ΑρχικήYoutubeΒρέθηκε απολιθωμένο δέρμα πλάσματος που έζησε πριν τους δεινοσαύρους

Βρέθηκε απολιθωμένο δέρμα πλάσματος που έζησε πριν τους δεινοσαύρους

Δέρμα που μοιάζει με δέρμα κροκοδείλου και ανήκει σε ένα πρώιμο είδος ερπετού, φαίνεται να είναι το αρχαιότερο απολιθωμένο δέρμα που έχει ανακαλυφθεί ποτέ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, χρονολογείται σχεδόν 290 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Το δέρμα φαίνεται να ανήκει σε κάποιο ζώο που έζησε κατά την Παλαιοζωική εποχή (πριν από 541 εκατομμύρια έως 252 εκατομμύρια χρόνια) και έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά άλλων αρχαίων ειδών ερπετών. Σύμφωνα με τους παλαιοντολόγους, οι αρθρωτές περιοχές μεταξύ των επιδερμικών φολίδων μοιάζουν με τις δομές του δέρματος που βρίσκονται στα φίδια και στις σαύρες.

Ήταν απίστευτο όταν συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό το απολιθωμένο δέρμα ήταν τεχνικά το παλαιότερο κομμάτι μιας πραγματικής μουμιοποιημένης επιδερμίδας“, δήλωσε στο Live Science ο συν-συγγραφέας της μελέτης Ethan Mooney, απόφοιτος παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο. “Το δέρμα μας (που είναι μουμιοποιημένο δέρμα), είναι 130 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερο από αυτό που θεωρούσαμε ως τώρα το παλαιότερο παράδειγμα μουμιοποιημένης επιδερμίδας”.

Δείτε επίσης: Pampaphoneus biccai: Βρέθηκε απολιθωμένο κρανίο του τεράστιου προϊστορικού πλάσματος

απολιθωμένο δέρμα αρχαίο ερπετό

Το προηγούμενο παλαιότερο επιβεβαιωμένο απολιθωμένο δέρμα ανήκε σε ένα δεινόσαυρο, σύμφωνα με τον ερευνητή Robert Reisz.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό το νέο απολίθωμα δέρματος είναι το παλαιότερο γνωστό παράδειγμα διατηρημένης επιδερμίδας, που είναι το πιο εξωτερικό στρώμα δέρματος που βρίσκεται σε χερσαία ερπετά, πτηνά και θηλαστικά.

Το μικροσκοπικό απολιθωμένο δέρμα βρέθηκε διατηρημένο σε ιζήματα αργίλου στο σύστημα ασβεστολιθικών σπηλαίων Richards Spur στην Οκλαχόμα. Εκεί βρέθηκαν και άλλα δείγματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δέρμα και οι μαλακοί ιστοί σπάνια απολιθώνονται. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, το περιβάλλον που βρέθηκε, παίζει ρόλο. Τα σπήλαια από λεπτά ιζήματα αργίλου σε συνδυασμό με τη διαρροή λαδιού σε περιβάλλον χωρίς οξυγόνο, πιθανότατα επιβράδυνε την αποσύνθεση και διατήρησε το δείγμα.

Δείτε επίσης: Ανακαλύφθηκε απολίθωμα εγκεφάλου 319 εκατομμυρίων ετών

Κατά την ανάλυση του απολιθώματος, εντοπίστηκαν επιδερμικοί ιστοί που βρίσκονται συνήθως στο δέρμα των αμνιωτών. Πρόκειται για χερσαία σπονδυλωτά που αποτελούνται από ερπετά, πτηνά και θηλαστικά που εξελίχθηκαν από προγόνους των αμφιβίων κατά τη διάρκεια της ανθρακοφόρου περιόδου.

Την εποχή που ζούσε αυτό το πλάσμα, δεν είχαν ακόμη εμφανιστεί οι δεινόσαυροι και τα ζώα ήταν κυρίως τετράποδα σπονδυλωτά που έμοιαζαν με ψάρια. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2009, αυτά τα πρώιμα τετράποδα θα έμοιαζαν με κροκόδειλους, σαύρες, χέλια και φίδια.

Σχετικά με το απολιθωμένο δέρμα, οι ερευνητές λένε ότι δεν μπορούν να αναγνωρίσουν το είδος του ζώου ή ακόμα και το μέρος του σώματος από το οποίο προέρχεται το δέρμα, καθώς  δεν βρέθηκε σκελετός ή άλλα δείγματα.

Η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική για την κατανόηση της προϊστορικής ζωής, καθώς μας παρέχει πληροφορίες για τα πλάσματα που ζούσαν πριν από τους δεινόσαυρους. Μέσω της μελέτης του δέρματος, οι επιστήμονες μπορούν να μάθουν για τη δομή και τη λειτουργία του, καθώς και για το πώς αυτό μπορεί να έχει επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού να επιβιώνει σε διάφορες συνθήκες.

Δείτε επίσης: Βρέθηκε απολίθωμα καρδιάς 380 εκατομμυρίων ετών

δεινόσαυροι
Βρέθηκε απολιθωμένο δέρμα ερπετού που έζησε πριν τους δεινοσαύρους

Επιπλέον, η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση της εξέλιξης των ειδών. Η σύγκριση του δέρματος αυτού του πλάσματος με εκείνο των δεινοσαύρων και άλλων προϊστορικών ζώων μπορεί να αποκαλύψει πώς τα διάφορα είδη προσαρμόστηκαν και εξελίχθηκαν με την πάροδο του χρόνου.

Τέλος, η ανακάλυψη αυτή μπορεί να προσφέρει ενδείξεις για το περιβάλλον στο οποίο ζούσε αυτό το πλάσμα. Οι πληροφορίες που παρέχει το απολιθωμένο δέρμα, όπως η πυκνότητα και η δομή των κυττάρων, μπορούν να δώσουν ενδείξεις για τις συνθήκες που επικρατούσαν την εποχή εκείνη, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την επιβίωση και την εξέλιξη των ειδών.

Πηγή: www.livescience.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS