ΑρχικήYoutubeΤο αρχαιότερο τείχος της Ευρώπης βρέθηκε στο βυθό της Βαλτικής

Το αρχαιότερο τείχος της Ευρώπης βρέθηκε στο βυθό της Βαλτικής

Ένα λιθόκτιστο τείχος κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα μπορεί να είναι η αρχαιότερη γνωστή μεγακατασκευή που έχει κτιστεί από ανθρώπους στην Ευρώπη. Η χρονολόγηση ανάγεται περίπου 11.000 χρόνια πίσω, στην Προϊστορική εποχή και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2021, περίπου έξι μίλια από τη βαλτική ακτή της Γερμανίας. Τα ευρήματα περιγράφονται σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 12 Φεβρουαρίου στο περιοδικό “Proceedings of the National Academy of Sciences” (PNAS).

Δείτε επίσης: Ανακαλύφθηκε αρχαίος ταφικός λίθος 3.000 ετών με ανάγλυφα σχέδια

Το Blinkerwall, όπως ονομάστηκε, εκτείνεται περίπου μισό μίλι κατά μήκος του Κόλπου του Μεκλενβούργου. Αρχικά εντοπίστηκε κατά τύχη, όταν μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Kiel στη Γερμανία χρησιμοποιούσε ένα σύστημα ηχοβολήσεων από ένα ερευνητικό πλοίο, για να μελετήσει το φλοιό του υποβρυχίου εδάφους.

τείχος Βαλτική

Η ομάδα πιστεύει ότι το κτίσμα αυτό κατασκευάστηκε περίπου πριν από 11.000 χρόνια από κυνηγούς της Προϊστορικής Εποχής για το κυνήγι των ταράνδων. Τα κυνηγετικά τείχη όπως αυτό χρησίμευαν στο να παγιδεύουν κοπάδια ζώων που θα έτρεχαν παράλληλα με το εμπόδιο αντί να πηδήξουν από πάνω.

Οι περίπου 1.500 πέτρες που συνδέονται με σχεδόν 300 μεγαλύτερους βράχους που απαρτίζουν το τείχος ευθυγραμμίζονται τόσο καλά που η πιθανότητα να έχει σχηματιστεί φυσικά κατά μήκος του πυθμένα της Βαλτικής θάλασσας φαίνεται απίθανη.

Δείτε ακόμα: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μία προηγουμένως άγνωστη γλώσσα

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Leibniz για την Έρευνα της Βαλτικής Θάλασσας Warnemünde (IOW), το Πανεπιστήμιο του Κιέλου, το Κέντρο Βαλτικής και Σκανδιναβικής Αρχαιολογίας, το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο, το Ινστιτούτο Alfred Wegener και το Κέντρο Helmholtz για Πολική και Θαλάσσια Έρευνα, δημιούργησαν ένα λεπτομερές τρισδιάστατο μοντέλο του τείχους. Χρησιμοποίησαν επίσης σύγχρονα γεωφυσικά μοντέλα για να ανασυνθέσουν πώς θα έμοιαζε το τοπίο πριν από χιλιάδες χρόνια. Τα δείγματα ιζημάτων από τη λεκάνη ακριβώς νότια του τείχους, τους βοηθούν να περιορίσουν την πιθανή χρονική περίοδο κατά την οποία χτίστηκε. Είναι η πρώτη γνωστή ανακάλυψη μιας δομής κυνηγιού της λίθινης εποχής στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

αρχαιότερο τείχος Ευρώπη

Βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά ενός λόφου στον θαλάσσιο πυθμένα, εκεί όπου κάποτε θα βρισκόταν ένα πρώην λιβάδι ή βάλτος. Παρά το γεγονός ότι η Βαλτική Θάλασσα έχει περίπου 20 μέτρα βάθος σε αυτήν την τοποθεσία, το Blinkerwall πιθανότατα κατασκευάστηκε πριν από περίπου 8.500 χρόνια, προς το τέλος του τελευταίου Παγετώνα. Τεράστια τμήματα του προηγουμένως προσβάσιμου τοπίου καλύφθηκαν από το νερό του λιωμένου πάγου που δημιούργησε τη Βαλτική.

Πριν από 11.000 χρόνια, με την αύξηση της θερμοκρασίας και τη διάδοση των δασών, οι τελευταίες αγέλες των ταράνδων εξαφανίστηκαν από την περιοχή που αποτελεί σήμερα τη Βαλτική Θάλασσα. Η ομάδα πιστεύει ότι είναι απίθανο να έχει χτιστεί το τείχος μετά την αποχώρηση των ταράνδων από την περιοχή, καθιστώντας το το παλαιότερο ανθρώπινο κατασκεύασμα που έχει βρεθεί στη Βαλτική.

Δείτε επίσης: Υπόγεια πόλη 2000 ετών ανακαλύφθηκε όταν άνδρας γκρέμισε έναν τοίχο

Σχεδιάζονται μελλοντικές έρευνες στην περιοχή, με τη χρήση συσκευών πλευρικής σάρωσης με ηχοσάρωση, ηχοσάρωση ιξώδους και πολλαπλής αντήχησης. Η χρήση της χρονολόγησης με βάση τον προσδιορισμό του πότε εκτέθηκε τελευταία στο φως του ήλιου θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στον πιο ακριβή προσδιορισμό της ημερομηνίας κατασκευής. Η ομάδα σχεδιάζει επίσης να ανακατασκευάσει το αρχαίο τοπίο με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Πηγή: popularscience

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS