ΑρχικήYoutubeProxima Centauri: Τι υπάρχει στον πλησιέστερο εξωπλανήτη στη Γη

Proxima Centauri: Τι υπάρχει στον πλησιέστερο εξωπλανήτη στη Γη

Ο Proxima Centauri B είναι ο πλησιέστερος εξωπλανήτης στη Γη. Είναι ένας πλανήτης μάζας παρόμοιας με τη Γη, ακριβώς στην κατοικήσιμη ζώνη ενός κόκκινου νάνου αστέρα, μόλις 4 έτη φωτός από τη Γη. Λαμβάνει περίπου το 65% της ενέργειας που η Γη λαμβάνει από τον Ήλιο και, ανάλογα με την εξελικτική του ιστορία, μπορεί να έχει ωκεάνους και μια ατμόσφαιρα πλούσια σε οξυγόνο. Ο κοντινότερος εξωπλανήτης μας μπορεί να φιλοξενεί ζωή ή να είναι ένας ξερός βράχος, αλλά αποτελεί έναν εξαιρετικό στόχο στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα. Οι συνήθεις μας μέθοδοι για τον εντοπισμό βιουπογραφών δεν θα λειτουργήσουν για τον Proxima Centauri B.

Δείτε επίσης: Πλανήτης παρόμοιος με τη Γη κρύβεται σε κοινή θέα στο Ηλιακό Σύστημα

Proxima Centauri

Ο Proxima Centauri B ανακαλύφθηκε με μια διαφορετική μέθοδο που ονομάζεται Doppler spectroscopy. Όταν κοιτάμε το φως από τον Proxima Centauri, μπορούμε να δούμε ότι το φασματικό του διάστημα έχει μικρές μετατοπίσεις προς το κόκκινο και το μπλε κατά τη διάρκεια του χρόνου. Η βαρυτική έλξη του Proxima Centauri B προκαλεί μια ελαφρά ανησυχία στο αστέρι. Έτσι γνωρίζουμε ότι ο εξωπλανήτης υπάρχει και έχουμε μια καλή ιδέα για το μέγεθος και τη μάζα του, αλλά δεδομένου ότι δεν διέρχεται μπροστά από το αστέρι του, δεν μπορούμε να παρατηρήσουμε το φάσμα απορρόφησης της ατμόσφαιράς του.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι υπάρχει ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να βρούμε ζωή, χρησιμοποιώντας το φως των αστέρων που αντανακλάται από την ατμόσφαιρα του πλανήτη. Στην ουσία, η ιδέα είναι απλή. Αντί να αναζητούν φως που διέρχεται απευθείας από την ατμόσφαιρα, ψάχουν αντ’ αυτού για φως που αντανακλάται απευθείας από τον πλανήτη. Αυτό έχει γίνει για πλανήτες όπως ο Άρης και οι εξωτερικοί πλανήτες, οι οποίοι δεν διέρχονται από τον Ήλιο, οπότε μπορούμε να το κάνουμε και για εξωπλανήτες.

Δείτε ακόμα: Αυτός ο εξωπλανήτης έχει αστραφτερά μεταλλικά σύννεφα

Το πρόβλημα είναι ότι η αντανάκλαση του φωτός από έναν πλανήτη είναι μικρή σε σύγκριση με τη λάμψη του ίδιου του αστέρα. Η ανίχνευση του φωτός ενός πλανήτη είναι σαν να αιχμαλωτίζεις το φως ενός αναπτήρα κοντά στο άκρο ενός προβολέα. Έτσι οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν μάσκες για να αποκλείσουν το κεντρικό φως ενός αστέρα και να δουν την οικογένεια πλανητών του.

Σε αυτή τη μελέτη, οι συγγραφείς εξετάζουν τη δυνατότητα του Ακραία Μεγάλου Τηλεσκοπίου (ELT), που βρίσκεται υπό κατασκευή στη Βόρεια Χιλή. Η ομάδα προσομοίωσε παρατηρήσεις του Proxima Centauri χρησιμοποιώντας το φαινόμενο της μάσκας για να απαθανατίσει το φως του εξωπλανήτη του.

Δείτε επίσης: Ο κόσμος πρόκειται να απολαύσει μια απίστευτη θέα του Ουρανού

Ωστόσο, στην προτεινόμενη τρέχουσα ρύθμισή της, η διαμόρφωση της μάσκας είναι υπερβολικά μεγάλη και θα αποκλείσει το μεγαλύτερο μέρος του φωτός από τον εξωπλανήτη. Η διαμόρφωση θα μπορούσε να τροποποιηθεί έτσι ώστε να μελετηθεί η ατμόσφαιρα του Proxima Centauri B.

Πηγή: universetoday

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS