ΑρχικήsecurityUK: Ψηφίζεται νόμος για την προστασία εμπιστευτικού δημοσιογραφικού υλικού από κρατικό hacking

UK: Ψηφίζεται νόμος για την προστασία εμπιστευτικού δημοσιογραφικού υλικού από κρατικό hacking

Η κυβέρνηση συμφωνεί να εγκρίνει νόμο για την προστασία εμπιστευτικού δημοσιογραφικού υλικού από κρατικό hacking.

Η κυβέρνηση θα τροποποιήσει τον Investigatory Powers Act προκειμένου να απαιτεί από τις μυστικές υπηρεσίες να ζητούν ανεξάρτητη έγκριση πριν από την πρόσβαση σε εμπιστευτικό δημοσιογραφικό υλικό που έχει ληφθεί μέσω μαζικής διαδικτυακής εισβολής, ωστόσο οι δημοσιογράφοι παραμένουν ευάλωτοι σε άλλες εξουσίες μαζικής παρακολούθησης.

Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να εισαγάγει νομοθεσία που θα απαιτεί από το MI5 και το GCHQ να ζητούν ανεξάρτητη έγκριση πριν από την πρόσβαση σε εμπιστευτικό δημοσιογραφικό υλικό που έχει ληφθεί μέσω της μαζικής διακίνησης της υποκλοπής των τηλεφώνων ή των υπολογιστικών συστημάτων.

Το Νομοσχέδιο Τροποποίησης των Ερευνητικών Δυνάμεων, το οποίο συζητήθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων χθες (Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου), θα απαιτήσει από τις υπηρεσίες πληροφοριών να ζητούν ανεξάρτητη έγκριση από τον επιτροπή των ερευνητικών εξουσιών πριν από την πρόσβαση σε δημοσιογραφικό υλικό ή υλικό που θα μπορούσε να αναγνωρίσει μια εμπιστευτική δημοσιογραφική πηγή.

Η συμβιβαστική λύση ακολουθεί ένα επταετές νομικό πρόβλημα που υπέβαλε η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Liberty με την υποστήριξη της Εθνικής Ένωσης Δημοσιογράφων (NJU).

Ακολουθούν ξεχωριστές προειδοποιήσεις από εταιρείες τεχνολογίας και οργανισμούς δικαιωμάτων που υποστηρίζουν ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στον νόμο για τις Ερευνητικές Εξουσίες θα διαταράξουν τη δυνατότητα των εταιρειών τεχνολογίας να εφαρμόζουν ενημερώσεις ασφαλείας και να εισάγουν κρυπτογράφηση άκρο προς άκρο.

Η κυβέρνηση ζήτησε από τη Liberty να εγκαταλείψει τις νομικές διαδικασίες εις το φως της προτεινόμενης τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τις Εξουσίες Διερεύνησης του 2016, η οποία θα απαιτεί από ένα ανεξάρτητο όργανο να εξετάζει όλα τα αιτήματα για αναζήτηση και διατήρηση εμπιστευτικών δημοσιογραφικών πληροφοριών που έχουν ληφθεί μέσω μαζικών εισβολών σε υπολογιστές, τηλέφωνα και τάμπλετ.

Δημοσιογράφοι εκτίθενται σε κρατική παρακολούθηση και παρεμβολή.

Κατά το ισχύον νόμο, οι υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών και άλλοι οργανισμοί του κράτους μπορούν να αναζητούν εμπιστευτικό υλικό δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένων emails, τηλεφωνήματα και μηνύματα κειμένου, στα δεδομένα που αποκτούνται μέσω μαζικών επιχειρήσεων hacking χωρίς την ανάγκη προηγούμενης έγκρισης από κριτή δικαστικού.

Το κράτος εισήγαγε παρόμοιες προστασίες για δημοσιογραφικό υλικό που αποκτήθηκε μέσω μαζικής παρεμβολής τον Μάρτιο του 2023, μετά από μια ιστορική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην υπόθεση “Big Brother Watch and others v UK”, η οποία κατέληξε ότι η μαζική παρεμβολή στα δεδομένα επικοινωνίας παραβίαζε τα δικαιώματα απορρήτου των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η δικηγόρος της Liberty, Megan Goulding, ανέφερε ότι δημοσιογράφοι έχουν εκτεθεί σε κρατική παρακολούθηση και παρεμβολή για περισσότερο από δεκαετία χωρίς να υπάρχουν ελάχιστα μέτρα ασφαλείας ή προστασίας.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι δημοσιογράφοι και οι πηγές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κίνδυνο από άλλες εξουσίες μαζικής παρακολούθησης.

Ο Lord Andrew Sharpe, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, παρουσίασε μια τροπολογία στον Νόμο των Εξουσιών Ερευνών (Τροποποίηση) κατά τη διάρκεια της φάσης αναφοράς του στις 23 Ιανουαρίου 2024.

Η τροπολογία, στο Άρθρο 27 του νομοσχεδίου, απαιτεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών να ζητούν προηγούμενη έγκριση από τον επιθεωρητή εξουσιών έρευνας εάν προτίθενται να έχουν πρόσβαση σε εμπιστευτικές δημοσιογραφικές πληροφορίες ή υλικό που μπορεί να προσδιορίσει ή να επιβεβαιώσει την ταυτότητα των πηγών ενός δημοσιογράφου που συλλέγονται σε πλαίσιο εντοπισμού μέσω εξοπλισμού μαζικής παρέμβασης.

Ο Επίτροπος μπορεί να εγκρίνει μόνο την πρόσβαση ή τη διατήρηση εμπιστευτικού δημοσιογραφικού υλικού, εάν το κοινό συμφέρον για την πρόσβαση ή την αποθήκευση του υλικού υπερισχύει του δημόσιου συμφέροντος για την εμπιστευτικότητα του δημοσιογραφικού υλικού και δεν υπάρχει άλλος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να αποκτηθεί η πληροφορία.

δημοσιογραφικού υλικού

Δημοσιογράφοι και πηγές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κίνδυνο από μαζική παρακολούθηση.

Η Goulding είπε στο Computer Weekly ότι το εμπιστευτικό δημοσιογραφικό υλικό και πηγές εξακολουθούσαν να κινδυνεύουν υπό άλλες εξουσίες μαζικής παρακολούθησης του Ηνωμένου Βασιλείου που δεν είχαν αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση.

Αυτά περιλαμβάνουν δημοσιογραφικό υλικό που βρίσκεται σε μαζικά σύνολα προσωπικών δεδομένων – βάσεις δεδομένων που περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τον πληθυσμό – οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν έχουν ενδιαφέρον για την αντικειμενική πληροφορία. Πιστεύεται πως περιέχουν δεδομένα όπως αρχεία ταξιδίου και ηλεκτρονικά μηνύματα που οργανισμοί έχουν στείλει και λάβει και μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την ανάγνωση των πηγών των δημοσιογράφων.

Η Liberty υποστηρίζει ότι άλλες εξουσίες από τον τομέα της πληροφορικής και των επιχειρήσεων εφαρμόζουν μέτρα για την απόκτηση μαζικών δεδομένων επικοινωνίας από εταιρείες τηλεπικοινωνιών, το οποίο θέτει σε κίνδυνο δημοσιογράφους και τις πηγές τους.

Πηγή πληροφοριών: computerweekly.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://secnews.gr
Be the limited edition.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS