ΑρχικήbusinessΣαουδική Αραβία: Τι αντίκτυπο θα έχει η μείωση παραγωγής πετρελαίου;

Σαουδική Αραβία: Τι αντίκτυπο θα έχει η μείωση παραγωγής πετρελαίου;

Η Σαουδική Αραβία μπορεί να κάνει αιφνιδιαστική μείωση παραγωγής πετρελαίου, οδηγώντας τις τιμές στα ύψη και την αγορά μελλοντικής εκπλήρωσης σε backwardation, λέει ο 30χρονος εμπειρογνώμονας ενέργειας, Anas Alhajji.

Σαουδική Αραβία μείωση πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν λόγω της αναβολής της συνάντησης του ΟΠΕΚ από τις 26 έως τις 30 Νοεμβρίου. Η εικονική συνάντηση υπονοεί συμφωνία μεταξύ των μελών. Υπάρχει πιθανότητα για περικοπή παραγωγής πετρελαίου που δεν αναμένονταν από τις αγορές. Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να επηρεάζονται, με το WTI να πέφτει κατά περίπου 2,4% στα $76,01.

Το πλεόνασμα στην προσφορά οδήγησε σε μείωση της τιμής κατά 19% από τον Σεπτέμβριο. Οι έμποροι περιμένουν ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚ+, ενώ ο εμπειρογνώμονας Anas Alhajji προειδοποιεί για πιθανή έκπληξη από τη Σαουδική Αραβία.

Δείτε περισσότερα: Επίθεση DDoS στο μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου του Ισραήλ

Η επερχόμενη εικονική συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στις 30 Νοεμβρίου υπονοεί προηγούμενη συμφωνία μεταξύ των μελών για παραγωγικές ποσοστώσεις. Σύμφωνα με τον Anas Alhajji, υπάρχουν τρία επίπεδα που αφορούν τη μείωση παραγωγής πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία που μπορούν να εφαρμοστούν: μέσω του ΟΠΕΚ+, με επέκταση των εθελοντικών περικοπών και με νέες εθελοντικές περικοπές. Αναμένεται να διεξαχθούν περικοπές έως τον Ιανουάριο ή το πρώτο τρίμηνο του 2024, λόγω εποχιακής πτώσης της ζήτησης.

Ενδέχεται επίσης να ανακοινωθούν επιπλέον εθελοντικές περικοπές από τη Σαουδική Αραβία. Ο κ. Alhajji επισημαίνει τη σημασία της καμπύλης μελλοντικής προσφοράς και την ανάγκη ανατροπής της με περικοπές για να ενθαρρυνθεί η αποθήκευση πετρελαίου.

Πηγή: finance.yahoo.com

spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS