ΑρχικήyoutubePalace of Collyweston: Ερασιτέχνες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τμήματα του χαμένου παλατιού

Palace of Collyweston: Ερασιτέχνες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τμήματα του χαμένου παλατιού

Πριν από πέντε περίπου χρόνια, μια ομάδα ερασιτεχνών αρχαιολόγων ξεκίνησε να βρει τα θαμμένα ερείπια ενός παλατιού των Τυδώρ (Palace of Collyweston) στο χωριό Northamptonshire στην Ανατολική Αγγλία. Ωστόσο, όταν ξεκίνησαν, δεν πίστευαν ότι θα κατάφερναν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.

Πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε στο χωριό, και είχαμε ακούσει για αυτό το χαμένο παλάτι και αναρωτιόμασταν αν είναι μύθος ή αληθινό. Θέλαμε απλώς να το βρούμε“, δήλωσε ο Chris Close, ο πρόεδρος της ομάδας Collyweston Historical and Preservation Society (Chaps) που έκανε την ανακάλυψη του Παλατιού του Collyweston.

Αλλά είμαστε ένα σωρό ερασιτέχνες. Δεν είχαμε χρήματα, δεν είχαμε τεχνογνωσία, σχέδια και δεν είχαμε τίποτα από το παλάτι. Ήταν απλά η αφέλεια και η σκληρή δουλειά που μας οδήγησαν σε αυτό“.

Δείτε επίσης: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μία προηγουμένως άγνωστη γλώσσα

Είχαν γίνει πολλές προσπάθειες για την ανακάλυψη του Collyweston Palace κατά τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Ωστόσο, χωρίς το πλεονέκτημα της σύγχρονης τεχνολογίας καμία από τις προσπάθειες εύρεσης του παλατιού δεν ήταν επιτυχημένη.

Palace of Collyweston: Ερασιτέχνες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τμήματα του χαμένου παλατιού

Αυτό το παλάτι ήταν το σπίτι της μητέρας του Henry VII, της Lady Margaret Beaufort. Ήταν διάσημο κατά τον 15ο αιώνα και εκεί έλαβαν χώρα μια σειρά από ιστορικά γεγονότα. Για παράδειγμα, οι προγαμιαίοι εορτασμοί των Margaret Tudor και James IV της Σκωτίας το 1503 πραγματοποιήθηκαν στο παλάτι.

Ωστόσο, στα μέσα του 17ου αιώνα είχε ερειπωθεί και σταδιακά χάθηκαν τα ίχνη του, μέχρι την ανακάλυψη κάποιων τειχών του παλατιού από τους ερασιτέχνες αρχαιολόγους.

Μερικά πράγματα ήρθαν πραγματικά στο φως καθώς κάναμε αυτό το έργο”, είπε ο Close. “Με όλο και περισσότερη έρευνα και καθώς άρχισαν να αποκαλύπτονται διάφορα πράγματα, συνειδητοποιήσαμε ότι το Collyweston έκανε μυστικά συμβούλια από εδώ, κάτι που είναι τεράστιας εθνικής σημασίας“.

Δείτε επίσης: Ανακαλύφθηκε αρχαίος ταφικός λίθος 3.000 ετών με ανάγλυφα σχέδια

Ιστορικοί από το Πανεπιστήμιο του York βοήθησαν στην επαλήθευση των ευρημάτων της ομάδας και στον εντοπισμό του Palace of Collyweston μέσα από μερικά ακάλυπτα πέτρινα καλούπια. Οι επιστήμονες θα συνεργαστούν με τους ερασιτέχνες αρχαιολόγους για την πραγματοποίηση περισσότερων ανασκαφών ώστε να αποκαλυφθεί περαιτέρω η δομή του παλατιού και να γίνουν εργασίες συντήρησης για το μέλλον.

Η ομάδα των αρχαιολόγων που έκανε τη σπουδαία ανακάλυψη, αποτελείται από περισσότερα από 80 μέλη, από έφηβους έως άτομα ηλικίας 70 και 80 ετών. Παρουσίασαν για πρώτη φορά το σχέδιό τους να βρουν το παλάτι τον Μάρτιο του 2018, ακούγοντας τις φήμες και τους τοπικούς μύθους, ώστε να προσδιορίσουν την περιοχή στην οποία έπρεπε να ψάξουν.

Τυδώρ
Palace of Collyweston: Ερασιτέχνες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τμήματα του χαμένου παλατιού

Πραγματοποίησαν γεωφυσικές έρευνες και χρησιμοποίησαν ραντάρ διείσδυσης εδάφους (GPR) για να αποκαλύψουν τη θέση των τειχών του παλατιού, προτού εξασφαλίσουν άδεια από τους ιδιοκτήτες σπιτιών της περιοχής για ανασκαφές σε κήπους.

Ο Close είπε ότι κατάφεραν να το κάνουν αυτό με όσο το δυνατόν λιγότερα έξοδα. “Βασικά έχουμε κάνει ένα έργο 80.000-90.000 £ ξοδεύοντας περίπου 13.000 £. Είμαστε είμαστε μια μικρή κοινωνία, που το πετύχαμε αυτό χωρίς χρήματα, τεχνογνωσία ή σχέδια, και νομίζω ότι είναι κάτι για το οποίο ολόκληρη η κοινωνία πρέπει να είναι περήφανη“.

Δείτε επίσης: Ναός 1400 ετών βρέθηκε στην Ανατολική Αγγλία

Το Palace of Collyweston έχει σημαντική ιστορική σημασία καθώς ήταν κάποτε κατοικία της αγγλικής μοναρχίας. Έχει χρησιμοποιηθεί ως κυνηγετικό καταφύγιο και παλάτι και φιλοξένησε σημαντικές ιστορικές προσωπικότητες (το επισκέφθηκαν ο Ερρίκος Ζ’, ο Ερρίκος Η’ και η Ελισάβετ Α’). Η ιστορική του σημασία έγκειται στη σύνδεσή του με την περίοδο των Τυδώρ, μια εποχή μεγάλων πολιτιστικών και πολιτικών αλλαγών στην Αγγλία. Το παλάτι μπορεί να παρέχει πολύτιμες γνώσεις για τον τρόπο ζωής και τις αρχιτεκτονικές προτιμήσεις της εποχής των Τυδώρ, αναδεικνύοντας τη χλιδή και το μεγαλείο της περιόδου.

Συνολικά, η ιστορική σημασία του παλατιού Collyweston μπορεί να αποδοθεί στη συσχέτισή του με την περίοδο των Tudor, στον ρόλο του στην αγγλική πολιτική, στα αρχιτεκτονικά του χαρακτηριστικά και στις διασυνδέσεις του με αξιόλογες προσωπικότητες της ιστορίας.

Πηγή: www.theguardian.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS