ΑρχικήinetΈρευνα δείχνει Πραγματική Κόπωση από τις Βιντεοδιασκέψεις

Έρευνα δείχνει Πραγματική Κόπωση από τις Βιντεοδιασκέψεις

Μια μελέτη ανακάλυψε ότι η κόπωση από τις βιντεοδιασκέψεις είναι αληθινή! Η κόπωση μετά από μια μέρα στο Zoom δεν είναι φανταστική, σύμφωνα με μια μελέτη τεσσάρων Αυστριακών ερευνητών.

Η κόπωση μετά από μια μέρα στο Zoom δεν είναι φανταστική, σύμφωνα με μια μελέτη τεσσάρων Αυστριακών ερευνητών.

Η κόπωση από τις βιντεοδιασκέψεις (VCF) είναι πραγματική. Οι συγγραφείς της μελέτης στο Scientific Reports, ένα περιοδικό που εκδίδεται από το Nature Reports, τονίζουν ότι τα αυτοαναφορικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν παγκοσμίως δείχνουν ότι η VFC ή αλλιώς Videoconferencing fatigue αποτελεί σοβαρό πρόβλημα.

Παρ’ όλα αυτά, η πλειονότητα των έρευνών για τη VCF βασίζεται σε προσωπικές αναφορές του προβλήματος και επικεντρώνεται στα αίτια παρά στις επιπτώσεις, εξηγούν οι ερευνητές.

Δείτε επίσης: Cyber Stalking έρευνα: Έχετε πέσει θύμα έμμονης παρενοχλητικής παρακολούθησης;

Για να διαπιστώσουν τα εφέ στον εγκέφαλο που προκαλούν οι ώρες βιντεοδιασκέψεις, οι ερευνητές μετρούσαν την ηλεκτρική δραστηριότητα στα κεφάλια 35 φοιτητών πανεπιστημίου. Τα αποτελέσματα του EEG επιβεβαίωναν τις αυτοαναφορές, δείχνοντας ότι η βιντεοδιάσκεψη απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια και προκαλεί κόπωση. Επίσης, τα δεδομένα της καρδιάς υποδεικνύουν ότι η έκδοση μέσω βίντεο επηρεάζει τα νευρικά συστήματα, καθώς οι συμμετέχοντες online ανέφεραν υψηλότερη κόπωση σε σχέση με εκείνους που παρακολούθησαν τη διάλεξη από κοντά.

“Ένα κυρίαρχο συμπέρασμα της έρευνάς μας είναι ότι η χρήση της βιντεοδιάσκεψης πρέπει να θεωρείται ως πιθανή συμπληρωματική επιλογή στην προσωπική αλληλεπίδραση, αλλά όχι ως αντικατάστασή της,” κατέληξαν οι συγγραφείς.

H συγκεκριμένη μελέτη έχει τους περιορισμούς της. Καταρχάς, οι διαλέξεις δεν πραγματοποιήθηκαν σε επαγγελματικό περιβάλλον, αλλά σε ακαδημαϊκό, με τη μέση ηλικία να κυμαίνεται ελαφρώς κάτω από τα 24.

Επίσης, η μελέτη δεν συγκρίνει το άγχος από τη βιντεοδιάσκεψη με αυτό που προκαλείται από θέματα στο φυσικό περιβάλλον – όπως η ανάγκη να οδηγήσει κανείς σε πολυσύχναστους δρόμους κατά τη διαδρομή προς ένα meeting. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα τροχαίων ατυχημάτων.

Δείτε ακόμα: Η Ransomware Ομάδα Rhysida εισέβαλε σε δίκτυο κινεζικού ομίλου ενέργειας

Ωστόσο, τέτοιοι παράγοντες βρίσκονταν εκτός του πεδίου εφαρμογής της μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Αυστριακού προγράμματος έρευνας με την ονομασία Techno Stress, το οποίο επικεντρώνεται στις αρνητικές επιπτώσεις της αυξημένης διασύνδεσης με την πληροφορική και τις επικοινωνίες. Το Techno Stress έχει ήδη δημοσιεύσει 20 εργασίες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται μελέτες που συγκρίνουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις στον εικονικό χώρο με εκείνες στις βιντεοδιασκέψεις, τα αποτελέσματα της ψηφιακής αποξήλωσης για τη διαχείριση του άγχους, την ηλεκτρονική επιτήρηση στον χώρο εργασίας, και πολλά άλλα.

Πηγή πληροφοριών: https://www.theregister.com

spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS