ΑρχικήYoutubeΗ Γη έχει έναν μυστηριώδη "παλμό" που επαναλαμβάνεται κάθε 27 εκατομμύρια χρόνια

Η Γη έχει έναν μυστηριώδη “παλμό” που επαναλαμβάνεται κάθε 27 εκατομμύρια χρόνια

Τα τελευταία 260 εκατομμύρια χρόνια, η Γη είχε δει πολλές αλλαγές. Οι δεινόσαυροι ήρθαν και εξαφανίστηκαν, η Παγγαία χωρίστηκε στις ηπείρους και τα νησιά που υπάρχουν σήμερα, και οι άνθρωποι έχουν γρήγορα και ανεπανόρθωτα αλλάξει τον κόσμο στον οποίο ζούμε.

Δείτε επίσης: Επιστήμονες εντόπισαν οξυγόνο στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης

Γη

Διαπιστώνεται ωστόσο ότι η Γη συνεχίζει να μετράει το χρόνο. Έρευνες σε αρχαία γεωλογικά γεγονότα υποδεικνύουν ότι ο πλανήτης μας έχει έναν αργό, σταθερό “καρδιακό παλμό” γεωλογικής δραστηριότητας περίπου κάθε 27 εκατομμύρια χρόνια.

Αυτή η σειρά γεωλογικών γεγονότων – συμπεριλαμβανομένης της ηφαιστειακής δραστηριότητας, των μαζικών εξαφανίσεων, των αναδιαρθρώσεων των ηπείρων και των αυξήσεων της στάθμης της θάλασσας – είναι αργή, ένας κύκλος καταστροφικών αυξήσεων και πτώσεων διάρκειας 27,5 εκατομμυρίων ετών. Ευτυχώς όμως για εμάς, οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουμε άλλα 20 εκατομμύρια χρόνια πριν από τον επόμενο “παλμό”.

Η ομάδα πραγματοποίησε μια ανάλυση για τις ηλικίες 89 γεωλογικών γεγονότων από τα τελευταία 260 εκατομμύρια χρόνια.

Ορισμένες από αυτές τις περιόδους ήταν δύσκολες για τη Γη – με περισσότερες από οκτώ τέτοιου είδους παγκόσμιες εκδηλώσεις να συγκεντρώνονται μαζί σε γεωλογικά μικρά χρονικά διαστήματα, δημιουργώντας την καταστροφική ‘παλμική’ φάση.

Δείτε ακόμα: Ο κόσμος πρόκειται να απολαύσει μια απίστευτη θέα του Ουρανού

παλμός

Οι γεωλόγοι έχουν ερευνήσει για πολύ καιρό έναν πιθανό κύκλο γεωλογικών γεγονότων. Στα 1920s και 30s, επιστήμονες της εποχής είχαν υποδείξει ότι ο γεωλογικός παλμός είχε έναν κύκλο 30 εκατομμυρίων ετών, ενώ στα 1980s και 90s οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα πιο ακριβή χρονολογημένα γεωλογικά γεγονότα της εποχής για να τους δώσουν ένα εύρος μεταξύ των “παλμών” από 26,2 έως 30,6 εκατομμύρια ετών.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2020 από τους ίδιους συγγραφείς υποδεικνύει ότι το όριο των 27,5 εκατομμυρίων χρόνων που διανύουμε αυτή τη στγμή, είναι όταν συμβαίνουν οι μαζικές αλλαγές στην επιφάνεια της Γης.

Αυτή η μελέτη του 2018, από δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, εξέτασε τον άνθρακα του πλανήτη Γη και την τεκτονική των πλακών, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κύκλος διαρκεί περίπου 26 εκατομμύρια χρόνια.

Δείτε επίσης: NASA: Οργανικές ενώσεις στον τεράστιο δορυφόρο του Δία, Γανυμήδη

Αυτές οι κυκλικές παλμικές διαταραχές της τεκτονικής και της αλλαγής του κλίματος μπορεί να οφείλονται σε γεωφυσικές διαδικασίες που σχετίζονται με τη δυναμική των τεκτονικών πλακών και συνδέονται με τις κινήσεις της Γης στο ηλιακό σύστημα και το Γαλαξία μας.

Πηγή: sciencealert

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS