ΑρχικήYoutubeBetelgeuse: Ένα από τα πιο φωτεινά αστέρια θα εξαφανιστεί για λίγο

Betelgeuse: Ένα από τα πιο φωτεινά αστέρια θα εξαφανιστεί για λίγο

Το Betelgeuse, ένα από τα πιο φωτεινά και άρα ορατά αστέρια στον ουρανό μας, εμφανίζει παράξενη συμπεριφορά τα τελευταία χρόνια.

Βρίσκεται στον αστερισμό του Ωρίωνα, έχασε απότομα τη λαμπρότητά του και έγινε πιο θαμπό το 2019 κάνοντας τους αστρονόμους να αναρωτιούνται αν επρόκειτο να εκραγεί.

Τώρα, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι το αστέρι Betelgeuse θα εξαφανιστεί σχεδόν εντελώς, έστω και για λίγο, στις 12 Δεκεμβρίου. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι ένας διερχόμενος αστεροειδής με το όνομα 319 Leona θα καλύψει το αστέρι και έτσι δεν θα είναι ορατό από τη Γη για έως και πέντε δευτερόλεπτα.

Αυτή θα είναι μια ευκαιρία για τους αστρονόμους να συγκεντρώσουν κρίσιμες πληροφορίες για το Betelgeuse που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατανόηση της γέννησης των πλανητικών συστημάτων.

Δείτε επίσης: Ο αστεροειδής 2007 FT3 θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη το 2024

Αυτό είναι εξαιρετικό. Βασικά, είναι μια ευκαιρία που δίνεται μια φορά στη ζωή“, δήλωσε στο Business Insider ο αστροφυσικός Miguel Montargès από το Paris Observatory.

Betelgeuse αστέρι

Τι κάνει το συγκεκριμένο συμβάν ξεχωριστό; Αστεροειδείς περνούν συνεχώς μπροστά από αστέρια. Συνήθως, όμως είναι τόσο μεγάλοι που αποκρύπτουν εντελώς το φως του αστεριού. Στην περίπτωση του αστεροειδούς 319 Leona, θα γίνει κάτι σαν έκλειψη, γιατί το μέγεθος του σε σχέση με το αστέρι, είναι τέτοιο που θα αφήσει κάτι σαν “δαχτυλίδι φωτιάς“.

Αυτό σημαίνει ότι ο αστεροειδής θα μπλοκάρει το μεγαλύτερο μέρος του φωτός του Betelgeuse, αλλά θα αφήσει λίγη από τη λάμψη του, επιτρέποντας σε ορισμένα από τα πιο αμυδρά χαρακτηριστικά του αστεριού να εμφανιστούν στα γειτονικά παρατηρητήρια.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η απόκρυψη θα μπορούσε να παράσχει ενδείξεις για το πόσο καυτό, φορτισμένο αέριο κινείται γύρω από το ετοιμοθάνατο αστέρι. Και αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι σημαντικό γιατί μπορεί να μας πει πώς γεννιούνται πλανητικά συστήματα σαν το δικό μας.

Δείτε επίσης: Νεκρό αστέρι επανήλθε στη ζωή, όπως παρατήρησαν αστρονόμοι

Θα μας πει ποια είναι η φυσική πίσω από τους κόκκινους υπεργίγαντες και πώς εκτοξεύουν τον αστρικό άνεμο τους“, πρόσθεσε ο αστροφυσικός σημειώνοντας ότι υλικό από το αστέρι θα μπορούσε τελικά να δημιουργήσει ένα νέο ηλιακό σύστημα.

Ο Montargès και οι συνάδελφοί του συντονίζουν μια ομάδα περίπου 80 ερασιτεχνών αστρονόμων σε όλη την Ευρώπη που θα γυρίσουν τα τηλεσκόπια τους στον ουρανό για να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της διέλευσης του αστεροειδούς από το αστέρι Betelgeuse.

Αν δουλέψουμε καλά κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας και εάν ο καιρός είναι με το μέρος μας, θα μπορούσαμε να έχουμε ίσως μια εικόνα της επιφάνειας του αστεριού“, είπε ο Montargès.

Μπορείτε να ελέγξετε στον ιστότοπο του International Occultation Timing Association για να δείτε εάν η τοποθεσία σας είναι ένα καλό σημείο για να παρακολουθήσετε το φαινόμενο.

Για να δείτε τον Betelgeuse με γυμνό μάτι, εντοπίστε τα τρία πρώτα αστέρια που συνθέτουν τη ζώνη του Ορίωνα. Στη συνέχεια, θα δείτε ένα κοκκινωπό αστέρι στα αριστερά, που είναι ο Betelgeuse.

Δείτε επίσης: Εκατοντάδες αστέρια εξαφανίστηκαν χωρίς ίχνος, τι συνέβη;

Φυσικά, δεν θα είναι ορατό το δαχτυλίδι της φωτιάς, καθώς θα χρειαζόταν ένα πολύ ισχυρό τηλεσκόπιο για να δει κάποιος τόση λεπτομέρεια στο μακρινό αστέρι.

Όσοι δεν θα είναι σε περιοχές που μπορούν να δουν το αστέρι, θα μπορούν να το παρακολουθήσουν μέσω του Virtual Telescope Project που θα μεταδίδει ζωντανά την έκλειψη στο διαδίκτυο από τις 8 μ.μ. στις 11 Δεκεμβρίου.

Γιατί είναι σημαντική η μελέτη του αστέρα Betelgeuse;

Το Betelgeuse είναι ένα από τα πιο γνωστά αστέρια στον ουρανό και έχει μεγάλη σημασία για την αστρονομία. Οι επιστήμονες ενδιαφέρονται πολύ για τη μελέτη του, καθώς η εξέλιξή του παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Θεωρείται ένα μεταβλητό αστέρι, που σημαίνει ότι η φωτεινότητά του αλλάζει κατά διαστήματα. Αυτή η μεταβλητότητα παρέχει στους επιστήμονες πολύτιμες πληροφορίες για τις διεργασίες που συμβαίνουν στο εσωτερικό του.

Τέλος, το Betelgeuse έχει μεγάλη σημασία για την κατανόηση της εξέλιξης του σύμπαντος. Η μελέτη του μας δίνει πληροφορίες για την προέλευση των στοιχείων στο σύμπαν και την εξέλιξη των αστέρων μεγάλης μάζας. Οι παρατηρήσεις του Betelgeuse μας βοηθούν να κατανοήσουμε πώς δημιουργούνται τα στοιχεία που απαρτίζουν τον κόσμο μας και πώς εξελίσσονται οι αστέρες κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Πηγή: www.businessinsider.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS