ΑρχικήinetHunter-killer drones: Πώς λειτουργούν, και πώς άλλαξαν τον πόλεμο

Hunter-killer drones: Πώς λειτουργούν, και πώς άλλαξαν τον πόλεμο

Είναι υποτιμητικό να πούμε ότι τα drones έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι μάχες. Από τα Global Hawk σε μέγεθος επιβατικού αεροσκάφους μέχρι τα drones που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία, τα μη επανδρωμένα οχήματα επιτρέπουν στους στρατιώτες να μένουν (ως επί το πλείστον) μακριά από κινδύνους. Ένα drone επιτρέπει στους στρατιώτες να βλέπουν το πεδίο της μάχης κυριολεκτικά από ψηλά, επιτρέποντας ακριβέστερες αεροπορικές επιδρομές, βομβαρδισμούς πυροβολικού ή αφήνοντας τους στρατιώτες να δουν απλώς τι υπάρχει πίσω από τον επόμενο λόφο. Έχει γίνει ανεκτίμητο στη μάχη του 21ου αιώνα και αποτελεί βασικό βραχίονα κάθε σύγχρονης μάχιμης δύναμης. Το 2023, αν ο στρατός σας δεν διαθέτει drones, πιθανότατα θα έχετε τις πιθανότητες εναντίον σας.

Δείτε επίσης: Amazon: Σύντομα θα ξεκινήσουν οι παραδόσεις προϊόντων με drones

Εκτός από το να επιτρέπουν στους στρατιώτες να ρίχνουν μια καλή ματιά γύρω τους, μια από τις πιο εντυπωσιακές χρήσεις των drones είναι σε επιθετικό ρόλο. Τα drones “Hunter-Killer” είναι μη επανδρωμένα οχήματα που χρησιμοποιούνται, όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, για να κυνηγήσουν και να σκοτώσουν έναν στόχο. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι λίγο πιο πολύπλοκο και διαφοροποιημένο από ό,τι μπορεί να σας κάνει να πιστέψετε η πληκτρολόγηση συντεταγμένων σε έναν φορητό υπολογιστή όπως στο “Call of Duty“. 

Εξοπλισμένο για να βρίσκει ένα στόχο και να τον εξουδετερώνει

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο όρος “hunter-killer” αναφέρεται στον συγκεκριμένο ρόλο του drone. Και ο όρος έχει πολλές διαφορετικές σημασίες ανάλογα με τον κλάδο υπηρεσίας. Για παράδειγμα, η φράση έχει χρησιμοποιηθεί από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ για να περιγράψει την αποστολή αεροσκαφών όπως το F-105F Thunderchief “Wild Weasel” να “κυνηγά” και να “σκοτώνει” εγκαταστάσεις πυραύλων επιφανείας-αέρος κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.

Ένα drone τύπου “hunter-killer” που θα μπορεί όχι μόνο να επιτηρεί έναν στόχο αλλά και να τον καταστρέφει ήταν ο στόχος ενός προγράμματος της Πολεμικής Αεροπορίας το 2004, καθώς το προηγούμενο σύστημα drone RQ-1 Predator δεν ήταν αρχικά εξοπλισμένο με όπλα. Το αεροσκάφος που προέκυψε ήταν το MQ-9 Reaper. Όπως υποδηλώνει βοηθητικά το όνομά του, μπορεί να εξοπλιστεί με μια ποικιλία οπλισμού, από βόμβες καθοδηγούμενες με λέιζερ έως πυραύλους αέρος-εδάφους, ακόμη και τον R9X, μια παραλλαγή του πυραύλου Hellfire που δεν έχει εκρηκτική κεφαλή και προορίζεται αντίθετα για πλήγματα ακριβείας, που πλήττουν τον στόχο (συνήθως έναν ανθρώπινο στόχο υψηλής αξίας). Το πυρομαχικό έχει επίσης αναφερθεί ως “πύραυλος μαχαιριού”.

Μη φοβάσαι τον Χάρο

Το σύστημα MQ-9 Reaper κατασκευάζεται από την General Atomics και βρίσκεται σε υπηρεσία από το 2007. Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, το MQ-9 Reaper είναι στην πραγματικότητα ένα ολόκληρο σύστημα τεχνολογίας και αναφέρεται σε τέσσερα drones, το σταθμό ελέγχου του στο έδαφος και τις τυχόν απαραίτητες δορυφορικές συνδέσεις. Ολόκληρο το σύστημα μπορεί να αποσυναρμολογηθεί και να αποθηκευτεί σε ένα φορτηγό αεροπλάνο C-130. Είναι συναρμολογούμενο όπως ένα σετ LEGO, μόνο που κοστίζει πάνω από 76,1 εκατομμύρια δολάρια και φέρει πυραύλους.

Πρόταση: Η Walmart επεκτείνει την υπηρεσία παράδοσης προϊόντων με drones

Το ίδιο το αεροσκάφος δεν είναι πολύ μεγάλο, γρήγορο ή ιδιαίτερα ευέλικτο. Αλλά η αποτελεσματικότητά του προέρχεται από τις ικανότητές του σε μεγάλο υψόμετρο, περίπου 50.000 πόδια, και από το γεγονός ότι μπορεί να παραμείνει στον αέρα πολύ περισσότερο από ό,τι ένας άνθρωπος πιλότος, για αποστολές έως και 24 ώρες. Τροφοδοτείται από έναν στροβιλοπροωθητή 900 ίππων και έχει άνοιγμα φτερών 66 πόδια και μέγιστη ταχύτητα 240 κόμβων (περίπου 276 μίλια την ώρα). Σκοπός του είναι να παραμείνει σε μια περιοχή για όσο χρόνο του επιτρέπουν τα καύσιμα και είτε να συλλέξει δεδομένα είτε να πλήξει έναν στόχο. Τις περισσότερες φορές είναι ένας συνδυασμός και των δύο.

Κρατώντας τους στρατιώτες μακριά από κινδύνους

Οι ανθρώπινοι πιλότοι ενός drone εκτελούν τα καθήκοντα της αποστολής από το εσωτερικό του επίγειου σταθμού ελέγχου και, δεδομένου ότι χρησιμοποιεί δορυφόρους για την επικοινωνία, ο σταθμός μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτό εξαλείφει ουσιαστικά την πιθανότητα οι στρατιώτες να τραυματιστούν ή να σκοτωθούν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Σε περίπτωση που ένα drone καταρριφθεί ή καταστεί μη λειτουργικό, η Πολεμική Αεροπορία μπορεί απλώς να στείλει ένα άλλο drone με τον ίδιο πιλότο στο έδαφος.

Τα drones Hunter killer επιτρέπουν στους στρατιωτικούς να πετούν βαθιά μέσα στο εχθρικό έδαφος και να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης ή να εκτελούν μια αποφασιστική επίθεση κατά των στόχων, αν χρειαστεί, και όλα αυτά παραμένοντας ουσιαστικά αόρατοι. Αυτό ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο σε πεδία όπως το Αφγανιστάν, όπου οι μαχητές των Ταλιμπάν, της Αλ Κάιντα και τελικά του ISIS δεν διέθεταν συνήθως τεχνολογία ικανή να εξουδετερώσει ένα drone όπως το Reaper, ή ακόμη και να το εντοπίσει εξαρχής. Τα συστήματα drone όπως το MQ-9 Reaper δεν θα αντικαταστήσουν τα μαχητικά αεροσκάφη, τα στρατεύματα στο έδαφος ή τους ναυτικούς στόλους, αλλά είναι ένα πλεονέκτημα για την αναγνώριση και την εκτέλεση αναγκαίων αλλά επικίνδυνων χτυπημάτων.

Διαβάστε επίσης: Η Ρωσία χρησιμοποιεί ισχυρό όπλο λέιζερ που καταστρέφει δορυφόρους και drones

πηγή πληροφοριών:slashgear.com

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS