ΑρχικήYoutubeΕρευνητές ανακάλυψαν 10 ναυάγια στα ανοιχτά της Κάσου

Ερευνητές ανακάλυψαν 10 ναυάγια στα ανοιχτά της Κάσου

Ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα 10 ναυάγια μαζί με διάσπαρτα αρχαία αντικείμενα από όλο τον κόσμο, στη θαλάσσια περιοχή της Κάσου. Ένα από αυτά τα ναυάγια εκτιμάται ότι είναι άνω των 5.000 ετών.

Χρησιμοποιώντας ως οδηγό την “Ιλιάδα” του Ομήρου και άλλα αρχαιολογικά και ιστορικά τεκμήρια, πηγές και μαρτυρίες, μια αρχαιολογική ομάδα κατάφερε να ανακαλύψει τα ναυάγια κατά τη διάρκεια τετραετούς έρευνας στα ανοιχτά της Κάσου.

Κατά τη διάρκεια των υποβρύχιων αποστολών, οι ομάδες βρήκαν τα ερείπια 10 πλοίων, τα οποία βυθίστηκαν στη διάρκεια των χρόνων. Τα ευρήματα χρονολογούνται ενδεικτικά από την προϊστορία (3000 π.Χ.), την Κλασική περίοδο (460 π.Χ.), τα Ελληνιστικά (100 π.Χ. έως 100 μ.Χ.) και τα Ρωμαϊκά χρόνια (200 π.Χ. – 300 μ.Χ.), τη Βυζαντινή περίοδο (800 – 900 μ.Χ.), ενώ βρέθηκαν και πράγματα από τη μεσαιωνική και οθωμανική περίοδο.

Δείτε επίσης: Τιτανικός: Πώς ανακαλύφθηκε το ναυάγιο; (η αληθινή ιστορία)

ναυάγια Κάσος

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας, κοντά στα ναυάγια, ανακαλύφθηκε, επίσης, ένα θησαυροφυλάκιο “μοναδικών ευρημάτων” που προέρχονται από την Ισπανία, την Ιταλία, την Αφρική και τη Μικρά Ασία. Για παράδειγμα, βρέθηκε ένας ισπανικός αμφορέας με σφραγίδα στη λαβή του που χρονολογείται μεταξύ 150-170 μ.Χ. Ανακαλύφθηκαν επίσης αγγεία πόσης, δοχεία από την Αφρική και μια πέτρινη άγκυρα από την αρχαϊκή περίοδο.

Τα δέκα ναυάγια και οι θησαυροί τους βρέθηκαν σε βάθη μεταξύ 65 και 155 ποδιών. Η έρευνα ξεκίνησε το 2019 και ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2023. Σε αυτό το διάστημα, οι ερευνητές τράβηξαν περισσότερες από 20.000 υποβρύχιες φωτογραφίες και χρησιμοποίησαν σόναρ πλάγιας σάρωσης για να χαρτογραφήσουν τον ύφαλο Κάσος-Κάρπαθος για πρώτη φορά.

Τέλος, εντοπίστηκαν τα κατάλοιπα ναυαγίου της νεότερης περιόδου, πιθανόν της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόκειται για ξύλινο σκάφος με μεταλλικά στοιχεία.

Η εύρεση των ναυαγίων και των αντικειμένων στα ανοιχτά της Κάσου μοιάζει λογική αν λάβουμε υπόψη ότι πριν από αιώνες το νησί χρησίμευε ως σημαντικός εμπορικός κόμβος. Μάλιστα, σύμφωνα με την “Ιλιάδα” του Ομήρου, έπαιξε ρόλο στον Τρωικό Πόλεμο. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από την Ιλιάδα και άλλες ιστορικές πηγές για να μελετήσουν την περιοχή.

Δείτε επίσης: Τιτανικός: Νέες 3D σαρώσεις δείχνουν το ναυάγιο με λεπτομέρειες

Είναι η πρώτη συστηματική έρευνα στον βυθό της Κάσου με κύριο στόχο τον εντοπισμό, την καταγραφή και τη μελέτη των αρχαιολογικών ευρημάτων μιας περιοχής στο σταυροδρόμι των πολιτισμών και στο άλλοτε κέντρο πλοήγησης“, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της έρευνας.

Η ομάδα που συμμετείχε στις έρευνες και αξιολόγησε τα ευρήματα, περιλαμβάνει δύτες αρχαιολόγους, ιστορικούς, αρχιτέκτονες, γεωλόγους, μεταπτυχιακούς φοιτητές και άλλους ειδικούς.

Ερευνητές ανακάλυψαν 10 ναυάγια στα ανοιχτά της Κάσου

Αυτές οι ανακαλύψεις είναι πολύ σημαντικές για την αρχαιολογία και την ιστορία, καθώς προσφέρουν μια πλούσια πηγή πληροφοριών για την αρχαία ναυτιλία, το εμπόριο και την καθημερινή ζωή. Τα ναυάγια και τα αρχαία αντικείμενα που βρέθηκαν μπορούν να μας δώσουν μια μοναδική εικόνα των αρχαίων πολιτισμών που υπήρξαν στην περιοχή.

Δείτε επίσης: Ναυάγιο Endurance: Βρέθηκε το πλοίο του Shackleton στην Ανταρκτική

Επιπλέον, η ανακάλυψη ενός πλοίου που εκτιμάται ότι είναι περισσότερο από 5.000 ετών, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα γνωστά ναυάγια. Αυτό μπορεί να μας παράσχει σημαντικές πληροφορίες για την πρώιμη ναυτιλία και τις τεχνικές κατασκευής πλοίων της εποχής.

Τέλος, μέσω της ανακάλυψης των ναυαγίων στην Κάσο, μπορούμε να μάθουμε νέες πληροφορίες για τις αρχαίες θαλάσσιες διαδρομές, τις εμπορικές σχέσεις και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών. Αυτό μπορεί να αλλάξει την κατανόησή μας για τον τρόπο με τον οποίο οι αρχαίοι πολιτισμοί επικοινωνούσαν και αλληλεπιδρούσαν.

Πηγή: www.cbsnews.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS