ΑρχικήSecurityTelegram: Ψεύτικο κανάλι εξαπατά Ισραηλινούς για δωρεές

Telegram: Ψεύτικο κανάλι εξαπατά Ισραηλινούς για δωρεές

Τις τελευταίες ημέρες, πολλοί Ισραηλινοί έπεσαν θύματα online απάτης που διεξήχθη από μια ομάδα που προσποιείται ότι είναι η ομάδα ισραηλινών χάκερ με το όνομα WeRedEvils. Οι απατεώνες δημιούργησαν μια σελίδα στο X και αρκετά ψεύτικα κανάλια στο Telegram, ενθαρρύνοντας τους χρήστες να δωρίσουν χρήματα.

Δείτε επίσης: Πώς να προτείνετε μια profile photo στο Telegram;

telegram

Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν την Κυριακή, αυτοί οι απατεώνες κατάφεραν να εξαπατήσουν χιλιάδες χρήστες στο διαδίκτυο, αν και δεν ήταν δυνατό να επαληθευτεί η έκταση των ζημιών. Η πραγματική ομάδα WeRedEvils λειτουργεί αποκλειστικά μέσω ενός καναλιού στο Telegram, αλλά ακόμα και εκεί, τουλάχιστον έξι κανάλια προσποιούνται ότι είναι η ομάδα χάκερ.

Ισραηλινοί χάκερς, που είναι υπέρ του Ισραήλ, ισχυρίζονται ότι είναι ενεργοί από την αρχή του πολέμου, αξιοποιώντας τις δεξιότητές τους για να επιτεθούν κυρίως σε εχθρικές χώρες προς το Ισραήλ, ειδικά το Ιράν. Η ομάδα προσέλκυσε προσωρινή προσοχή αφού ανέλαβε την ευθύνη για τη διατάραξη μέρους του ηλεκτρικού δικτύου της πρωτεύουσας του Ιράν, Τεχεράνη, αλλά η επαλήθευση των ισχυρισμών τους παραμένει ακόμη ανεπιβεβαίωτη.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, αναφέρθηκε ότι επιτέλεσαν με επιτυχία παραβίαση ενός ιρανικού νοσοκομείου, κλέβοντας βάσεις δεδομένων εγγράφων και κρυπτογραφώντας τα εσωτερικά υπολογιστικά δίκτυα. Στην τελευταία τους αποκάλυψη, διεκδίκησαν την εισβολή στα υπολογιστικά συστήματα της ιρανικής δικαιοσύνης και του κοινοβουλίου. Και στις δύο πρόσφατες περιπτώσεις, δημοσιεύτηκαν αποθετήρια κλεμμένων δεδομένων που, υποτίθεται, αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των περιστατικών, αλλά και πάλι, η επαλήθευση της αυθεντικότητάς τους παραμένει δύσκολη. Παρ’ όλα αυτά, αυτή η δραστηριότητα έχει γίνει viral μέσα στις ισραηλινές διαδικτυακές κοινότητες, μετατρέποντας αυτούς τους χάκερς σε ήρωες του κυβερνοχώρου.

Δείτε ακόμα: Google Play: Ψεύτικες εφαρμογές Telegram μόλυναν χρήστες με spyware

Τους τελευταίους μήνες, ομάδες χάκερ υπέρ της Παλαιστίνης, κυρίως από μουσουλμανικές χώρες, όπως Ινδονησία, Πακιστάν, Αλγερία και Ιράν, έχουν εμπλακεί σε κυβερνοπόλεμο, κάνοντας επιθέσεις σε ομάδες που υποστηρίζουν το Ισραήλ, κυρίως από την Ινδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και ακόμα και το ίδιο το Ισραήλ. Εντούτοις, ένα σταθερό στοιχείο είναι ότι οι χάκερς των WeRedEvils δεν έχουν ποτέ ζητήσει δωρεές μέσω των επίσημων καναλιών τους. Επομένως, οποιαδήποτε αίτηση που συναντάται αλλού πρέπει να αντιμετωπίζεται με υποψία, καθώς πιθανόν πρόκειται για απάτη.

Ψεύτικο κανάλι

Ένας από τους συνηθέστερους τρόπους που χρησιμοποιούν οι χάκερ για να εξαπατήσουν ανθρώπους είναι μέσω των επιθέσεων phishing. Σε αυτήν την τακτική, οι χάκερ προσποιούνται ότι είναι νόμιμες οντότητες, όπως τράπεζες ή εταιρείες, και αποστέλλουν παραπλανητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα κειμένου στα θύματά τους. Στα μηνύματα αυτά, ζητούν από τους ανθρώπους να αποκαλύψουν προσωπικές πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης ή αριθμούς καρτών.

Ένας άλλος τρόπος που χρησιμοποιούν οι χάκερ είναι μέσω των κακόβουλων λογισμικών, γνωστών και ως malware. Οι χάκερ μπορούν να διανέμουν κακόβουλα λογισμικά μέσω ανεπιθύμητων ηλεκτρονικών μηνυμάτων, παραπλανητικών ιστοσελίδων ή ακόμα και μέσω κακόβουλων εφαρμογών σε κινητά τηλέφωνα. Όταν ένας χρήστης κατεβάσει ή ανοίξει αυτό το κακόβουλο λογισμικό, ο χάκερ αποκτά πρόσβαση στο σύστημα του θύματος και μπορεί να κλέψει προσωπικά δεδομένα ή να παρακολουθεί τις δραστηριότητές του.

Οι χάκερ επίσης χρησιμοποιούν την τεχνική του phishing, όπου δημιουργούν παραπλανητικές ιστοσελίδες που μοιάζουν με νόμιμες ιστοσελίδες, όπως τράπεζες ή ηλεκτρονικά καταστήματα. Οι χρήστες που πέφτουν θύματα αυτής της τακτικής μπορεί να καταλήξουν να αποκαλύψουν προσωπικές πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης ή αριθμούς καρτών πιστωτικής, πιστεύοντας ότι βρίσκονται σε μια ασφαλή ιστοσελίδα. Οι χάκερ μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για απάτη ή κλοπή ταυτότητας.

Δείτε επίσης: Mac: Απολαύστε τη νέα λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας του Telegram

Τέλος, οι χάκερ μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνική του social engineering για να εξαπατήσουν ανθρώπους. Σε αυτήν την τακτική, οι χάκερ εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη αδυναμία για κοινωνική αποδοχή και βοήθεια. Μπορεί να προσποιηθούν ότι είναι συνάδελφοι, φίλοι ή ακόμα και αξιωματούχοι εταιρειών και να ζητήσουν από τα θύματά τους να αποκαλύψουν προσωπικές πληροφορίες ή να προβούν σε ορισμένες ενέργειες που θα ευνοήσουν τον χάκερ.

Πηγή: ynetnews

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS