ΑρχικήsecurityΕκπαίδευση: Αυξημένες οι επιθέσεις μέσω phishing και εκμετάλλευσης ευπαθειών

Εκπαίδευση: Αυξημένες οι επιθέσεις μέσω phishing και εκμετάλλευσης ευπαθειών

Τα τελευταία χρόνια, ο τομέας της εκπαίδευσης φαίνεται πως είναι αγαπημένος στόχος των hackers. Το ίδιο ισχύει και για το 2023, όπου το 29% των επιθέσεων ξεκινούν με την εκμετάλλευση ευπαθειών και το 30% μέσω phishing (σε σχολεία K-12).

Εκπαίδευση επιθέσεις

Τα στοιχεία προέρχονται από την τελευταία έκθεση της Critical Start, ενός παρόχου Managed Detection and Response (MDR).

Η αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων στον εκπαιδευτικό τομέα

Τα δεδομένα από διάφορες εκθέσεις δείχνουν ότι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια είναι όντως στόχος των hackers. Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει παρατηρηθεί αύξηση αυτών των επιθέσεων τα τελευταία χρόνια. 

Δείτε επίσης: Air Canada: Η ομάδα BianLian πίσω από την παραβίαση δεδομένων;

Οι επιθέσεις αυτές δεν είναι απλώς ενοχλητικές: μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές ζημίες σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, δεδομένου ότι η ασφάλεια IT συχνά δεν αναγνωρίζεται ως προτεραιότητα στην εκπαίδευση. Ας δούμε κάποιες από τις επιπτώσεις των επιθέσεων: 

  1. Απώλεια ή κλοπή δεδομένων: Οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να οδηγήσουν σε κλοπή πολύτιμων πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών δεδομένων.
  2. Διακοπή της λειτουργίας: Οι επιθέσεις μπορούν να θέσουν εκτός λειτουργίας τα διαδικτυακά συστήματα, προκαλώντας προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία.
  3. Οικονομικό κόστος: Η αποκατάσταση μπορεί να είναι δαπανηρή, με αύξηση των εξόδων για τον εκπαιδευτικό οργανισμό.

Επιστρέφοντας στην Critical Start, η εξαμηνιαία έκθεση της εταιρείας ρίχνει φως σε αξιοσημείωτες κυβερνοαπειλές και αναδυόμενες τάσεις που επηρεάζουν διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών, της εκπαίδευσης και της πολιτειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ένα από τα βασικά ευρήματα της έκθεσης είναι η αυξανόμενη Quick Response (QR) codes σε επιθέσεις phishing. Σε αυτές τις επιθέσεις, οι hackers στέλνουν ψεύτικες ειδοποιήσεις ασφαλείας της Microsoft και ενσωματώνουν QR codes σε εικόνες PNG ή συνημμένα PDF για να εξαπατήσουν τα θύματα.

Δείτε επίσης: Simpson Manufacturing: Εκτός λειτουγίας μετά από κυβερνοεπίθεση

phishing
Εκπαίδευση: Αυξημένες οι επιθέσεις μέσω phishing και εκμετάλλευσης ευπαθειών

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της συγκεκριμένης έκθεσης είναι ότι οι ομάδες ransomware συνεργάζονται μεταξύ τους πολύ περισσότερο απ’ ότι πιστεύουν οι ειδικοί, μοιράζοντας τις γνώσεις τους και τις τεχνικές τους. Η Critical Start πιστεύει ότι αυτή η συνεργασία μεταξύ των hackers δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη απειλή για τους χρήστες.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ακόμα μια απειλή που σχετίζεται με το Microsoft Teams. Εξωτερικοί λογαριασμοί μπορούν να στέλνουν επιβλαβή αρχεία απευθείας στο προσωπικό ενός οργανισμού, παρακάμπτοντας πιθανώς τα μέτρα ασφαλείας και το anti-phishing training. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο επιτυχημένων επιθέσεων.

Η έκθεση ασχολήθηκε και με την Volt Typhoon, μια hacking ομάδα που σχετίζεται με το κινεζικό κράτος, η οποία είναι πιθανό να συνεχίσει να διεξάγει εκστρατείες κυβερνοκατασκοπείας κατά κρίσιμων υποδομών των ΗΠΑ.

Δείτε επίσης: Ανησυχία για την αυξημένη χρήση του AI από κυβερνοεγκληματίες

Ο όγκος και η πολυπλοκότητα των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο αυξάνεται και εξελίσσεται συνεχώς, καθιστώντας αδύνατο για τους οργανισμούς να βρίσκονται πάνω από τις εσωτερικές ευπάθειες και να παραμείνουν ενήμεροι για κάθε εξωτερική απειλή“, δήλωσε η Callie Guenther, ανώτερη διευθύντρια έρευνας για τις κυβερνοαπειλές στην Critical Start.

Πηγή: www.infosecurity-magazine.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS