ΑρχικήSecurityNotepad++: Ζητά βοήθεια για κατάργηση ψεύτικου ιστότοπου

Notepad++: Ζητά βοήθεια για κατάργηση ψεύτικου ιστότοπου

Το Notepad++ project ζητά τη βοήθεια του κόσμου για την κατάργηση ενός ιστότοπου που μιμείται το λογισμικό.

Notepad++ ψεύτικος ιστότοπος

Μέχρι στιγμής, ο ιστότοπος φαίνεται πως μεταφέρει τους επισκέπτες στην επίσημη σελίδα λήψεων του Notepad++. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν είναι επίσημος, υπάρχουν ανησυχίες για πιθανές απειλές για την ασφάλεια. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να αρχίσει να προωθεί κακόβουλες εκδόσεις ή ανεπιθύμητα μηνύματα.

Ο προγραμματιστής του Notepad++ απηύθυνε έκκληση σε όλους να βοηθήσουν στο κλείσιμο αυτού του ιστότοπου, που χρησιμοποιεί την επωνυμία του project και εμφανίζεται ψηλά στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης παράλληλα με την επίσημη ιστοσελίδα.

Δείτε επίσης: Το malware AZORult εξαπλώνεται μέσω ψεύτικων ιστότοπων Google

Έχω λάβει πολλά παράπονα μέσω email, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και φόρουμ σχετικά με έναν ιστότοπο που αποτελεί σημαντική απειλή για την κοινότητά μας“, γράφει ο Don Ho, ο αρχικός προγραμματιστής του Notepad++.

Όπως εξηγεί, αυτός ο ιστότοπος notepad[.]plus, εμφανίζεται ψηλά όταν οι χρήστες αναζητούν τη “download Nοtepad++”.

Ορισμένοι χρήστες πίστεψαν λανθασμένα ότι είναι ο επίσημος ιστότοπος του Notepad++. Αυτή η σύγχυση έχει οδηγήσει σε απογοήτευση και πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια“, αναφέρει ο προγραμματιστής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο το site αναφέρει στο κάτω μέρος ότι είναι “ένας ανεπίσημος ιστότοπος θαυμαστών” και ότι “δεν σχετίζεται” με το project. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην το παρατηρήσει αμέσως κάποιος, ενώ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να εμφανίσει αργότερα κακόβουλη δραστηριότητα.

Το Notepad++ είναι εμπορικό σήμα του Don HO. Το Notepad[.]plus δεν συνδέεται, χορηγείται ή υποστηρίζεται με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτός είναι ένας ανεπίσημος ιστότοπος θαυμαστών που δημιουργήθηκε μόνο για γενικούς ενημερωτικούς/εκπαιδευτικούς σκοπούς. Οποιοδήποτε πλαίσιο που βρίσκεται σε αυτόν τον ιστότοπο είναι προσωπικές απόψεις και δεν αντικατοπτρίζει τις απόψεις του Don HO ή των εκπροσώπων του“.

Δείτε επίσης: Οι επενδυτικές απάτες αυξάνονται – Χιλιάδες ψεύτικα sites

Ο ιστότοπος ανακατευθύνει τους χρήστες σε επίσημες εκδόσεις

Όπως προείπαμε, ο ιστότοπος κατευθύνει τους επισκέπτες στην επίσημη σελίδα λήψεων του Notepad++, που φιλοξενείται στο notepad-plus-plus.org.

Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι περιέχει κακόβουλες διαφημίσεις.

Τέτοιες διαφημίσεις θα μπορούσαν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους χρήστες του Notepad++ να κάνουν κλικ σε συνδέσμους που παράγουν έσοδα για τους διαχειριστές του ανεπίσημου ιστότοπου.

Ο αληθινός σκοπός αυτού του ιστότοπου είναι να εκτρέψει την επισκεψιμότητα μακριά από τον νόμιμο ιστότοπο Notepad++, notepad-plus-plus.org“, ο οποίος δυνητικά “θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών και υπονομεύει την ακεραιότητα της κοινότητάς μας“.

Ο προγραμματιστής προτρέπει όλους να αναφέρουν τον ιστότοπο μέσω της φόρμας ιστού “report malicious software” του Google Safebrowsing.

Δείτε επίσης: Leather crypto wallet: Ψεύτικη εφαρμογή πέρασε στο App store

Μια τέτοια προσέγγιση, ωστόσο, μπορεί να μην είναι καρποφόρα, δεδομένου ότι επί του παρόντος δεν προωθούνται εκδόσεις κακόβουλου λογισμικού από τον ανεπίσημο ιστότοπο Notepad++. Επιπλέον, η δήλωση αποποίησης ευθύνης (αναφορά ότι είναι ανεπίσημος ιστότοπος) μπορεί να τον προστατεύσει.

Το λογότυπο του Notepad++ και η επωνυμία που χρησιμοποιούνται από τον ιστότοπο, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσαν να παραβαίνουν τους κανόνες εμπορικών σημάτων.

Το κοινό θα μπορούσε, επίσης, να βοηθήσει αναφέροντας αυτή τη σελίδα ή άλλες ύποπτες ιστοσελίδες που προσπαθούν να μιμηθούν το Notepad++, μέσω των κοινωνικών τους μέσων.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να ενημερώσουν άλλους χρήστες για την ύπαρξη της σελίδας μίμησης, ενθαρρύνοντάς τους να επισκέπτονται μόνο την επίσημη ιστοσελίδα του Notepad++.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS