ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΗ τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναγνωρίσει με 90% ακρίβεια εάν είστε άνδρας...

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναγνωρίσει με 90% ακρίβεια εάν είστε άνδρας ή γυναίκα

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να αναγνωρίσει με 90% ακρίβεια εάν είστε άνδρας ή γυναίκα.

Έχετε ακούσει ποτέ τη φράση “Οι άνδρες είναι από τον Άρη και οι γυναίκες από την Αφροδίτη”; Παρόλο που στον 21ο αιώνα αυτό θεωρείται κυρίως τρόπος έκφρασης, επιστήμονες από το Stanford βρήκαν ότι υπάρχει μια βάση για το γιατί και το πώς κάθε φύλο κάνει αυτό που κάνει, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών στις 19 Φεβρουαρίου.

Ανέπτυξαν ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια 90% εάν οι ακτινολογικές εξετάσεις του εγκεφάλου ανήκουν σε άνδρα ή γυναίκα.

Το κίνητρο για αυτή τη μελέτη είναι ότι το φύλο παίζει ένα κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου, στη γήρανση και στην εκδήλωση ψυχιατρικών και νευρολογικών διαταραχών, δήλωσε ο Vinod Menon, Διδάκτορας Φιλοσοφίας, καθηγητής ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών και διευθυντής του Εργαστηρίου Πεπτικής και Νευροεπιστήμης του Stanford, σε ανακοίνωση Τύπου.

Για χρόνια, οι επιστήμονες συζητούν τον αντίκτυπο του φύλου σε οργάνωση και λειτουργία του εγκεφάλου. Παρά την γνώση ότι τα φύλα χρωμοσώματα επηρεάζουν την έκθεση σε ορμόνες, η σύνδεση του φύλου με συγκεκριμένες διαφορές στον εγκέφαλο αποτελεί πρόκληση.

Προηγούμενες έρευνες δεν ανέδειξαν συνέπεια στη δομή ή λειτουργία του εγκεφάλου μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ωστόσο, ο Menon και η ομάδα του χρησιμοποίησαν προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη και μεγάλα σύνολα δεδομένων για να αναλύσουν τις σάρωσεις του εγκεφάλου.

Η δική τους μέθοδος ξεπέρασε τις προηγούμενες μεθόδους, διακρίνοντας αξιόπιστα μεταξύ ανδρικών και γυναικείων εγκεφάλων. Αυτή η επιτυχία υποδηλώνει ότι υπάρχουν ανιχνεύσιμες διαφορές στον εγκέφαλο, που προηγουμένως παραβλέπονταν.

Η συνεπής απόδοση του μοντέλου σε ποικίλα σύνολα δεδομένων ενισχύει την αξιοπιστία αυτών των ευρημάτων.

τεχνητή νοημοσύνη

Λεπτομέρειες των δοκιμών

Μέσα στο ανθρώπινο εγκέφαλο, ορισμένες περιοχές λάμπουν περισσότερο για να διακρίνουν εάν ανήκει σε έναν άνδρα ή μια γυναίκα. Οι ερευνητές εντόπισαν ορισμένα “σημεία ενδιαφέροντος” που ήταν τα πιο χρήσιμα για το μοντέλο να καθορίσει το ίδιο.

Το πρώτο είναι το δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας, το οποίο μας βοηθά να σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας, ενώ άλλες περιοχές όπως το striatum και το limbic δίκτυο, είναι σημαντικές για τη μάθηση και τον τρόπο που αντιδρούμε σε ανταμοιβές.

Ο Menon πρόσθεσε ότι η εντοπισμός συνεχών και αναπατρίσιμων διαφορών στον υγιή ενήλικο εγκέφαλο είναι ένα κρίσιμο βήμα προς μια βαθύτερη κατανόηση των φύλο-ειδών ευπαθειών σε ψυχιατρικές και νευρολογικές διαταραχές.

Το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης τους μπορούσε να αναλύει κινούμενες εικόνες MRI. Η ομάδα το δοκίμασε σε περίπου 1.500 σάρωσεις εγκεφάλου και συνήθως μπορούσε να πει αν η σάρωση ήταν από έναν άνδρα ή μια γυναίκα.

Ο Menon δήλωσε: “Αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό κομμάτι απόδειξης που το φύλο είναι ένας σταθερός καθοριστικός παράγοντας της ανθρώπινης οργάνωσης του εγκεφάλου.”

Τα μοντέλα της τεχνητής νοημοσύνης μας έχουν πολύ ευρεία εφαρμογή, δήλωσε ο Menon. Ένας ερευνητής θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα μοντέλα μας για να εξετάσει τις διαφορές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με προβλήματα μάθησης ή διαφορές στην κοινωνική λειτουργία, για παράδειγμα – πτυχές που επιθυμούμε να κατανοήσουμε καλύτερα για να βοηθήσουμε τα άτομα να προσαρμοστούν και να ξεπεράσουν αυτές τις προκλήσεις.

Στη συνέχεια, αναρωτήθηκαν εάν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ένα άλλο μοντέλο για να προβλέψουν πόσο καλά θα πάνε οι άνθρωποι σε συγκεκριμένες εργασίες βασιζόμενοι σε χαρακτηριστικά του εγκεφάλου που διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Δημιούργησαν ξεχωριστά μοντέλα για άνδρες και γυναίκες, και το καθένα προέβλεπε καλύτερα την γνωστική απόδοση για το αντίστοιχο φύλο. Αυτό δείχνει ότι οι διαφορές στον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου μεταξύ ανδρών και γυναικών μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται.

Αν και χρησιμοποίησαν το μοντέλο τους για να εξετάσουν τις διαφορές μεταξύ των φύλων, ο Menon αναφέρει ότι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να μελετήσει πώς οι συνδέσεις του εγκεφάλου σχετίζονται με οποιαδήποτε γνωστική ικανότητα ή συμπεριφορά. Σχεδιάζουν να μοιραστούν το μοντέλο τους με άλλους ερευνητές.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας των Επιστημών στις 19 Φεβρουαρίου.

Πηγή πληροφοριών: interestingengineering.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://secnews.gr
Be the limited edition.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS