ΑρχικήinetΗνωμένο Βασίλειο: Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως δημιουργός

Ηνωμένο Βασίλειο: Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως δημιουργός

Μέχρι σήμερα, οι υπηρεσίες της τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία οπτικών ψευδαισθήσεων και ανεξήγητων εικόνων, πειστικών ψεύτικων ειδήσεων και αμφιλεγόμενου πορνογραφικού περιεχομένου. Κάποιος προσπαθεί να καθιερώσει την τεχνητή νοημοσύνη ως έναν κατάλληλο “δημιουργό” χρήσιμων πραγμάτων, αλλά ο νόμος του έχει βάλει εμπόδια.

Δείτε επίσης: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη (AI) επηρεάζει την αναζήτηση εργασίας;

Τεχνητή Νοημοσύνη

Μια νέα απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου επαναδιατυπώνει το γεγονός ότι οι αλγόριθμοι της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι ίδιοι με τους ανθρώπους, και ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να θεωρηθεί δημιουργός. Το Δικαστήριο απέρριψε μια αίτηση του αμερικανού επιστήμονα της πληροφορικής Stephen Thaler να υποβάλει αίτηση εγγραφής διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για εφευρέσεις που δημιούργησε ο DABUS, μια “δημιουργική μηχανή” που σχεδίασε.

Ο Thaler προσπάθησε προηγουμένως να καταχωρίσει το DABUS ως εφευρέτη στο Γραφείο Ευρεσιτεχνίας του Ηνωμένου Βασιλείου (IPO), αλλά το Γραφείο απέρριψε το αίτημά του, ισχυριζόμενο ότι οι ευρεσιτεχνίες μπορούν να ανατίθενται μόνο σε ανθρώπους ή σε μια εταιρεία. Το δημιουργικό μηχάνημα του Thaler φάνηκε να είναι καθοριστικό στη δημιουργία ενός νέου δοχείου τροφίμων και ενός αναβοσβήνοντος φανού πίσω στο 2019.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επανατοποθετεί τώρα την απόφαση απόρριψης της έφεσης του Thaler με ομόφωνη απόφαση. Ο δικαστής David Kitchin δήλωσε ότι η υπόθεση δεν αφορούσε το ευρύτερο ερώτημα εάν οι τεχνικές προόδου που προκαλούνται από αυτόνομες μηχανές και τροφοδοτούνται από την τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να είναι δυνατόν να κατοχυρωθούν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας μπορούν να ανατίθενται μόνο σε ανθρώπινους δημιουργούς και ο εφευρέτης πρέπει να είναι “φυσικό πρόσωπο” για να είναι αποτελεσματικά επιβλητέα τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Δείτε ακόμα: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει την ελληνική αγορά

Οι φιλοδοξίες της DABUS να γίνει η πρώτη τεχνητή νοημοσύνη με εγγεγραμμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας καταποντίστηκαν προηγουμένως από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο αποφάνθηκε κατά του Thaler με τον ίδιο τρόπο που αποφάνθηκε το Βρετανικό Δικαστήριο. Ο ειδικός στην πνευματική ιδιοκτησία Rajvinder Jagdev τονίζει πώς παρόμοιες αποφάσεις έχουν εκδοθεί και από άλλα ευρωπαϊκά δικαστήρια και την Αυστραλία, επιβεβαιώνοντας ότι οι εφευρέτες “πρέπει να είναι φυσικά πρόσωπα“.

Οι νομικοί αντιπρόσωποι του Thaler δήλωσαν ότι η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι επιζήμια για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης. Το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι ο νόμος περί ευρεσιτεχνίας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι “αυτήν τη στιγμή εντελώς ακατάλληλος” για την προστασία των “εφευρέσεων” που σχετίζονται με την τεχνητή νoημοσύνη. Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου καλωσόρισε την απόφαση, ωστόσο, δηλώνοντας ότι διευκρινίζει την τρέχουσα κατάσταση της ευρεσιτεχνίας σχετικά με τις “μηχανές τεχνητής νοημοσύνης”.

δημιουργός

Υπάρχουν νόμιμα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και την πνευματική ιδιοκτησία θα πρέπει να εξελιχθούν για να αντιμετωπίσουν τέτοιες δημιουργίες, δήλωσε το IPO. Ο Giles Parsons, ένας άλλος δικηγόρος πνευματικής ιδιοκτησίας, δήλωσε ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ήταν “αναμενόμενη” και δεν θα έχει σημαντική επίδραση στο σύστημα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για την ώρα. Οι αλγόριθμοι της τεχνητής νoημοσύνης εξακολουθούν να θεωρούνται εργαλεία και όχι πράκτορες, είπε ο Parsons.

Δείτε επίσης: Αντιμετώπιση των προκλήσεων κυβερνοασφάλειας μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα AI

Τα κύρια πλεονεκτήματα της AI στις επιχειρήσεις περιλαμβάνουν την αυτοματοποίηση των διαδικασιών, την αύξηση της παραγωγικότητας και την εξατομίκευση των υπηρεσιών προς τους πελάτες. Η AI επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αναλύουν μεγάλους όγκους δεδομένων για να αποκτήσουν βαθύτερη κατανόηση των αναγκών των πελατών τους και να προσφέρουν πιο προσωποποιημένες υπηρεσίες.

Ωστόσο, η εφαρμογή της AI στις επιχειρήσεις δεν έρχεται χωρίς προκλήσεις. Η ανάγκη για μεγάλες ποσότητες δεδομένων για την εκπαίδευση των μοντέλων AI μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο, ενώ η προστασία των δεδομένων και η ιδιωτικότητα των πελατών είναι ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Επιπλέον, η εφαρμογή της AI απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε τεχνολογία και εξειδικευμένο προσωπικό, κάτι που μπορεί να μην είναι εφικτό για όλες τις επιχειρήσεις. Επίσης, η έλλειψη κατανόησης των δυνατοτήτων και των περιορισμών της AI μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες επενδύσεις και αποτυχημένες προσπάθειες εφαρμογής.

Τέλος, η AI μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη δομή της εργασίας και στις απαιτήσεις για δεξιότητες, κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις στους εργαζόμενους και να απαιτήσει επιπλέον εκπαίδευση και κατάρτιση.

Πηγή: techspot

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS