ΑρχικήSecurityΟυκρανία: Αναλαμβάνει την ευθύνη για επίθεση στη Ρωσική Ομοσπονδιακή Φορολογική Υπηρεσία

Ουκρανία: Αναλαμβάνει την ευθύνη για επίθεση στη Ρωσική Ομοσπονδιακή Φορολογική Υπηρεσία

Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της κυβέρνησης της Ουκρανίας ισχυρίζεται ότι χάκαρε τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Φορολογική Υπηρεσία (FNS) και διέγραψε τη βάση δεδομένων και τα αντίγραφα ασφαλείας της υπηρεσίας.

Ουκρανία Ρωσία

Αξιωματικοί των στρατιωτικών υπηρεσιών της Ουκρανίας παραβίασαν τους κεντρικούς διακομιστές της φορολογικής υπηρεσίας της Ρωσίας και 2.300 περιφερειακούς διακομιστές σε ολόκληρη τη Ρωσία και τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη.

Τελικά, η παραβίαση οδήγησε στη μόλυνση όλων των παραβιασμένων διακομιστών με κακόβουλο λογισμικό, καθώς και στο hacking μιας ρωσικής εταιρείας πληροφορικής που παρέχει στην FNS υπηρεσίες data center.

Η επίθεση φέρεται επίσης να οδήγησε στην πλήρη διαγραφή αρχείων διαμόρφωσης, που ήταν σημαντικά για τη λειτουργικότητα του φορολογικού συστήματος της Ρωσίας γενικά. Οι Ουκρανοί hackers λένε ότι διέγραψαν τόσο τη βάση δεδομένων όσο και τα αντίγραφα ασφαλείας.

Δείτε επίσης: Οι hackers TA4557 στοχεύουν υπεύθυνους προσλήψεων με το More_Eggs backdoor

Σύμφωνα με το Main Directorate of Intelligence της Ουκρανίας (GUR), οι επιπτώσεις της κυβερνοεπίθεσης ήταν σοβαρές, καθώς διέκοψαν την επικοινωνία μεταξύ του κεντρικού γραφείου της Μόσχας και των 2.300 τμημάτων που επίσης επηρεάστηκαν από την επίθεση.

Επρόκειτο για μια σημαντική κυβερνοεπίθεση σε μια ζωτικής σημασίας κυβερνητική υπηρεσία. Στρατιωτικοί hackers είχαν στα χέρια τους φορολογικά δεδομένα της Ρωσίας, τα οποία διέγραψαν από τα συστήματα της υπηρεσίας.

Τα προβλήματα στο ρωσικό φορολογικό σύστημα μπορεί να διαρκέσουν ένα μήνα

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες για την αποκατάσταση των υπηρεσιών FNS (Ομοσπονδιακή Φορολογική Υπηρεσία), υπάρχουν ακόμα προβλήματα, με την GUR να εκτιμά ότι η παράλυση του ρωσικού φορολογικού συστήματος θα συνεχιστεί για τουλάχιστον ένα μήνα.

Αυτό σημαίνει πλήρη καταστροφή της υποδομής ενός από τους κύριους κρατικούς φορείς της τρομοκρατικής Ρωσίας και πολυάριθμων σχετικών φορολογικών δεδομένων για μεγάλο χρονικό διάστημα“, δήλωσε η GUR.

Ακόμα δεν έχουν επιβεβαιωθεί, από ανεξάρτητο φορέα, οι ισχυρισμοί της Ουκρανίας σε σχέση με την επίθεση.

Δείτε επίσης: Οι Lazarus hackers χρησιμοποιούν Log4j exploits για την ανάπτυξη RAT

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Ουκρανία αναλαμβάνει επίσημα την ευθύνη για μια κυβερνοεπίθεση εναντίον της Ρωσίας. Η GUR είπε ότι χάκαρε την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών της Ρωσίας (Rosaviatsia) τον περασμένο μήνα.

Αυτές οι επιθέσεις δείχνουν ότι ο κυβερνοπόλεμος μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας συνεχίζεται, με τις στρατιωτικές μονάδες πληροφοριών στον κυβερνοχώρο να προσπαθούν να διαταράξουν κρίσιμες ρωσικές υποδομές.

Ο μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνιών της Ουκρανίας, η Kyivstar, επλήγη επίσης από μια κυβερνοεπίθεση που διέκοψε τις υπηρεσίες διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας. Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί, πιστεύεται ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται Ρώσοι hackers.

Ρωσική Ομοσπονδιακή Φορολογική Υπηρεσία

Κυβερνοπόλεμος μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας και επιπτώσεις

Μια πιθανή επίπτωση του κυβερνοπολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας είναι η αύξηση των επιθέσεων που στοχεύουν σε κρίσιμες υποδομές και συστήματα επικοινωνίας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναταραχές και αναστάτωση στην κοινωνία και την οικονομία των δύο χωρών.

Μια άλλη πιθανή επίπτωση είναι η επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα και κανονικός πόλεμος. Οι κυβερνοεπιθέσεις, όμως, μπορούν επίσης να προκαλέσουν μια αίσθηση ανασφάλειας και απειλής, που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των εντάσεων και την απομόνωση των δύο χωρών στη διεθνή κοινότητα.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλουν κυρώσεις σε δύο Ρώσους Hackers

Επιπλέον, ο κυβερνοπόλεμος μπορεί να έχει οικονομικές επιπτώσεις, καθώς οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να προκαλέσουν ζημιές σε επιχειρήσεις και οργανισμούς τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία. Η απώλεια δεδομένων, η διακοπή υπηρεσιών και η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και την ανάπτυξη των δύο χωρών.

Τέλος, ο κυβερνοπόλεμος μπορεί να έχει και πολιτικές επιπτώσεις. Οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πολιτικής επιρροής και πίεσης, προκειμένου να επιτευχθούν συγκεκριμένοι πολιτικοί στόχοι. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στην πολιτική κατεύθυνση και τις σχέσεις των δύο χωρών με άλλους διεθνείς φορείς.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS