ΑρχικήSecurityΟι επενδυτικές απάτες αυξάνονται - Χιλιάδες ψεύτικα sites

Οι επενδυτικές απάτες αυξάνονται – Χιλιάδες ψεύτικα sites

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι online επενδυτικές απάτες αυξάνονται συνεχώς, αφού ειδικοί στην ασφάλεια του Διαδικτύου εντόπισαν και μπλόκαραν σχεδόν 13.000 domains ψεύτικων επενδυτικών πλατφορμών σε περισσότερες από 7.000 IP τον Ιανουάριο του 2024. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 25% από τον Δεκέμβριο του 2023.

επενδυτικές απάτες

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC), οι επενδυτικές απάτες σχετίζονταν με απώλειες άνω των 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2023.

Η Netcraft είπε ότι αυτές οι απάτες συχνά χρησιμοποιούν ψεύτικα sites υποτιθέμενων επενδυτικών πλατφορμών και προσελκύουν τα θύματα μέσω email, αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή παραπλανητικών διαφημίσεων.

Δείτε επίσης: Deepfake scam: Πώς μια ψεύτικη τηλεδιάσκεψη οδήγησε στην κλοπή $25 εκατ.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι απατεώνες που αυτοαποκαλούνται ως “ειδικοί” ή “οικονομικοί αναλυτές”, διαφημίζουν επενδυτικές ευκαιρίες σε social media και εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Οι απατεώνες πιάνουν συζήτηση με τα θύματα, προσπαθούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους και τους πείθουν ότι μπορούν να κερδίσουν πολλά χρήματα. Ωστόσο, τους λένε ότι θα πρέπει πρώτα να καταθέσουν κεφάλαια σε μια επενδυτική πλατφόρμα, η οποία είναι ψεύτικη.

Επιπλέον, οι απατεώνες στέλνουν emails για να δελεάσουν τα θύματα, υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη. Τα emails περιέχουν συνδέσμους που οδηγούν σε δόλιες ιστοσελίδες που φαίνονται νόμιμες επενδυτικές πλατφόρμες. Ωστόσο, υπάρχουν red flags, συμπεριλαμβανομένων μη ρεαλιστικών υποσχέσεων απόδοσης επένδυσης (ROI) και περίεργων επενδυτικών προγραμμάτων.

Επιπλέον, οι απατεώνες μπορούν να συνδυάσουν επενδυτικές απάτες με απάτες προκαταβολών.

Δείτε επίσης: Instagram: Ο παράδεισος των scammers

Παρουσιάζοντας οικονομικούς πίνακες και χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές χειραγώγησης, οι απατεώνες δημιουργούν την ψευδαίσθηση της νόμιμης εμπορικής δραστηριότητας για να δελεάσουν τα θύματα και να κλέψουν τα χρήματά τους.

Ανεξάρτητα από τις τακτικές που υιοθετούνται, μόλις το θύμα επενδύσει πολλά και επιχειρήσει να αποσύρει μεγάλο ποσό κεφαλαίων, ο χειριστής του ιστότοπου ή ο διαχειριστής του λογαριασμού θα παρουσιάσει δικαιολογίες για να εξηγήσει γιατί αυτό δεν είναι δυνατό“, έγραψε η Netcraft. “Τελικά, η επικοινωνία θα σταματήσει εντελώς, αφήνοντας το θύμα με άδειες τσέπες“.

ψεύτικες επενδυτικές πλατφόρμες

Η έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα κυβερνοασφάλειας και αυξημένη ευαισθητοποίηση για την καταπολέμηση της εξάπλωσης των διαδικτυακών επενδυτικών απατών.

Η αναγνώριση των διαδικτυακών επενδυτικών απατών απαιτεί ενημέρωση και επιφυλακτικότητα. Πρώτον, είναι σημαντικό να ελέγχετε πάντα την αξιοπιστία του οργανισμού ή της πλατφόρμας επένδυσης. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της αναζήτησης στοιχείων της εταιρείας, όπως η άδεια λειτουργίας και οι κριτικές των πελατών.

Δείτε επίσης: Savvy Seahorse: Χρησιμοποιεί εγγραφές DNS CNAME για απάτες

Δεύτερον, προσέξτε τις υπερβολικά υψηλές αποδόσεις. Οι απάτες συχνά χρησιμοποιούν υποσχέσεις για ασυνήθιστα υψηλά κέρδη για να προσελκύσουν τα θύματα. Αν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, πιθανότατα δεν είναι.

Τρίτον, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί με τις αναπάντεχες επενδυτικές προτάσεις. Οι απατεώνες συχνά χρησιμοποιούν email ή κοινωνικά δίκτυα για να επικοινωνήσουν με πιθανά θύματα.

Τέλος, είναι σημαντικό να μην πιέζεστε να λάβετε γρήγορες αποφάσεις. Οι απατεώνες συχνά προσπαθούν να πιέσουν τα θύματα να επενδύσουν γρήγορα, χωρίς να έχουν την ευκαιρία να ερευνήσουν την επένδυση.

Πηγή: www.infosecurity-magazine.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS