα, τους ειπώθηκε ότι οι παραγγελίες τους έπρεπε να ακυρωθούν λόγω “προβλημάτων παραγωγής ή εργατικού δυναμικού”.

Για να λάβουν επιστροφή χρημάτων, τα θύματα θα καλούνταν να κατεβάσουν και να εγκαταστήσουν ένα αρχείο APK, προσφέροντας έτσι στους απατεώνες απομακρυσμένη πρόσβαση στις συσκευές τους για να κλέψουν κωδικούς πρόσβασης και να ανακτήσουν τα διαπιστευτήρια τραπεζικού λογαριασμού.

«Στη συνέχεια, τα θύματα ανακάλυψαν μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς», ανέφερε η αστυνομία.

Τον Μάρτιο, η αστυνομία ανέφερε ότι τουλάχιστον 168 άνθρωποι εξαπατήθηκαν κατά την αγορά εποχικών τροφίμων μέσω διαδικτύου, όπως musang king και wagyu μοσχαρίσιο κρέας, χάνοντας τουλάχιστον 20.000 δολάρια Σιγκαπούρης.

Δείτε επίσης: Εντοπίστηκε μια ενημερωμένη έκδοση του BLISTER malware

“Η αστυνομία θα ήθελε να υπενθυμίσει στα μέλη του κοινού τον κίνδυνο λήψης εφαρμογών από τρίτους ή αμφίβολους ιστότοπους.”

Όσοι έχουν κατεβάσει και εγκαταστήσει μια ύποπτη εφαρμογή ή υποψιάζονται ότι το τηλέφωνό τους μπορεί να έχει μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό, θα πρέπει να βάλουν το τηλέφωνό τους σε “λειτουργία πτήσης”.

Μετά τον έλεγχο ότι το Wi-Fi είναι απενεργοποιημένο, εκτελέστε μια σάρωση antivirus. Τα θύματα πρέπει επίσης να ελέγξουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό, το Singpass και το CPF για οποιεσδήποτε μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές χρησιμοποιώντας άλλες συσκευές.

Πηγή πληροφοριών: channelnewsasia.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://secnews.gr
Be the limited edition.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS