ΑρχικήsecurityΟ ιδρυτής του Bitzlato crypto exchange ομολογεί ότι η υπηρεσία χρησιμοποιούνταν για...

Ο ιδρυτής του Bitzlato crypto exchange ομολογεί ότι η υπηρεσία χρησιμοποιούνταν για ξέπλυμα χρήματος

Ο Ρώσος Anatoly Legkodymov ομολόγησε την ενοχή του για τη λειτουργία του crypto exchange Bitzlato, που βοήθησε ransomware συμμορίες και άλλους κυβερνοεγκληματίες να ξεπλύνουν περισσότερα από 700 εκατομμύρια δολάρια.

ξέπλυμα χρήματος

Ο Legkodymov (επίσης γνωστός ως “Gandalf” και “Tolik“) ήταν συνιδρυτής του Bitzlato και κύριος μέτοχος. Συμφώνησε να διαλύσει την υπηρεσία crypto και να παραιτηθεί από κάθε δικαίωμα σε περίπου 23 εκατομμύρια δολάρια από κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία.

Ο Legkodymov όπως και άλλοι διαχειριστές της crypto exchange πλατφόρμας φέρεται να γνώριζαν την παράνομη δραστηριότητα στους λογαριασμούς Bitzlato, καθώς και ότι πολλοί χρησιμοποιούσαν κλεμμένες ταυτότητες για να δημιουργήσουν λογαριασμούς.

Δείτε επίσης: FBI: Έκλεισε 9 crypto exchange sites που διευκόλυναν το ξέπλυμα χρήματος

Επιπλέον, η ίδια η πλατφόρμα Bitzlato χρησιμοποιούσε μια διαδικασία εγγραφής χρήστη, που ζητούσε ελάχιστες πληροφορίες και στοιχεία αναγνώρισης. Για παράδειγμα, έλεγε ότι “δεν απαιτούνται ούτε selfies ούτε διαβατήρια“.

Ως αποτέλεσμα αυτών των ανεπαρκών διαδικασιών know-your-customer (KYC), η Bitzlato έγινε καταφύγιο για εγκληματικές εισπράξεις και κεφάλαια που προορίζονται για χρήση σε εγκληματικές δραστηριότητες“, δήλωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η Chainalysis είχε ασχοληθεί με την παράνομη δραστηριότητα που λάμβανε χώρα στην πλατφόρμα και είχε ανακαλύψει ότι η Bitzlato συγκέντρωσε πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγές crypto από το 2019 έως το 2021. Περίπου τα μισά από αυτά τα χρήματα (966 εκατομμύρια δολάρια) κρίθηκαν παράνομα.

Δείτε επίσης: ChipMixer: Οι αρχές στόχευσαν την crypto mixing υπηρεσία για ξέπλυμα χρημάτων

Η Chainalysis λέει ότι η Bitzlato έλαβε κεφάλαια ύψους 206 εκατομμυρίων δολαρίων που προέρχονταν από αγορές του dark web, 224,5 εκατομμύρια δολάρια που προέρχονταν από απάτες και 9 εκατομμύρια δολάρια που αποκτήθηκαν από συμμορίες ransomware.

Οι χρήστες της Hydra Market έκαναν συναλλαγές crypto αξίας άνω των 700 εκατομμυρίων δολαρίων με την Bitzlato, είτε απευθείας είτε μέσω τρίτων, έως ότου η Hydra Market έκλεισε λόγω κατασχέσεων από τις αρχές επιβολής του νόμου των ΗΠΑ και της Γερμανίας τον Απρίλιο του 2022“, πρόσθεσε το DOJ.

Οι κατηγορίες λένε ότι ο Legkodymov είχε ενημερωθεί ότι πολλά από τα κεφάλαια σχετίζονταν με δραστηριότητες ransomware συμμοριών και ότι γενικά γίνονταν παράνομες συναλλαγές.

Bitzlato crypto exchange

Ωστόσο, οι γαλλικές αρχές, σε συνεργασία με την Europol και τους εταίρους στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, κατάφεραν να διαλύσουν την ψηφιακή υποδομή της crypto exchange πλατφόρμας Bitzlato και να κατασχέσουν τα domains της τον Ιανουάριο.

Το Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN), τμήμα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, χαρακτήρισε επίσημα την υπηρεσία ως “πρωταρχική ανησυχία για ξέπλυμα χρήματος”, επικαλούμενο τη συμμετοχή του σε παράνομες ρωσικές οικονομικές δραστηριότητες.

Δείτε επίσης: Ρώσος παραδέχεται ξέπλυμα χρημάτων από το Ryuk ransomware

Το Bitzlato διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στο ξέπλυμα μετατρέψιμου εικονικού νομίσματος (CVC) διευκολύνοντας παράνομες συναλλαγές για φορείς ransomware που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Conti, μιας ομάδας Ransomware-as-a-Service που έχει συνδέσμους με την κυβέρνηση της Ρωσίας“, είχε πει η FinCEN.

Η Bitzlato αποτελεί παγκόσμια απειλή επιτρέποντας σε Ρώσους κυβερνοεγκληματίες και παράγοντες ransomware να ξεπλένουν τα έσοδα της κλοπής τους“, πρόσθεσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής διευθυντής του FinCEN Himamauli Das.

Ο Anatoly Legkodymov που ομολόγησε την ενοχή του, κρατείται στο Metropolitan Detention Centre στο Μπρούκλιν από τις 18 Ιανουαρίου που έγινε η σύλληψή του και αντιμετωπίζει πλέον ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Η σύλληψη του Legkodymov και η κατάσχεση της υπηρεσίας δείχνουν ότι οι επιπτώσεις για τα crypto exchanges που συνεργάζονται με κυβερνοεγκληματίες είναι πολλές. Οι αρχές επιβολής του νόμου δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες των πλατφορμών αυτών και είναι πιθανόν να διεξάγουν έρευνες και ελέγχους για την ανίχνευση πιθανών παραβάσεων.

Τα crypto exchanges που εμπλέκονται σε ξέπλυμα χρήματος  μπορούν να αντιμετωπίσουν νομικές κυρώσεις, όπως πρόστιμα ή ακόμη και απαγόρευση λειτουργίας. Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για την υπηρεσία και τους ιδιοκτήτες της.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS