ΑρχικήSecurityΗ γαλλική εταιρεία ATOS στοχεύει στη μείωση του χρέους της

Η γαλλική εταιρεία ATOS στοχεύει στη μείωση του χρέους της

Η Atos SE, μια γαλλική εταιρεία πληροφορικής που αντιμετωπίζει δυσκολίες, επιδιώκει να εξασφαλίσει 600 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και δάνεια.

atos μείωση χρέους

Αυτή η κίνηση αποσκοπεί στη χρηματοδότηση των λειτουργιών της εταιρείας έως το 2025, βάσει ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης που παρουσιάστηκε στους πιστωτές.

Η Atos προγραμματίζει μια σημαντική μείωση του χρέους της, στοχεύοντας σε ένα ποσό της τάξης των 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2026. Παράλληλα, έχει στόχο την πενταετή παράταση των υφιστάμενων λήξεων του χρέους, όπως επισημάνθηκε σε δήλωση της εταιρείας την Τρίτη. Προηγουμένως, το Bloomberg αναφέρθηκε στην αναζήτηση της εταιρείας για τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε νέα κεφάλαια, με στόχο τη μείωση του χρέους της κατά περίπου το ήμισυ.

Δείτε ακόμη: Βόρεια Κορέα: Hackers έχουν κλέψει crypto για χρηματοδότηση προγραμμάτων πυρηνικών όπλων

Η Atos, η οποία κάποτε εκθειάζονταν ως το φωτεινό αστέρι του γαλλικού τεχνολογικού κλάδου, αντιμετωπίζει τώρα ένα βαρύ φορτίο χρέους, με τις επιλογές εξυγίανσης να εξαντλούνται. Η εταιρία έχει χρέη που ανέρχονται στα 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ, με 3,65 δισεκατομμύρια ευρώ να είναι ληξιπρόθεσμα έως το τέλος του επόμενου έτους. Παράλληλα, οι προσπάθειες πώλησης επιχειρηματικών τμημάτων στην EPEI και στην Airbus SE από τον Τσέχο δισεκατομμυριούχο Daniel Kretinsky ήταν ανεπιτυχείς.

Η αξία της εταιρείας μειώθηκε πάνω από 97% τα τελευταία επτά χρόνια. Μια σειρά από προκλήσεις, όπως περιορισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα, λογιστικά σφάλματα, προειδοποιήσεις για τα κέρδη, και αντίξοες συνθήκες στην αγορά, συνέβαλαν στην εξάλειψη σχεδόν 12 δισεκατομμυρίων ευρώ από την αξία της στην αγορά.

Οι μετοχές σημείωσαν πτώση 5,2% φθάνοντας στα 2,19 ευρώ στις 9:25 π.μ. στο Παρίσι. Ταυτόχρονα, τα ομόλογα της Atos κατέγραψαν αύξηση το πρωί της Τρίτης σε διάφορες περιόδους, με τα ομόλογα που λήγουν το 2025 να καταγράφουν κέρδη άνω των 2 σεντ στο ευρώ, φτάνοντας περίπου στα 26, σύμφωνα με αναλύσεις τιμών από το Bloomberg.

Η Atos ανακοίνωσε ότι οι τρέχοντες μέτοχοι και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν προτάσεις για χρηματοδότηση είτε μέσω δανείων είτε μέσω μετοχικού κεφαλαίου μέχρι τις 26 Απριλίου. Εν αναμονή της τελικής συμφωνίας, η Atos έχει εξασφαλίσει 400 εκατομμύρια ευρώ σε μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση από ένα σύνολο τραπεζών και κατόχων ομολόγων, ενώ έχει λάβει έξτρα 50 εκατομμύρια ευρώ από το γαλλικό κράτος. Ως αντάλλαγμα, το γαλλικό κράτος θα αποκτήσει ένα “χρυσό μερίδιο” στην κρίσιμη στρατηγική επιχείρηση των υπερυπολογιστών της εταιρείας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Atos, Paul Saleh, δήλωσε την Τρίτη σε συνομιλία με δημοσιογράφους ότι η εισαγωγή νέων κεφαλαίων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αξίας των υφιστάμενων μετοχών, ειδικά εάν αυτά τα κεφάλαια εισαχθούν ως μετοχικό κεφάλαιο.

Η εταιρεία θέτει ως στόχο την ανάκτηση ενός BB πιστοληπτικού προφίλ μέχρι το 2026. Πρόσφατα, η S&P Global Ratings υποβάθμισε την κατάταξη του χρέους της σε B-, καθιστώντας την έξι βαθμίδες πιο χαμηλά. Σήμερα, το σύνολο του χρέους της Atos παραμένει ανασφάλιστο. Η δυνατότητα των πιστωτών να λάβουν μεγαλύτερη εξασφάλιση θα καθοριστεί από τις επικείμενες προτάσεις, σύμφωνα με τον Σάλεχ.

Η Atos προβλέπει μια μείωση 1,9% στα έσοδά της, φθάνοντας τα 9,9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024, αναμένοντας να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης από το 2025 και μετά.

Ο Γάλλος Πρωθυπουργός, Gabriel Attal, έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για το μέλλον της Atos, η οποία διατηρεί σημαντικούς δεσμούς με την στρατιωτική και πυρηνική βιομηχανία της χώρας. Πρόσφατα, ο Attal τόνισε ότι είναι κρίσιμο οι στρατηγικές λειτουργίες της Atos, οι οποίες περιλαμβάνουν και την παροχή υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι φέτος το καλοκαίρι, να παραμείνουν υπό γαλλική κυριότητα. Σε πρόσφατη δήλωσή του προς τους νομοθέτες στην Εθνοσυνέλευση, επιβεβαίωσε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας της Atos.

Η πρόταση αυτή αποτελεί κρίσιμο μέρος μιας επίσημης διαδικασίας αναδιάρθρωσης της εταιρείας, γνωστής ως διαπραγμάτευση με τους πιστωτές υπό την εποπτεία ενός διαιτητή που επέλεξε το δικαστήριο. Η Atos ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι διαθέτει επαρκή ρευστότητα για να καλύψει τις ανάγκες της μέχρι να επιτευχθεί μια συμφωνία σχετικά με το χρέος της και εξέφρασε την ελπίδα για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας μέχρι τον Ιούλιο.

Atos

Διαβάστε επίσης: Η εταιρεία κτηνιατρικών υπηρεσιών CVS θύμα κυβερνοεπίθεσης

Άλλα πολιτικά κόμματα εξερευνούν εναλλακτικές λύσεις για σχέδια διάσωσης. Η Onepoint, ο κυριότερος μέτοχος της Atos, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η επενδυτική εταιρία του Παρισίου Butler Industries θα ενταχθεί σε ένα συνεταιρισμό με σκοπό τη στήριξη της Atos. Ο στόχος του σχεδίου είναι να «προστατεύσει και να διαφυλάξει τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας», όπως αναφέρεται στη δήλωση.

Ο Kretinsky εξετάζει επίσης μια ανανεωμένη προσφορά εξαγοράς για τμήματα της Atos, ανάλογα με το αποτέλεσμα του σχεδίου αναδιάρθρωσης και αναχρηματοδότησης, ανέφερε το Bloomberg τον Φεβρουάριο.

Πηγή: bnnbloomberg

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS