ΑρχικήSecurityFBI: Μαζικό κύμα επιθέσεων phishing μέσω SMS για διόδια

FBI: Μαζικό κύμα επιθέσεων phishing μέσω SMS για διόδια

Την Παρασκευή, το FBI προειδοποίησε για ένα τεράστιο συνεχιζόμενο κύμα επιθέσεων phishing μέσω SMS που στοχεύουν Αμερικανούς λέγοντας ότι έχουν απλήρωτα τέλη διοδίων.

Δείτε επίσης: Phishing επιθέσεις στοχεύουν ακτιβιστές

phishing SMS διόδια

Αυτές οι επιθέσεις ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα και η ομοσπονδιακή υπηρεσία επιβολής του νόμου λέει ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη αναφέρει ότι οι απατεώνες τους έχουν βάλει στο στόχαστρο.

«Από τις αρχές Μαρτίου 2024, το FBI Internet Crime Complaint Center (IC3) έχει λάβει πάνω από 2.000 καταγγελίες που αναφέρουν κείμενα που αντιπροσωπεύουν την υπηρεσία είσπραξης διοδίων από τουλάχιστον τρεις πολιτείες», εξήγησε το FBI σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Ενώ η εκστρατεία phishing SMS δεν έχει φτάσει ακόμη σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ, αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι οι καταγγελίες που έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής από το IC3 υποδεικνύουν ότι η απάτη των διοδίων μπορεί να μετακινείται από πολιτεία σε πολιτεία.

Το FBI λέει ότι τα κακόβουλα μηνύματα ισχυρίζονται ότι ο παραλήπτης χρωστάει χρήματα για απλήρωτα διόδια και περιέχουν σχεδόν την ίδια γλώσσα.

​Η Pennsylvania Turnpike, μία από τις υπηρεσίες διοδίων, οι πελάτες της οποίας στοχοποιήθηκαν σε αυτές τις επιθέσεις, προειδοποίησε όσους έλαβαν τα μηνύματα phishing να μην πατήσουν τους συνδέσμους.

Δείτε ακόμα: Darcula: Νέα phishing υπηρεσία στοχεύει χρήστες Android και iOS

Ορισμένοι πελάτες έχουν λάβει phishing SMS που ισχυρίζονται ότι προέρχονται από τις υπηρεσίες διοδίων της PA Turnpike. Εάν λάβετε ένα τέτοιο μήνυμα, παρέχοντάς σας έναν σύνδεσμο για να πληρώσετε ένα εκκρεμές διόδιο, μην κάνετε κλικ στον σύνδεσμο και διαγράψτε το κείμενο“, ανέφερε η υπηρεσία τη Δευτέρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Λάβαμε πολλές ειδοποιήσιες σχετικά με το συνημμένο μήνυμα απάτης στην περιοχή μας. Αυτός ο σύνδεσμος θα σας στείλει σε έναν ψεύτικο ιστότοπο της Turnpike και θα συλλέξει τις πληροφορίες σας!” προειδοποίησε επίσης η αστυνομία της Πολιτείας της Πενσυλβάνια.

Ενώ το FBI δεν ανέφερε το E-ZPass (ένα σύστημα είσπραξης διοδίων που χρησιμοποιείται στις Ανατολικές, Μεσοδυτικές και Νότιες Ηνωμένες Πολιτείες), οι κακόβουλοι παράγοντες στοχεύουν επίσης πελάτες E-ZPass από τον Μάρτιο.

Το FBI ζήτησε από όσους λαμβάνουν ένα από αυτά τα phishing SMS της απάτης των διοδίων να:

  • Υποβάλει μια καταγγελία στο IC3 στη διεύθυνση www.ic3.gov και να συμπεριλάβει τον αριθμό τηλεφώνου του απατεώνα και τον ιστότοπο που αναφέρεται στο κείμενο.
  • Ελέγξει τον λογαριασμό του χρησιμοποιώντας τον νόμιμο ιστότοπο της υπηρεσίας διοδίων.
  • Επικοινωνήσει με τον αριθμό τηλεφώνου εξυπηρέτησης πελατών της υπηρεσίας διοδίων.
  • Διαγράψει τυχόν σπασμένα κείμενα που έχει λάβει.
  • Εάν κάνει κλικ σε οποιονδήποτε σύνδεσμο ή παρέχει τα στοιχεία του, να προσπαθήσει να προστατεύσει τα προσωπικά του στοιχεία και τους οικονομικούς λογαριασμούς του. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι όλες οι άγνωστες χρεώσεις αμφισβητούνται αμέσως.

Δείτε επίσης: Phishing καμπάνια στοχεύει Microsoft Azure accounts

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αναγνωρίσετε μία εκστρατεία phishing, όπως αυτή της απάτης των διοδίων, μέσω phishing SMS, είναι να ελέγξετε τη διεύθυνση email του αποστολέα ή τη διεύθυνση URL του ιστότοπου. Οι διευθύνσεις αυτές συχνά περιέχουν ορθογραφικά λάθη ή μικρές αλλαγές σε γνωστές διευθύνσεις, προκειμένου να παραπλανήσουν τον χρήστη. Ένα άλλο σημάδι που μπορεί να δείξει ότι πρόκειται για phishing είναι η χρήση αόριστων χαιρετισμών ή γενικευμένων φράσεων. Επίσης, τα phishing emails και οι ιστότοποι συχνά περιέχουν επείγουσες προτροπές ή απειλές, όπως η αναφορά ότι ο λογαριασμός σας θα ακυρωθεί εάν δεν αντιδράσετε αμέσως. Αυτό είναι ένας τρόπος να σας πιέσουν να πατήσετε σε έναν σύνδεσμο ή να δώσετε προσωπικές πληροφορίες χωρίς να σκεφτείτε. Τέλος, ένας άλλος τρόπος για να αναγνωρίσετε ένα phishing email ή ιστότοπο είναι να ελέγξετε τη γραφή και τη γραμματική. Πολλά phishing emails περιέχουν γραμματικά λάθη ή παράξενες φράσεις, καθώς πολλές φορές δημιουργούνται από αυτόματους μεταφραστές.

Πηγή: bleepingcomputer

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS